Ukrajina

MI6: Rusi bežijo iz Hersona, Kličko zahod prosi za odeje in generatorje

Kijev, 29. 10. 2022 09.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
19

Rusija je sporočila, da postopek evakuacije civilistov iz Hersona na levi breg reke Dneper zaključena. To potezo pa britanska obveščevalna služba MI6 razume kot znamenje hitrega bega ruskih okupacijskih oblasti in vojske iz mesta. Številna ukrajinska mesta, med njimi tudi prestolnica Kijev, pa se še naprej soočajo z izpadi elektrike. Zaradi bližajoče se zime je župan Vitalij Kličko pozval zahod, naj pošlje nujno pomoč. Načelnik ukrajinskega generalštaba Valeri Zalužni pa je povedal, da Rusija kljub mobilizaciji ne napreduje.

Kot navajajo ruske oblasti, je bila evakuacija Hersona odrejena zaradi bližajoče se bitke z ukrajinskimi silami za prevzem nadzora nad mestom. Rusija trdi, da je mesto spremenila v trdnjavo in čaka na ukrajinski napad. Po navedbah lokalnih oblasti je bilo evakuiranih 70.000 civilistov. Ukrajina je to označila za prisilno deportacijo.

Britansko obrambno ministrstvo pa je medtem sporočilo, da britanska obveščevalna služba MI6 ocenjuje, da ne gre zgolj za umik civilnega prebivalstva, ampak za splošni umik Rusije z zahodnega brega Dnepra. Pri tem navajajo izjavo proruskega upravnika hersonske oblasti Volodimirja Salda, ki je dejal, da so iz grobnice v mestni katedrali evakuirali tudi posmrtne ostanke kneza Grigorija Potemkina, znanega tudi po idiomu Potemkinova vas. Prav Potemkin je tesno povezan z osvajanji ukrajinskih step in Krima v času cesarice Katarine Velike v 18. stoletju. Britanski obveščevalci pravijo, da simboličen umik Potemkinovih ostankov in eksodus civilistov nakazujeta, da sledi tudi hiter beg ruske vojske s tega območja.

Kličko: Potrebujemo odeje in generatorje

V zadnjih ruskih raketnih in letalskih napadih na ukrajinsko civilno infrastrukturo je bila močno poškodovana vsaj tretjina državnega električnega omrežja, kar povzroča težave tako civilnemu prebivalstvu kot tudi ukrajinski vojski. Zaradi prihajajoče zime so v skrbeh tudi v ukrajinski prestolnici Kijev, od koder župan Vitalij Kličko poroča, da kijevsko električno omrežje deluje po "izrednem režimu"

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kličko je zahod pozval, naj Ukrajini čimprej donira večje število odej in generatorjev. V mestu so vzpostavili 1000 mobilnih točk za ogrevanje. "Zaradi bistvenega pomanjkanja elektrike, gre za 20- do 50-odstotni izpad, mestno energetsko omrežje deluje v izrednem stanju." Ob tem je izrazil upanje, da bodo v državnem podjetju Ukrenergo obnovili kapacitete v dveh do treh tednih. 

Izpadi so prizadeli približno štiri milijone ljudi, je dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in dodal, da Ukrajine obstreljevanje ne bo zlomilo. Izpadi so prizadeli tudi regije Dnipro, Žitomir, Harkov, Poltava in mesto Černihiv.

Rusija je ta mesec izstrelila več deset raket in brezpilotnih letal iranskega izvora, ki so prizadeli ukrajinsko energetsko infrastrukturo. Zelenski pravi, da je bila uničena približno tretjina električnih elektrarn v državi.

Ukrajinska vojska: Ruska vojska kljub mobilizaciji ne napreduje

Ruska vojska kljub delni mobilizaciji ne napreduje pri uresničevanju svojih vojnih ciljev, je danes v Kijevu dejal ukrajinski vrhovni poveljnik general Valerij Zalužni. Rusko obrambno ministrstvo je pred tem sporočilo, da je bila delna mobilizacija 300.000 rezervistov končana, približno 82.000 pa naj bi jih bilo na "območju posebne vojaške operacije".

Kljub prevladi orožja in večjemu številu vojakov Rusija ni zavzela novih ozemelj, je dejal Zalužni. Na srečanju z načelnikom ameriškega generalštaba Markom Milleyjem je dodal, da se Ukrajina še naprej osredotoča na osvoboditev zasedenih ozemelj in preprečitev ruskim okupatorjem, da bi zavzeli nove regije.

Po podatkih ukrajinskega generalštaba je bilo samo v regiji Doneck iz boja izločenih 300 pripadnikov ruskih sil. V regiji Lugansk je bilo v artilerijskem obstreljevanju ruske vojašnice in vojaške opreme ubitih do 20 okupatorjev, so sporočile ukrajinske oblasti. Teh informacij neodvisni viri niso mogli preveriti, še poroča dpa. Ruska stran skoraj vsak dan poroča, da je bilo ubitih več sto ukrajinskih vojakov.

Rusija za napad na črnomorsko floto okrivila tudi Veliko Britanijo

Proruske oblasti na Krimu so danes poročale o napadu z več letalniki na rusko črnomorsko floto v Sevastopolu. Kot je sporočil guverner Mihail Razvožajev, je šlo za največji napad z brezpilotnimi letalniki in celo daljinsko upravljanimi pomorskimi vozili v vodah Sevastopola doslej.

"Priprave tega terorističnega dejanja in urjenje vojakov ukrajinskega 73. specialnega centra za pomorske operacije je bilo izvedeno pod vodstvom britanskih specialistov, nameščenih v mestu Očakiv v ukrajinski pokrajini Mikolajiv," je sporočilo rusko obrambno ministrstvo v Moskvi.