Ukrajina

MZZ: Delegacija, ki naj bi se vrnila v Ukrajino, še ni dokončno oblikovana

Ljubljana, 21. 03. 2022 12.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, U.Z.
Komentarji
0

Delegacija diplomatov, ki naj bi se vrnila v Ukrajino in vzpostavila diplomatsko predstavništvo Slovenije, še ni dokončno oblikovana, so pojasnili na zunanjem ministrstvu. Predstavništvo bo predvidoma v Kijevu vodil odpravnik poslov, koliko ljudi bo misijo sestavljalo in kdaj bodo odšli, pa naj bi bilo jasno v prihodnjih dneh.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zunanji ministri EU v Bruslju
    03:21
    Iz 24UR: Zunanji ministri EU v Bruslju
  • Iz SVETA: Odločitev o slovenskem diplomatskem predstavniku
    03:00
    Iz SVETA: Odločitev o slovenskem diplomatskem predstavniku

 

Zunanji minister Anže Logar je danes ob prihodu na zasedanje zunanjih in obrambnih ministrov v Bruslju to potrdil in napovedal, da bo "Slovenija v Kijev poslala odpravnika poslov, da bi pokazala zaupanje v Ukrajino in njeno evropsko perspektivo". Pozval je tudi, naj svojega posebnega odposlanca v Ukrajino pošlje tudi EU.

Anže Logar ob prihodu v Bruselj
Anže Logar ob prihodu v Bruselj FOTO: AP

Glede na napovedi zunanjega ministra se v Ukrajino tako ne bo vrnil dosedanji slovenski veleposlanik v Ukrajini Tomaž Mencin, ki se je z ostalim osebjem z veleposlaništva v Kijevu umaknil ob ruski invaziji na Ukrajino. Janez Janša je nakazal, da bo v Ukrajino odšla skupina prostovoljcev, kdo konkretno se je javil za to nalogo, pa na MZZ še ne želijo razkriti.

Na ministrstvu pa so potrdili, da bodo diplomatsko misijo vzpostavili v Kijevu in ne v katerem drugem ukrajinskem mestu. Diplomati več držav, ki so še prisotni v Ukrajini, so sicer svoje misije večinoma preselili v Lvov na zahodu države, v Kijevu naj bi ostala le diplomata Poljske in Vatikana.

Janša, ki je prejšnji teden skupaj s premierjema Poljske in Češke sam obiskal oblegani Kijev in se sestal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, je izpostavil pomen diplomatske prisotnosti za Ukrajince, da se ne počutijo zapuščene. "Ukrajina potrebuje tudi neposredno diplomatsko podporo, da čim prej pride do prekinitve agresije in miru," je tvitnil v nedeljo. 

Več o tem naj bi bilo, kot je nakazal tudi Logar, danes govora tudi na zunanjih in obrambnih ministrstvih članic EU. V ospredju bodo sicer predvidoma vprašanja, kako še pomagati Ukrajini, kako zagotoviti učinkovito izvajanje sprejetih sankcij proti Rusiji in katere sankcije unija še lahko sprejme.

"Rusija nadaljuje svoj napad, tako da bi morali imeti enoten in odločen odgovor na gospodarskem področju. Morali bi okrepiti sankcije, zapreti pristanišča, prepovedati uvoz energentov in jasno podpreti prihodnost Ukrajine v EU," je med drugim ob prihodu na zasedanje še dejal Logar.

Pomoč ukrajinskim sirotam
Pomoč ukrajinskim sirotam FOTO: POP TV
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou