Ukrajina

Na severu Krima odjeknile eksplozije: 'Uničene so ruske rakete'

Džankoj, 21. 03. 2023 06.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.P., STA
Komentarji
0

Ukrajinsko obrambno ministrstvo trdi, da so bile v eksploziji, ki je ponoči odjeknila na severu polotoka Krim, uničene ruske rakete Kalibr NK. Te naj bi ravno takrat prevažali po železniških tirih. Ukrajina sicer odgovornosti za napad ni izrecno potrdila.

Ruski vodja mesta Džankoj Sergei Askjonov je dejal, da so območje napadla brezpilotna letala, Ukrajina pa je potrdila, da so na severu Krima odjeknile eksplozije. Ni pa sicer izrecno potrdila, da je kriva za napad, poroča BBC. Če bodo napad potrdili, bo to eden izmed redkih napadov ukrajinske vojske na polotok, ki si ga je Rusija leta 2014 nezakonito priključila.

"Eksplozije nadaljujejo proces demilitarizacije Rusije in ukrajinski polotok Krim pripravljajo na deokupacijo," je glede eksplozij sporočilo ukrajinsko obrambno ministrstvo. Iz Kijeva so ob tem sporočili, da so bile rakete namenjene ruski črnomorski floti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Administrator, nameščen s strani Rusije, Ihor Ivin je medtem dejal, da je bil zaradi šrapnela sestreljenega drona huje poškodovan 33-letni moški, ki so ga prepeljali v bolnišnico. Ni pa omenil nobenih poškodovanih vojaških ciljev.

Zaradi eksplozij se je nato vnel tudi požar, ki je zajel več stavb in poškodoval električno omrežje.

Rusija je sicer Ukrajino v preteklosti že obtožila, da je oktobra lani z brezpilotnimi letali napadla črnomorsko floto v krimskem pristaniškem mestu Sevastopol. V napadu, v katerem je bila poškodovana vojaška ladja, je sodelovalo devet brezpilotnih letal. Vendar pa tudi takrat Ukrajina ni prevzela odgovornosti za napad.

Japonski premier ob obisku ukrajinske Buče ogorčen

Japonski premier Fumio Kishida, ki se danes mudi v Kijevu, je ob obisku mesta Buča v bližini ukrajinske prestolnice dejal, da čuti "močno ogorčenje" zaradi domnevnih ruskih vojnih zločinov, ki so se tam zgodili. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem pozdravil obisk in Kishido označil za "močnega zagovornika mednarodnega reda". 

"Ko danes stopam v Bučo in sem priča vsej brutalnosti, ki se je tu zgodila, čutim močno ogorčenje," je dejal japonski premier in poudaril, da je ves svet pretresen zaradi grozodejstev, ki so se zgodila v tem mestu.

Kasneje se je Kishida sestal z ukrajinskim predsednikom Zelenskim. Ta je pozdravil obisk predsednika japonske vlade ter ga v zapisu na Telegramu označil za "močnega zagovornika mednarodnega reda" in "dolgoletnega prijatelja Ukrajine".

Tokio je napovedal, da bo Kishida med obiskom izrazil "spoštovanje do poguma in vztrajnosti ukrajinskega naroda" ter v imenu Japonske in skupine G7, ki ji Japonska trenutno predseduje, državi ponudil "solidarnost in neomajno podporo".

Japonski premier je sicer zadnji izmed voditeljev skupine G7, ki se je odpravil na obisk v Kijev. Nazadnje se je z Zelenskim februarja sestal ameriški predsednik Joe Biden. Skupino poleg ZDA in Japonske sestavljajo še Kanada, Francija, Nemčija, Italija in Združeno kraljestvo.

V sredo naj bi Kishida opravil srečanje s poljskim državnim vrhom, v četrtek pa naj bi se že vrnil nazaj v Tokio.

Japonska se je pridružila zahodnim zaveznicam pri uvajanju sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino in nudi podporo Kijevu. Državi je poslala tudi obrambno opremo in ponudila pomoč tistim, ki bežijo pred vojno. Vendar pa Ukrajini ne nudi vojaške pomoči, saj njena povojna ustava vojaške zmogljivosti države omejuje na strogo obrambne.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3