Ukrajina

Moskva z dopolnitvami zakonodaje, ki kriminalizira 'lažne novice'

Moskva, 23. 03. 2022 09.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Pavlin, STA
Komentarji
0

Moskva si v času vojne v Ukrajini še naprej prizadeva zatreti upore in kritike domačega prebivalstva. V torek so tako ruski zakonodajalci zaostrili zakone o "lažnih novicah" o dejanjih ruskih vladnih agencij v tujini, ki predvidevajo do 15 let zaporne kazni. Gre za zadnjo potezo Kremlja v boju proti širjenju domnevno lažnih dejanj Rusije. Sedaj zakon čaka še sprejetje v zgornjem domu parlamenta, v veljavo pa bo stopil s podpisom ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Novi zakoni, ki so jih potrdili poslanci državne Dume, spodnjega doma ruskega parlamenta, so namenjen tistim, ki "zavestno" širijo t. i. lažne informacije o vseh ruskih državnih organih, ki delujejo v tujini. Zagrožena denarna kazen za takšna dejanja znaša 1,5 milijona rubljev oz. približno 13.000 evrov, prav tako pa je zagrožena tudi zaporna kazen do 15 let, poroča Politico.

Zaostrovanje sankcij za širjenje "lažnih informacij".
Zaostrovanje sankcij za širjenje "lažnih informacij". FOTO: iStock

Spremembe dopolnjujejo obstoječo zakonodajo, ki kriminalizira osebe, ki širijo "lažne informacije" o ruski vojski. V okviru tega zakona so preiskovalci v torek že zagnali preiskavo proti priljubljenemu novinarju Aleksandru Nevzorovu, ki je poročal, da je vojska namerno napadla porodnišnico v ukrajinskem Mariupolu. Nevzorov naj bi namreč po njihovih navedbah namerno širil lažne informacije o obstreljevanju, njegovo poročanje pa so pospremile tudi "netočne fotografije civilistov, ki jih je prizadelo obstreljevanje". Preiskovalci trenutno še iščejo Nevzorova, ki pa naj bi trenutno bival v tujini.

Ta poteza vpliva tudi na razpravo o ruski gardi, ruskih veleposlaništvih, tožilstvu in drugih državnih, vojaških, sodnih organih ter organih pregona. Prihaja v času pritiska ruske države na opozicijo in ob obsodbah Zahoda vojne v Ukrajini.

Dopolnilo bodo zdaj poslali v Svet federacije, zgornji dom ruskega parlamenta, nato pa jih bo podpisal tudi ruski predsednik Vladimir Putin. Po mnenju skupine za pravne pravice Net Freedoms Project naj bi zakoni začeli veljati deset dni kasneje.

Zakon narekuje, da lahko osebe, ki širijo informacije "z umetnim ustvarjanjem dokazov o obtožbi ... na podlagi političnega, ideološkega, rasnega, nacionalnega ali verskega sovraštva," prejmejo do 10 let zaporne kazni oz. do 15 let zapora, če njihova dejanja povzročijo "hude posledice".

Rusija že dlje časa zaostruje ukrepe proti neodvisnim medijem in aktivistom. Medijski regulator Roskomnadzor je v torek uradno posvaril časnik Nova Gazeta, da ni upošteval zakona, ko v poročanju o nevladni organizaciji ni omenil, da gre za tujega agenta. Pri tem regulator ni pojasnil, za katero nevladno organizacijo je šlo. Še enemu zadnjih neodvisnih medijev v državi pa grozi zaprtje. Glede na rusko zakonodajo lahko namreč sodišče zapre medij, če v roku enega leta prejme dve uradni opozorili. Tiskovna predstavnica Nove Gazete Nedežda Prusenkova je sicer v torek dejala, da še niso prejeli kopije opozorila.

Po podatkih nadzorne skupine OVD-Info je bilo med 24. februarjem in 20. marcem zaradi protestov proti invaziji na Ukrajino pridržanih že več kot 15.000 Rusov. 

Pomoč ukrajinskim sirotam
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.