Ukrajina

'Mi ne bomo tisti, ki bi presojali o tem, kdaj je trenutek za mir'

Ljubljana, 14. 06. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER, U.Z.
Komentarji
0

Pismo o spremembi zunanje politike glede Ukrajine, ki sta ga podpisala nekdanja predsednika Kučan in Türk, je na noge dvignilo opozicijo. Padajo težke besede o neposredni podpori Putinovi agresiji na Ukrajino in ogrožanju nacionalne varnosti Slovenije. Ali v Golobovem Gibanju Svoboda podpirajo poziv po prenehanju pošiljanja orožja Ukrajini? Bo nova vlada sledila temu predlogu?

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s Toninom in Volkom
    11:38
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s Toninom in Volkom
  • Iz 24UR ZVEČER: Opozicija na nogah
    03:39
    Iz 24UR ZVEČER: Opozicija na nogah

V javnosti in politiki odmeva poziv, pod katerega sta se podpisala oba nekdanja predsednika države Milan Kučan in Danilo Türk, v katerem pozivajo k ustavitvi dobave orožja Ukrajini ter po spremembi zunanje politike do Rusije. Takšni pozivi so pri Slovencih še posebej občutljiva tema, tudi zato ker se še spomnimo, kako težko smo prišli do orožja, da smo se uprli Jugoslovanski armadi in si izborili samostojnost. Brez orožja bi nas Jugoslovanska armada "pregazila", tako kot to sedaj počnejo ruske sile v Ukrajini z Ukrajinci. In Rusi z vojno dobro služijo - medtem ko Evropejci plačujemo drago nafto, mnogim državam zaradi ruske blokade ukrajinskih pristanišč grozi lakota, je Rusom uspelo dvigniti prihodke z nafto na 93 milijard evrov. 

Se bo Golobova vlada pridružila pozivu? Kaj o tem meni opozicija? 

Predsednik opozicijske Nove Slovenije Matej Tonin meni, da poziv k razumnemu oblikovanju stališča glede Ukrajine ogroža nacionalno varnost Slovenije. Kot je povedal v oddaji 24UR ZVEČER, se mu v pismu zdi problematično, da pristaja na koncept, da je v Evropi še vedno možno spreminjati meje na nasilen način, torej z vojno. "Zame in za NSi je to nesprejemljivo. Druga stvar, ki ogroža nacionalno varnost, je na nek način odstop od kolektivne varnosti. Smo v zavezništvu Nato in poanta kolektivne varnosti je, da vsaka država poskrbi za določene zmogljivosti, ki jih da zavezništvu na razpolago, da smo skupaj močnejši," je poudaril. 

Vojko Volk, državni sekretar za zunanjo politiko v kabinetu predsednika vlade Roberta Goloba, pa je opomnil, da nas zavezuje resolucija Generalne skupščine Združenih narodov z 2. marca, kjer je bila z ogromno večino glasov članic sprejeta odločitev, da je šlo v primeru ruskega napada na Ukrajino za agresijo Rusije na suvereno državo. "Ukrajina je žrtev, ima pravico do samoobrambe, države članice pa ji imamo pravico pomagati na vse načine, tudi z orožjem. Nobenih sprememb do tega ne more biti." 

Matej Tonin in Vojko Volk
Matej Tonin in Vojko Volk FOTO: POP TV

Tonin je prepričan, da si tudi Golobova vlada želi, da do miru v Ukrajini pride čim prej, je pa vprašanje, kako. "Z nekimi nerealnimi pozivi to ni mogoče. Vojno lahko ustavijo samo učinkovite sankcije, ki bodo ustavile Putinov vojaški stroj. Resnično smešno je, da Evropejci plačujemo za to, da poganjamo Putinov vojaški stroj!" 

Na vprašanje, ali bi morala vlada Ukrajini pomagati z orožjem, je Tonin prikimal, češ da smo ji dolžni pomagati zaradi zgodovinskih in moralnih razlogov. Volk pa je dodal, da se vsaka država zase odloča, na kakšen način bo pomagala Ukrajini, kar velja tudi za Slovenijo. "Od diplomatske, humanitarne, razvojne, tehnične pomoči, do pomoči z orožjem ... Vse je legitimno, kadar se žrtev agresije zateka k samoobrambi." 

Po Toninovem mnenju je do miru mogoče priti samo, ko se na nekem bojišču vzpostavi neko ravnotežje in ko vsaka stran verjame, da v konfliktu ne more napredovati. "Zato je vojaška pomoč ključnega pomena." 

Tonin tudi ni presenečen, da sta pismo podpisala Türk in Kučan. "Izhajajoč iz njunega preteklega političnega delovanja je bilo vedno jasno, da sta bila nekoliko bolj nagnjena na vzhod in nekoliko bolj prizanesljiva in prijazna do Rusije kot morda do ZDA." 

Volk je na vprašanje, katera bo ključna sprememba v slovenski zunanji politiki glede na tisto, ki jo je vodila vlada Janeza Janše, odgovoril, da bistvenih sprememb ne more biti, ker smo kot demokratična država zavezani podpori in pomoči žrtvi agresije. "Kar je povedal predsednik vlade, je, da bomo šli po usmeritve in potrdili naše odločitve v DZ, kjer bo sodelovala tudi opozicija." 

Tonin je to pohvalil kot pravilen pristop, obenem pa je izpostavil, da Golob in njegova stranka ne bosta mogla uiti odgovornosti, saj imata v parlamentu največ poslancev. 

"Ključno je, da ne bomo mi tisti, ki bomo presojali o tem, kdaj je trenutek za mir," je dodal Volk, ki meni, da je to treba doseči skupaj z ukrajinskim narodom, EU, "nekaj bo zagotovo povedala tudi agresorka Rusija, ki jo je treba ustaviti". 

Tonin je opozoril še na to, da moramo imeti v mislih, da nič ni nemogoče, ko gre za vojno v Ukrajini. "Če bi Rusiji in Putinu uspelo v Ukrajini, kdo je naslednja tarča?" 

"Ta hip smo vsi ujetniki te vojne in vsi vemo, tudi podpisniki pisma, da si vse vlade v Evropi želijo, da bi čim prej prišlo do premirja in pogajanj. Ampak ta hip je vse, kar imamo na voljo, trdnost in enotnost EU, ki jo kali ena država – Madžarska, ki posredno lahko pomaga agresorju," pa je menil Volk. Odločitev nove slovenske vlade je, da podpre trdno jedro EU, ker je enotna in trda EU v nacionalnem interesu Slovenije ta hip, ko v Evropi divja vojna in ko bo obdobje nestabilnosti trajalo še dolgo časa, je še dejal.

 Novo strategijo glede Ukrajine bodo šli v parlament, če bo le mogoče, potrjevati še pred 23. oz. 24. junijem. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja