Ukrajina

V napadu na civilni konvoj v Zaporožju ubitih 30 ljudi

Moskva/Washington, 30. 09. 2022 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Konvoj civilnih avtomobilov v regiji Zaporožje na jugu Ukrajine je bil tarča obstreljevanja, v katerem je bilo po navedbah ukrajinske strani ubitih najmanj 30 ljudi, vsaj 88 pa je bilo ranjenih. Ukrajina krivi Rusijo, ta ji obtožbe vrača. Kijev poroča tudi o novem pomembnem dosežku na fronti, saj je ukrajinskim silam uspelo obkoliti mesto v Donetsku, kjer se nahaja več tisoč vojakov.

Med dopoldanskimi pripravami na podpis dokumentov v Kremlju in proslavo v Moskvi so iz okupiranih regij prišle novice o novem napadu na civiliste. Župan mesta Sievierodonetsk Oleksandr Stryuk je sporočil, da je Rusija v bližini Zaporožja napadla humanitarni konvoj s civilisti, ki so prebivalce regije oskrbovali z medicinsko pomočjo, prišli na obisk sorodnikov in iz okupiranih regij prevažali tiste, ki so jih želeli zapustiti. Do napada naj bi prišlo, ko je konvoj poskušal vstopiti na območje, ki ga trenutno zasedajo ruske in proruske sile.

"Več je mrtvih in ranjenih, na kraju so reševalci, zdravniki in vse pristojne službe," je še dodal župan. Po zadnjih podatkih je 25 ljudi umrlo, še 50 je poškodovanih. Konvoj vozil naj bi po poročanju Guardiana zadelo 16 raket. 

Konvoj vozil naj bi po poročanju Guardiana zadelo 16 raket.
Konvoj vozil naj bi po poročanju Guardiana zadelo 16 raket. FOTO: AP

Ukrajinski guverner Zaporožja Oleksandr Starukh je soboto razglasil za dan žalovanja. "Ljudje so stali v vrsti, da bi odšli na začasno zasedeno ozemlje, pobrali svoje sorodnike in jim pripeljali pomoč," je še dodal. Hkrati je objavil fotografijo, na kateri sta dve koloni uničenih avtomobilov, v bližini pa leži več trupel.

Po družbenih medijih so zaokrožili posnetki napada, v enemu izmed njih se sliši jokajočo žensko, ki ponavlja, da so vsi okoli nje mrtvi. V vozilih so se nahajali tudi tisti, ki so se v regijo odpravili na obisk sorodnikov. "Vračala sva se k moji 90-letni materi," je dejala Natalija, ki je na pot odšla z možem. 

Na napad se je že odzval ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je Moskvo obtožil maščevanja za neprekinjen in uspešen ukrajinski odpor proti invaziji.

"Tako delujejo le absolutni teroristi, ljudje, za katere v civiliziranem svetu ni prostora," je dejal in hkrati opozoril, da Putin miroljubne Ukrajince cinično pobija, ker da je že zdavnaj izgubil vso svojo človečnost.

Napad na konvoj civilistov v Zaporožju
Napad na konvoj civilistov v Zaporožju FOTO: AP

Poruske oblasti so vpletenost Rusije v napad že zanikale, zanj krivijo Ukrajino. Moskva sicer vztrajno zanika kakršnokoli vpletenost v napade na civiliste in množična grobišča, ki so jih odkrili v Izjumu. BBC poroča, da se prebivalci Zaporožja vsak dan zberejo na parkirišču pred eno izmed trgovin, kjer se s policijsko spremljavo odpravijo v del države, ki ni pod rusko okupacijo. S podpisom dokumentov v Kremlju bo pod rusko oblast padla celotna regija. 

Ukrajinske oblasti so poročale tudi o ruskih raketnih napadih na mesto Dnipro, pri čemer je bila ubita najmanj ena oseba, pet pa je bilo ranjenih. V ukrajinskem napadu v regiji Herson pa naj bi bil ubit proruski uradnik, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

"Aleksej Kateriničev je umrl v raketnem napadu sistema himars. Dve raketi sta zadeli hišo, v kateri se je nahajal," je pojasnil predstavnik proruskih okupacijskih oblasti v Hersonu Kiril Stremusov.

Ukrajinske sile domnevno obkolile več tisoč ruskih vojakov
Kljub referendumom in priključitvi vzhodnih in južnih ukrajinskih regij Rusiji, se osvajanja Kijeva na vzhodni fronti nadaljujejo. Ukrajinskim silam je po navedbah časnika Financial Times uspelo obkoliti mesto Liman v Donetsku, kjer naj bi se nahajalo več tisoč ruskih vojakov. Ukrajinci se mestu bližajo s treh strani, zahoda, juga in severa.

A glavni cilj ni prevzetje Limana, pač pa približno 50 kilometrov oddaljenega mesta Svatove, kjer se nahaja pomembno rusko logistično središče Luganske regije. "Če bi Rusi izgubili Svatove, bi bila to zanje katastrofa, še posebej, če bi se ukrajinska protiofenziva proti vzhodu nadaljevala," je dejal direktor raziskovalnega inštituta in nekdanji ukrajinski vojaški častnik Mikhailo Samus.

Popolna obkolitev ruskih vojakov bi se tako lahko zgodila ravno v času, ko predsednik Vladimir Putin podpisuje dokumente o priključitvi štirih regij, med njimi tudi Zaporožja, Rusiji. Ob tem vodja centra za obrambno reformo v Kijevu Oleksandr Daniliuk poudarja, da bi bilo zajetje večjega števila ruskih vojakov "velika nagrada za Ukrajino in psihološki udar na Kremlin", ravno ko se ta bori z velikim nezadovoljstvom in kritikam glede mobilizacije. "Močno bo vplivalo tudi na ugled Putina in obrambnega ministra Shoiguja," je še dejal.

Putin: Vpoklicane brez ustreznega razloga naj se pošlje domov

Pred večernim podpisom odlokov o priznavanju dveh ukrajinskih regij kot neodvisnih je Putin naslovil tudi napake pri mobilizaciji in dejal, da jih je treba popraviti. "Mobilizacija odpira veliko vprašanj. Popraviti moramo vse napake in zagotoviti, da se ne ponovijo," je dejal med videokonferenco s svojim varnostnim svetom, ki jo je prenašala državna televizija. 

Predsednik je navedel nekaj primerov, ko so v vojsko vpoklicali bolne ali starejše posameznike, čeprav so te skupine zakonsko izvzete. Putin je dejal tudi, da je tiste, ki so bili na fronto pozvani brez zakonske podlage, treba takoj poslati domov. 

Na napake  pri vpoklicu oseb, ki ne zadostujejo kriterijem, so najprej začeli opozarjati (ruski) mediji. Izpostavljali so, da je ruska vojska na fronto pozivala tudi starejše, študente, bolne in tiste, ki nimajo vojaških izkušenj. 

Daljše kolone na rusko-gruzijski meji.
Daljše kolone na rusko-gruzijski meji. FOTO: AP

V ponedeljek je nato Kremelj prvič priznal, da do napak res prihaja, kar pa ni zaustavilo bežanja Rusov iz domovine in protestov po državi. Na demonstracijah je bilo od 21. septembra, ko je Putin razglasil delni vpoklic, pridržanih že več kot 2400 oseb, poroča Guardian. Na mejah s Finsko, Kazahstanom, Gruzijo in Mongolijo so še vedno daljše kolone.

ZDA z novim paketom pomoči

Ameriški senat je medtem potrdil 12 milijard dolarjev nove gospodarske in vojaške pomoči Ukrajini. Ukrep vključuje tri milijarde dolarjev za orožje, oskrbo in plače za ukrajinsko vojsko ter pooblašča predsednika Bidna, da odredi Pentagonu, naj Ukrajini pošlje za 3,7 milijarde dolarjev svojega orožja in materiala.

Ukrajinski vojak z ameriškim Stingerjem
Ukrajinski vojak z ameriškim Stingerjem FOTO: AP

Ukrajina bo dobila tudi 4,5 milijarde dolarjev za ohranjanje stabilnosti državnih financ in delovanje vlade. "Sedem mesecev od začetka konflikta je popolnoma jasno, da je ameriška pomoč v veliki meri pomagala ukrajinskemu ljudstvu, da se je uprlo Putinovi zlobni in podli agresiji," je dejal vodja senatne večine Chuck Schumer.

Pomoč je sicer del kratkoročnega podaljšanja zveznega proračuna. Proračunsko leto 2022 se namreč izteče danes in demokrati ter republikanci se za proračun za leto 2023 še niso uspeli dogovoriti.