Ukrajina

Moskva Ukrajino obtožila več poskusov napada z brezpilotnimi letali

Moskva, 01. 03. 2023 07.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.P., STA
Komentarji
0

Rusija je prepričana, da brezpilotna letala, ki so jih v torek zaznali in sestrelili nad več ruskimi mesti, pripadajo Ukrajini, ki da je ciljala na civilno infrastrukturo. Ukrajina odgovornosti za napade sicer ne prevzema, je pa ruski predsednik Vladimir Putin zaradi zadnjih dogodkov ruski varnostni službi naročil, naj okrepi varnost na ozemljih, ki jih zaseda Rusija v vzhodni Ukrajini. Prav tako jim je naročil, naj okrepi svojo dejavnost proti naraščajočemu vohunjenju in sabotažam Ukrajine in Zahoda. Moskva je naknadno sporočila, da so ruske sile preprečile še obsežen napad z brezpilotnimi letalniki na zasedeni polotok Krim.

"Poskus režima v Kijevu, da bi izvedli obsežen napad z brezpilotnimi letalniki na objekte na Krimskem polotoku, je bil preprečen," je v izjavi zapisalo rusko obrambno ministrstvo in dodalo, da so šest dronov sestrelili, še štiri pa so onesposobili.

Oblasti v Moskvi so sicer v zadnjih dneh večkrat obtožile Kijev tudi za napade z droni na civilno infrastrukturo na ruskem ozemlju v bližini meje z Ukrajino, o katerih so med drugim poročali v regiji Krasnodar, republiki Adigeja, v Brjansku in v okrožju Kolomna, približno 110 kilometrov jugovzhodno od Moskve.

Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak je ob tem danes na Twitterju zapisal, da "Ukrajina ne napada ruskega ozemlja, temveč vodi obrambno vojno za deokupacijo vseh svojih ozemelj. To je aksiom".

"V Rusiji se krepi panika in procesi dezintegracije, kar se kaže v povečanem številu notranjih napadov neidentificiranih letečih predmetov na infrastrukturne objekte," je dodal Podoljak. Iz Kremlja so nato sporočili, da njegovemu zanikanju ukrajinskih napadov ne verjamejo.

V torek so nad Rusijo zaznali več brezpilotnih letal

Ruski uradniki trdijo, da so brezpilotna letala ciljala na civilno infrastrukturo. Regionalni guverner Andrej Vorobjov je prepričan, da je bil to tudi namen strmoglavljenega drona v bližini Moskve, kjer se nahaja tudi objekt ruskega energetskega velikana Gazprom. "Tarča v Kolomni je bil verjetno civilni infrastrukturni objekt, ki ni bil poškodovan," je Vorobjov zapisal na Telegramu. Da so njegove operacije v okrožju Kolomna delovale neprekinjeno, pa je potrdil tudi Gazprom, poroča BBC.

Zaradi strmoglavljenja drona ni prišlo do žrtev, prav tako pa ni nastala nobena škoda, je sporočil ruski guverner. "Incident preiskujejo ruska varnostna služba FSB in drugi pristojni organi."

Predsednik Vladimir Putin je FSB v torek naročil, naj okrepi svojo dejavnost proti naraščajočemu vohunjenju in sabotažam Ukrajine in Zahoda. FSB je naročil, naj okrepi varnost na ozemljih, ki jih zaseda Rusija v vzhodni Ukrajini. Dejal je, da morajo enote, razporejene na meji, ustaviti diverzantske skupine in preprečiti prehod nezakonitega orožja in streliva.

Opozoril je sicer, da se morajo ruske protiobveščevalne službe tudi na splošno okrepiti, saj da so zahodne posebne službe tradicionalno zelo aktivne v odnosu do Rusije. "In zdaj so proti nam vložili dodatne kadrovske, tehnične in druge vire. Moramo se ustrezno odzvati," je dejal ruski predsednik.

Rusko obrambno ministrstvo pa je sporočilo, da so bila njegova bojna letala v torek vključena v urjenje v zahodnem zračnem prostoru države nekaj ur po zaprtju zračnega prostora nad Sankt Peterburgom zaradi poročil o neznanem predmetu.

Ukrajina ne prevzema odgovornosti

Slike, ki so jih delili ruski mediji in uradniki, prikazujejo poškodovan dron na zasneženem polju pred gozdom. Po videzu se brezpilotno letalo ujema z letalom UJ-22 Airborne, ki ga proizvaja ukrajinski proizvajalec Ukrjet. Njegovi droni pa dosegajo tudi 800 kilometrov razdalje, dovolj, da bi iz Ukrajine poletelo do Kolomne.

Ukrajina sicer odgovornosti za napade ne prevzema. Se je pa na spletu oglasil svetovalec ukrajinskega ministra za notranje zadeve Anton Geraščenko, ki je poudaril, da je ob deljeni fotografiji sestreljenega drona poudaril, da je bil ta od ukrajinske meje oddaljen več kot 500 kilometrov. "Glede na to, da lahko droni dosežejo tako velike razdalje, se bo morda Putin kmalu bal pokazati v javnosti," je še dejal.

Če bi se sicer naposled izkazalo, da za brezpilotnim letalom z območja Kolomna resnično stoji Ukrajina, bi bil to najbližji poskus napada z droni na prestolnico, odkar je Rusija pred več kot letom dni napadla Ukrajino.

Dve brezpilotni letali so medtem sestrelili na jugu Rusije.

Moskva je medtem Ukrajino obtožila, da stoji tudi za napadi na rusko vojaško infrastrukturo. V napadu z ukrajinskim brezpilotnim letalom na letalsko oporišče za bombnike v južni Rusiji so decembra umrli trije ljudje, je sporočila Moskva. Ukrajinska vojska napada uradno ni priznala, tiskovni predstavnik letalskih sil Jurij Ihnat pa je takrat dejal, da so bile eksplozije posledica tega, kar je Rusija počela na ukrajinskem ozemlju.

Le nekaj tednov pred tem je Rusija Ukrajino obtožila podobnega napada na isto letališče, kjer so bombniki, ki so izvedli raketne napade na Ukrajino.

Avgusta je vojaško bazo na Krimu pretresla vrsta eksplozij, kar je veljalo za znatno širitev konflikta s strani Ukrajine na Krim, ki ga je Rusija priključila leta 2014. Ukrajina je pozneje prevzela odgovornost za ta napad.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja