Ukrajina

Podpredsednica ukrajinskega parlamenta obiskala tudi sirote

Ljubljana, 07. 06. 2022 06.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, M.P., K.H.
Komentarji
90

Slovenijo je obiskala podpredsednica ukrajinskega parlamenta Olena Kondratiuk. Na svojem obisku se je ustavila v državnem zboru in državnem svetu, se sestala z zunanjo ministrico Fajonovo, sprejel pa jo je tudi predsednik republike Pahor. Fajonova je ob srečanju poudarila podporo Slovenije pri procesu vstopa Ukrajine v Evropsko unijo. V Slovenijo je Kondratiukova sicer prišla kot posebna odposlanka ukrajinskega predsednika Zelenskega. Najbolj pa jo je ganil obisk začasnega doma za ukrajinske sirote v Slavini.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Fajonova: Slovenija je zaveznica Ukrajine
    02:17
    Iz 24UR: Fajonova: Slovenija je zaveznica Ukrajine
  • Iz SVETA: Obisk odposlanke Zelenskega
    02:23
    Iz SVETA: Obisk odposlanke Zelenskega

 

Kot so poudarili na zunanjem ministrstvu, je namen obiska podpredsednice ukrajinskega parlamenta Olene Kondratiuk v Sloveniji seznanitev s stališči Ukrajine glede njene prošnje za članstvo v Evropski uniji. Unija sicer vključevanje Ukrajine v zavezništvo podpira, a hkrati opozarja, da bližnjic ne more biti in da bo ta proces še dolgotrajen.

Prav tako naj bi Kondratiukova slovenske sogovornike seznanila z aktualnim dogajanjem v Ukrajini, ki se sooča z rusko agresijo. Predvsem na vzhodu države se v zadnjem času soočajo s silovito ofenzivo ruskih sil.

Olena Kondratiuk
Olena Kondratiuk FOTO: AP

Ukrajinska gostja je najprej obiskala zunanje ministrstvo, kjer se je srečala z ministrico Tanjo Fajon. Podpredsednica ukrajinskega parlamenta se je na skupni novinarski konferenci z zunanjo ministrico zahvalila Sloveniji za vso podporo Ukrajini. Fajonova je dejala, da bo Slovenija podprla Ukrajino tudi pri vstopu v EU, napovedala pa je tudi, da se bo slovenski veleposlanik v Kijev vrnil v torek.

Pozvala je tudi k neodvisni mednarodni preiskavi kršitev človekovih pravic v Ukrajini in dejala, da sta s sogovornico razpravljali o procesu vstopa Ukrajine v Evropsko unijo. "Slovenija podpira jasno evropsko perspektivo Ukrajine, vendar moramo v tem procesu obdržati senzibilnost samega procesa širitve EU in perspektivo za članstvo držav Zahodnega Balkana," je dejala Fajonova. Dodala je, da pot ne bo lahka, vendar sta se s Kondratiukovo zavezali, da "bosta naredili vse za to, da Ukrajini pomagamo na poti do članstva v EU".

Fajonova je dejala še, da so na ministrstvu ta teden oblikovali posebno delovno skupino, ki bo nudila pomoč in podporo Ukrajini na različnih področjih. Napovedala je da se v torek v Kijev vrača slovenski veleposlanik Tomaž Mencin, ki se je ob začetku ruske invazije umaknil v poljski Rzeszow.

Obiskala tudi ukrajinske sirote v Slavini

Pozno popoldan je Kondratiukova obiskala tudi 20 ukrajinskih sirot, ki imajo že več kot mesec dni začasni dom v Slavini pri Postojni. Otroci, stari od enega do sedmih let, so jo pozdravili s prepevanjem ukrajinskih pesmi. 

"To je najtežji del mojega obiska v Sloveniji, najbolj čustveno nabit, komaj zadržujem solze. To, kar vidim, kako so ti otroci preskrbljeni, kako za njih lepo skrbijo, kaj vse jim nudijo. Hvaležna sem vsem evropskim državam, tudi Sloveniji. Tako majhen kraj, toda tako veliki in čudoviti ljudje, kaj so vse pripravljeni postoriti za njih," je bila ganjena ob obisku začasne sirotišnice. 

Fajonova: Delali bomo v smeri, da Slovenija čim prej podpre status kandidatke

Kondratiukova se je zahvalila Sloveniji za vso pomoč, tako humanitarno kot vojaško in gospodarsko, ter za jasno obsodbo ruske agresije. Dejala je, da so bili pogovori pozitivni, Fajonovi in novi slovenski vladi pa je ob tem čestitala za uspeh na volitvah. Poudarila je, da je za Ukrajino pridobitev statusa kandidatke za članstvo v EU izredno pomembna in se zahvalila za izraženo podporo Slovenije pri tem vprašanju. Ob tem je dejala, da Ukrajina podpira tudi pristop držav Zahodnega Balkana v EU, saj je po njenem vsaka širitev unije pozitivna.

"Zavedamo se, da nas čaka veliko trdega dela in dolga pot, preden postanemo polnopravna članica EU. Toda Ukrajina je pripravljena. Izpolnili smo dva vprašalnika Evropske komisije, ki je bila z odgovori zadovoljna. Lahko potrdim, da je Ukrajina izpolnila 65 odstotkov zahtev za pridobitev statusa kandidatke za članico EU," je dejala Kondratiukova.

Kondratiukova je dejala, da bi status kandidatke za Ukrajino pomenil pomembno zmago proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu in dokaz enotne podpore pri vstopu Ukrajine v EU. Ob tem je poudarila, da Ukrajina ne zanika prizadevanj držav Zahodnega Balkana za vstop v EU, vendar pa bo "prehodila svojo lastno pot".

Fajonova je dodala, da se zaveda velikega simbolnega pomena statusa kandidatke za članstvo za Ukrajino. "Delali bomo v smeri, da Slovenija čim prej podpre status kandidatke, ključnega pomena za napredek pa seveda ostaja izpolnjevanje kriterijev in meril," je še dejala zunanja ministrica.

O članstvu v EU tudi s Klakočar Zupančičevo

Kondratiukovo je v predsedniški palači danes sprejel tudi predsednik republike Borut Pahor, v imenu predsednika vlade jo je sprejel njegov državni sekretar za zunanjo politiko Vojko Volk, obiskala pa je še slovenski parlament, kjer jo je sprejela predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič.

Klakočar Zupančičeva je v izjavi po srečanju dejala, da je Slovenija poenotena v neomajni podpori Ukrajini in obsojanju ruske agresije v državi. Dodala je, da je Slovenija sprejela veliko beguncev iz Ukrajine, ob tem pa državi namenila približno 3,2 milijona evrov humanitarne in sedem milijonov evrov vojaške pomoči.

Sogovornici sta spregovorili tudi o prizadevanjih Ukrajine za članstvo v EU. Kondratiukova je ponovno izrazila zahvalo Sloveniji za vso pomoč in izraženo podporo, ob tem pa pojasnila, da si Ukrajina močno želi in prizadeva, da bi status kandidatke za članstvo pridobila že na prihajajočem vrhu EU konec junija.

Podpredsednica ukrajinskega parlamenta se je Sloveniji posebej zahvalila tudi za deklaracijo, s katero je uradno obsodila rusko agresijo na Ukrajino. Dodala je, da je Klakočar Zupančičevi predlagala sprejetje nove podobne resolucije, s katero bi "obsodili genocid, ki ga Rusija izvaja nad ukrajinskim prebivalstvom", kar je storilo že več držav.

Kondratiukova je ponovno zaprosila za vojaško podporo in druge vrste pomoči, predvsem strokovno podporo Slovenije pri obnovi ukrajinske infrastrukture po koncu vojne, dejala pa je tudi, da je predsednico slovenskega parlamenta povabila na obisk v Ukrajino.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (90)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenka62
08. 06. 2022 08.21
Ukrajina je zelo zelo revna država ki ima predvsem veliko korupcije.Tako da res ne vem s čim si je zaslužila tako pozornost Evrope in Zda.Ni pošteno da vsa evropa sedaj plačuje za to brezvezno vojno ampak saj vemo pravice na svetu ni.
Biker 333
07. 06. 2022 21.57
+4
Sami so naredili še več sirot, zdaj jih hodijo gledat, višek neumnosti.
Zaskrbljeni
07. 06. 2022 21.51
+4
Res mi je žal vseh normalnih Ukrajincev. Vendar ta država ne sodi v EU. Revna, nacistična, skorumpirana, kriminalna,... Enega pogoja nimajo. ENEGA.
JoniBravo
07. 06. 2022 21.59
-2
Ekspert za Ukrajino iz domačrga kavča. Ugibam da informacije črpaš kar iz onih oddaj ko grozijo evropi z jederskimi napadi.
periot22
07. 06. 2022 21.59
-2
Ukrajina ni revna država revni smo mi v primerjavi z njo!
Brtoljo
07. 06. 2022 21.49
+0
A niso danes enega wag nerjevca pospravili... Kaj pa je delal tam, saj oni sploh ne obstajajo , ane ???
rekapaka
07. 06. 2022 21.38
+1
Se zgodovina ponavlja? 1941 protiimperialistična fronta paktirala z nacisti do napada na Sovjetsko zvezo 22. junija 1941, Fajonka naslednica KPS pa z ukrajinskimi!
Aleš Hartner
07. 06. 2022 16.46
+5
Naša nova vlada stavi na mrtvega konja.
rdeča petokraka
07. 06. 2022 16.35
+1
Tanja ne upoštevaj ravno vse kar so te naučili v Bruslju !
rdeča petokraka
07. 06. 2022 16.33
+2
Ko bo Ukrajina v EU, EU razpade.
puspan
07. 06. 2022 18.30
-1
rekapaka
07. 06. 2022 21.40
+1
puspan Te je sram napisati slovensko Ukrajina! Svečka bučkasta
SFRJJNA
07. 06. 2022 16.19
+6
Ogabno se obnaša EU in zraven tega naši podprepniki. Ukrajina je pred tem spopadom z Rusijo bila najbolj revna, skorumpirana in hinavsko-fašistična država. Še posebej proti rusom, belorusom,...pravi gizdalini. In takše fašiste z Zelenskm (plačancem ZDA in še koga) EU podpira, ter s tem škoduje lastnemu narodu. A se bodo ljudje končno prebudili ali kaj. Prvo begunci, sedaj ukrajinci, vmes COVI-D, prihaja kriza energije, hrane in novi virus. Pa to je noro, in nihče nič ne ukrepa...važno je da imamo mesec pederastov in lejzbik. Vse skupaj noro, da bolj ne more biti.
Uporabnik1935590
07. 06. 2022 15.30
+4
Elenski je ukinil Z v Ukrajinski abcedi. Na zdravje!
Walter Pravicek
07. 06. 2022 15.17
+1
Janšev"obisk"pri Zelenem ni imel dobrih posledic,ker so v to našo malo deželo poslali le podpredsednico njihovega parlamenta.A višji ne smejo potovati?
rekapaka
07. 06. 2022 21.41
+1
komarec
07. 06. 2022 15.13
+6
Zanimivo, večina državljanov EU ve kaj se v bistvu dogaja v Ukrajini, le politiki EU trobijo svojo.
Walter Pravicek
07. 06. 2022 15.18
+3
Korintos11
07. 06. 2022 15.01
+7
Orban je pa postavil Zelenskega tja kjer mu je mesto.
Štajerc123
07. 06. 2022 14.53
-8
Olena bog je z vami. Morilci bodo dobli zasluzeno kazen. Smrt rusiji, svoboda Ukrajini.
Korintos11
07. 06. 2022 15.00
+6
A praviš da Putin ne bo dobil nobelove nagrade za mir kot Obama?
Walter Pravicek
07. 06. 2022 14.26
+5
Nemški kancler pove:tako nekako po preteku 20 let bo Ukrajina v EU.Mi pa bi nekaj obljubljali?Kje so kandidatke iz Balkana in Turčija?Ne pozabiti,da ima v Evropi Turčija velik kos svoje države.Ter je 70 let članica NATA.Amerikancem se mudi,da postavijo izstrelišča v Ukrajini.Ostalo so rušenje stavb,kri,znoj in trplenje Ukrajincev.Ter polnenje žepov nekaterih"sodelavcev".Na debelo.
Korintos11
07. 06. 2022 15.02
+3
Turčija je za NATO trn v peti. Rusi in Turki se med sabo ne bodo tepli.
User300173
07. 06. 2022 13.19
+10
Ukrajina je pogreb EU, Zelenski komedijant, kateremu ploskajo EU politiki, orkester pa dirigira striček Biden in njegove (sin) milijarde v Ukrajini. Smo šli "remengo"...
Walter Pravicek
07. 06. 2022 14.21
+5
To je resnica,samo resnica in nič drugega kot resnica.
User300173
07. 06. 2022 13.15
+11
Če želim kaj nepristranskega izvedeti iz Ukrajine in Rusije moram na italijansko TV. Hvala slovenski "objektivni" cenzuri.
komarec
07. 06. 2022 14.23
+6
Res je, v Sloveniji imamo na razpolago samo eno medijsko resnico.
komarec
07. 06. 2022 14.23
+2
Res je, v Sloveniji imamo na razpolago samo eno medijsko resnico.
Korintos11
07. 06. 2022 15.03
+4
Tako to v demokraciji je! V Jugi ni bilo take cenzure kot jo imamo sedaj!
Jožajoža
07. 06. 2022 13.06
+14
Orbán je dejal: »Res me ne zanimajo Združene države in Ukrajina. Po narodnosti sem Madžar in ne želim izgubiti svoje države zaradi zelenskega, ki je naredil masaker sredi Evrope. In to s kom? Z Rusijo!«
Štajerc123
07. 06. 2022 14.56
-2
Biker 333
07. 06. 2022 21.59
+1
bu?e24 1
07. 06. 2022 12.55
+8
Kašno družino slovensko ki nima za burek bi lahko sprejel mal ne pa te nove bilionarje ki prodajajo ukrainska življenja
toto2007
07. 06. 2022 12.24
+15
Cas bi bil, da evropski voditelji priznajo, da je bila nekritična podpora zločinca zelenskega huda napaka in da priznajo, da je zelenski del problema ne rešitve.
Zmaga Ukrajini
07. 06. 2022 12.32
-12
Čas bi že bil, da bi se ti malce izobrazil in razgledal. Potem ne bi pisaril nebuloz in bi tudi brez težav razumel, kdo je v tej vojni zločinec.
Biker 333
07. 06. 2022 21.59
+1