Ukrajina

Na lovu za vojnimi zločinci: 77.000 primerov

Dunaj, 23. 04. 2023 07.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kazenski primer: genocid. Ukrajina, ki ji pritrjuje mednarodna skupnost, opozarja, da Putinove čete v Ukrajini izvajajo grozodejstva. Tega pa ne počnejo le ruski državljani, ampak tudi "podporniki", prostovoljci iz drugih držav. Sosednja Avstrija npr. obravnava borca čečenskih korenin, ki mu grozi dosmrtna ječa. Obsežno preiskavo izvaja Nemčija.

Grobišče v Buči
Grobišče v Buči FOTO: Profimedia

Nalog za aretacijo, ki ga je Mednarodno kazensko sodišče v Haagu izdalo proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, je marca odmeval po vsem svetu. Nosil naj bi osebno odgovornost za deportacijo otrok iz okupirane Ukrajine v Rusijo.

A to nikakor ni edini primer zločina, opozarjajo v Ukrajini. Masaker v Buči, šokantni posnetki usmrtitev ... Seznam postaja vse daljši. 

Sosedje Avstrijci pravijo, da je grozljivo, da moramo biti pozorni na vojne zločine sredi Evrope, ki se dogajajo le okoli 1000 kilometrov od Dunaja.

Ti zločini pa ne zaposlujejo le javnosti, ampak tudi varnostne organe. Seveda varnostni organi in tajne službe komajda želijo govoriti o tekočih preiskavah, poroča krone.at. To bi namreč ogrozilo preiskave. 

Vendar pa pristojni pri severnih sosedih pravijo, da se vojni zločinci v Avstriji ne morejo počutiti varne. Zvezni urad kriminalistične policije uživa velik ugled pri mednarodnem sodelovanju, poudarjajo.

Z begunskim valom – samo v Avstriji je doslej zaščito poiskalo 96.000 razseljenih oseb – je število poročil o vojnih zločinih skokovito naraslo, nadaljuje krone.at. Številne pripovedi očividcev o mučenju in umorih težko poslušajo celo najbolj izkušeni kriminalisti. Tistim, ki bi jim zločine dokazali, grozi dosmrtna ječa, poudarjajo v Avstriji, kjer so med drugim ovadili moškega čečenskih korenin. Če se vrne v Avstrijo, ga bodo preganjali. 

Medtem v Nemčiji preiskujejo skoraj 340 poročil o domnevnih vojnih zločinih. Sklicujoč se na vladne podatke od februarja 2022 do sredine aprila, je Welt am Sonntag poročal, da so preiskovalci zaslišali okoli 90 prič domnevnih grozodejstev, ki so jih zagrešili ruski vojaki med vojno v Ukrajini.

Dve tretjini vprašanih je bilo beguncev iz Ukrajine, ki so medtem pobegnili v Nemčijo. Drugi viri so bili nemški državljani v Ukrajini.

BKA, ki je nemški ekvivalent FBI v Združenih državah Amerike, pa bo zagotovil forenzično podporo ukrajinskim preiskovalcem, ki preiskujejo vojne zločine, poroča DW.

V Kijev so poslali "pripomočke, zlasti za zavarovanje dokazov in dokumentacije". Berlin je dobavil tudi "motorna vozila ter druga sredstva" v skupni vrednosti več kot 11,5 milijona evrov.

"Vsakdo, ki tako kot ruski predsednik Vladimir Putin spodbuja krvavo vojno, bi moral za to odgovarjati na sodišču," je na to dejal nemški pravosodni minister Marco Buschmann.

To ne velja le za Putina, ampak tudi za druge, "ki so odgovorni za strašne zločine proti mednarodnemu pravu na ukrajinskem ozemlju," je dodal.

Nemški zvezni generalni državni tožilec Peter Frank je preiskavo sprožil že nekaj tednov po ruski invaziji na Ukrajino februarja lani. Frank je odgovoren za pregon vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti po vsem svetu, za katere ni nujno, da so povezani z Nemčijo. Takrat je dejal, da se bodo najprej osredotočili na množične poboje v Buči.

Tožilci v Kijevu pravijo, da so ruske sile v okolici Buče ubile približno 1400 civilistov. Buča je od takrat postala simbol domnevnih vojnih zločinov, ki jih je med invazijo izvedla Rusija.

Pred kratkim pa je videoposnetek, ki prikazuje obglavljenje ukrajinskega vojnega ujetnika, povzročil zgražanje po vsem svetu. Kremelj je podvomil o pristnosti posnetka, toda nekdanji ruski plačanec trdi, da je identificiral prejšnje tovariše kot storilce.

Ukrajinski generalni državni tožilec Andrij Kostin sicer pravi, da preiskovalci preiskujejo okoli 77.000 primerov domnevnih ruskih vojnih zločinov v državi. "Sodišča so izrekla že 30 sodb," je dejal po poročanju tiskovne agencije BNS. Opozoril je tudi, da ima še 20 drugih držav odprte svoje nacionalne preiskave morebitnih ruskih vojnih zločinov v Ukrajini.

Ruska stran medtem vojnih zločinov obtožuje Ukrajino. Kijev je že lani napovedal, da bo preiskal videoposnetek, ki kroži po spletu in na katerem naj bi Moskva prikazovala ukrajinske sile, kako ubijajo ruske enote, ki so se morda poskušale predati.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou