Ukrajina

Na zdravljenje v Slovenijo prispela prva ranjenca iz Ukrajine

Ljubljana, 27. 12. 2022 20.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
0

Dva ukrajinska ranjenca sta s spremljevalcem prispela v Slovenijo, kjer bosta prejela celovito zdravstveno pomoč in oskrbo. Slovenija se tako v duhu solidarnosti pri oskrbi ranjencev in obolelih z vojnega območja pridružuje 18 državam Evropske unije. S tem Ukrajini poleg podpore na politični, humanitarni, materialni in vojaški ravni izkazujemo pomoč tudi na zdravstvenem področju.

V Slovenijo je ranjenca s spremljevalcem prepeljalo transportno letalo Slovenske vojske L-410 Turbolet, ki je bilo posebej za ta prevoz opremljeno z medicinskim modulom za prevoz obolelih in poškodovanih. Na poti so jih spremljali tudi pripadniki zdravstvene enote Slovenske vojske. Kot so sporočili z urada vlade za komuniciranje, je prevoz potekal po načrtu in brez zapletov. Stroške prevoza v Slovenijo 75-odstotno sofinancira Evropska komisija.

Ker je za obema težko obdobje, dodatnih informacij glede zdravljenja javnosti ne bodo razkrili. Zdravljenje poteka v slovenskih zdravstvenih ustanovah,  ranjenca pa sta že zaprosila za začasno zaščito. S tem jima je tudi formalno odobren obseg zdravstvenih storitev, ki jih bosta potrebovala. Zaradi lažjega sporazumevanja pa je Urad vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov zdravstvenim ustanovam zagotovil tolmača.

Prevoz in oskrbo ranjencev so izvedli v sodelovanju Uprave RS za zaščito in reševanje, urada za oskrbo in integracijo migrantov, ministrstev za zunanje zadeve, zdravje in obrambo ter zdravstvenih ustanov. 

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je že julija v okviru obiska v Kijevu v pogovorih z zunanjim ministrom Ukrajine Dmitrom Kulebo izrazila pripravljenost Slovenije za pomoč pri oskrbi ranjencev. V začetku novembra se je nato minister za zdravje Danijel Bešič Loredan v Bruslju sestal s komisarjem za krizno upravljanje Janezom Lenarčičem. Stekle so medresorske organizacijske dejavnosti za prevoz, sprejem in oskrbo ranjencev. Konec novembra pa sta se o oskrbi ukrajinskih ranjencev v Kijevu pogovarjala tudi obrambni minister Marjan Šarec in njegov ukrajinski kolega Oleksij Reznikov.

Slovenija nudi pomoč Ukrajini na podlagi mehanizma Evropske unije na področju civilne zaščite in sklepa slovenske vlade. Ta mehanizem se je aktiviral takoj ob začetku vojne v Ukrajini, zdaj pa državam EU in tretjim državam pomaga pri odzivanju na izredne razmere, kot so naravne nesreče, zdravstvene krize ali konflikti. Države lahko v okviru mehanizma, kadar izredne razmere presegajo njihove zmogljivosti za odzivanje, zaprosijo za pomoč.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja