Ukrajina

Ukrajinske oblasti nabornikom prepovedale zapustiti domači kraj

Lisičansk, 05. 07. 2022 08.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
N.L., A.K., STA
Komentarji
0

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je moškim med 18. in 60. letom starosti prepovedalo zapustiti domače okrožje, generalštab vojske pa je medtem na Facebooku zaprosil za razumevanje. Nadzor se bo večinoma izvajal na mejah okrožij in mest, odredba ministrstva pa temelji na zakonu o naborništvu iz leta 1992.

Objava na Facebooku je v kratkem času pritegnila na stotine jeznih komentarjev. Ministrstvu so očitali "idiotizem", nekateri pa so opozorili, da bo to dodatno spodbujalo korupcijo v vojaških nabornih uradih. Hkrati se mnogi bojijo večjega gospodarskega kaosa, saj bodo številni vozniki vlakov, avtobusov in tovornjakov morali opustiti svoje delo.

prizor iz Kijeva
prizor iz Kijeva FOTO: AP

Veliko Ukrajincev namreč ne živi v kraju, kjer imajo prijavljeno stalno prebivališče. Po ruski invaziji je na deset tisoče nabornikov pobegnilo v varnejše zahodne dele Ukrajine. Že z uvedbo vojnega stanja v Ukrajini pred več kot štirimi meseci je bilo moškim med 18. in 60. letom starosti prepovedano zapustiti državo, mejni policisti pa redno zadržujejo moške, ki poskušajo prečkati mejo v Moldavijo ali sosednje države Evropske unije.

Načrt za povojno obnovo Ukrajine težak več kot 700 milijard evrov

Ukrajina in njene zaveznice so se danes dogovorile o načelih za obnovo države po vojni, vključno s potrebo po reformah za izkoreninjenje korupcije. Ob koncu dvodnevne konference v Luganu v Švici so voditelji iz približno 40 držav podpisali deklaracijo, v kateri so se zavezali, da bodo Ukrajino podpirali pri dolgotrajni in dragi obnovi.

Ukrajina je ocenila, da bo povojni načrt stal 750 milijard dolarjev (okoli 716 milijard evrov). Ob tem je Volodimir Zelenski poudaril, da je naloga celotnega demokratičnega sveta začrtati prihodnost Ukrajine, ki bo preživela kot zahodno usmerjena država, poroča The Guardian. 

Glavni vir financiranja načrta za obnovo bi po besedah ukrajinskega premierja Denisa Šmigala moralo biti premoženje, zaplenjeno ruskim oligarhom. 

Načrt predvideva obnovo v treh fazah: v prvi bi se osredotočili na obnovo najpomembnejše infrastrukture, kot je oskrba z vodo, v drugi fazi, ki bi se začela takoj po koncu spopadov, bi obnovili začasne stanovanjske objekte, bolnišnice in šole, v tretji fazi pa bi se osredotočili na dolgoročno prenovo države. 

Švicarski predsednik Ignazio Cassis, eden od gostiteljev konference, pa je Lugansko deklaracijo označil za "prvi ključni korak na dolgi poti okrevanja". "Pripravljamo se na čas po vojni, čeprav ta še vedno divja," je po minuti molka za žrtve vojne dejal na zaključni slovesnosti.

Eno od načel, o katerih so se danes dogovorili voditelji, je bilo tudi, da mora Ukrajina sama prevzeti vodilno vlogo pri obnovi in da mora proces obnove potekati vzporedno z obsežnimi reformami. "Sistematično je treba okrepiti pravno državo in izkoreniniti korupcijo," je zapisano v dokumentu.

Ker je v Ukrajino priteklo že več milijard dolarjev pomoči in podpore, med svetovno javnostjo še vedno obstaja določena mera zaskrbljenosti zaradi korupcije, kar je spodbudilo pozive, naj Kijev stori več za zagotovitev preglednosti in odgovornosti.

Organizacija Transparency International namreč Ukrajino že dlje časa uvršča med najbolj koruptivne države na svetu. Med državami v evropski soseščini sta se slabše odrezala le Rusija in Azerbajdžan. Šmihal je sicer vztrajal, da je Ukrajina že naredila veliko za odpravo tega problema.

Spopade sedaj pričakujejo tudi v mestu Bakhmut v Donbasu.
Spopade sedaj pričakujejo tudi v mestu Bakhmut v Donbasu. FOTO: Profimedia

Rusija razglasila zmago v regiji Lugansk

Rusija je razglasila zmago v regiji Lugansk, in sicer dan po tem, ko so se ukrajinske sile umaknile še iz zadnjega oporišča na tem območju. Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je v ponedeljek Vladimirju Putinu dejal, da je s tem delo v Lugansku opravljeno. Več tednov so boji trajali tudi v Lisičansku, kjer so se (po besedah guvernerja Luganska) zgostile ruske sile, kar je na drugi strani Ukrajincem omogočilo, da so svoje vrste utrdili v Donbasu. Guverner je zahodne zaveznike zopet pozval, naj jim zagotovijo več orožja, da bodo lahko pričeli s protiofenzivo.  

Lisičansk je bilo zadnje mesto v regiji Lugansk, v katerem je oblast še vedno ohranjala Ukrajina. Prejšnji mesec je po hudih večtedenskih napadih Rusija uspela zavzeti sosednji Severodoneck, svoje sile pa je nato usmerila v to drugo mesto. Nadzor nad regijama Lugansk in Doneck na vzhodu Ukrajine je sicer že od samega začetka eden poglavitnih ciljev ruske invazije na Ukrajino.  

Zelenski je v video nagovoru tokrat dejal, da bodo ukrajinske sile 'zlomile' voljo Moskve in da v zadnjih 24 urah na bojiščih ni bilo večjih sprememb. "To je težka naloga, ki zahteva čas in nadčloveške napore, vendar nimamo druge možnosti," njegove besede navaja SkyNews.

Strokovnjaki rusko zmago v vzhodni Ukrajini ocenjujejo kot taktično zmago, ki pa jih je stala ogromno, samo časovno – 60 dni. Ključna bitka pa da jih šele čaka, ocenjuje Neil Melvin iz analitičnega centra Royal United Services Institute. 

Ukrajina odbila več ruskih napadov v regiji Doneck

Na vzhodu Ukrajine v regiji Donbas pa tako ponovno poročajo o silovitih spopadih, v katerih so ruske sile poskušale nadgraditi svoje nedavne uspehe na bojišču. Po trditvah ukrajinskega generalštaba so njihove sile uspešno obranile svoje položaje in odbile več ruskih napadov v regiji Doneck.

Ukrajinske oblasti so opozorile, da Moskva v regiji Lugansk sprejema ukrepe za obnovo prometne infrastrukture za svoje vojaške sile, s čimer naj bi se pripravljala na nadaljevanje ofenzive.

Generalštab ukrajinskih sil poroča, da so branilci odbili ruske napade severno od mesta Slovjansk, ki velja za naslednje večje mesto na poti ruskih sil ob prodoru proti zahodu Donbasa. Župan Slovjanska Vadim Liak je povedal, da ruske sile intenzivno obstreljujejo mesto, ob tem pa prebivalce v objavi na družbenem omrežju Facebook pozval, naj se zatečejo v zavetje.

Ukrajinske oblasti so prebivalce Slovjanska že večkrat pozvale, naj zapustijo regijo, saj se mestu približuje frontna črta. V ruskem bombardiranju je bilo od nedelje v mestu, ki je pred vojno štelo približno 100.000 prebivalcev, ubitih najmanj šest ljudi, še 19 pa jih je bilo ranjenih.

Nekoliko južnejeje ruskim silam ob podpori topništva in letalstva uspelo napredovati proti mestu Siversk. Hkrati je ukrajinski generalštab poročal o intenzivnem topniškem obstreljevanju na večjem delu fronte v regijah Harkov, Doneck, Zaporožje, Herson in Mikolajiv. Izvedenih naj bi bilo tudi več zračnih napadov, v nekaterih so med drugim sodelovali helikopterji.

Rusko obrambno ministrstvo je potrdilo, da so ruske sile v zadnjih 24 urah z zelo natančnim orožjem napadle mesto Harkov, pri čemer naj bi bilo ubitih do 150 ukrajinskih vojakov. Hkrati pa je ruski obrambni minister Sergej Šojgu  ponovno dejal, da ruske sile na območje vojne ne pošiljajo nabornikov. 

Guvernerja ruskih obmejnih regij Brjansk in Kursk sta medtem obtožila ukrajinske sile, da obstreljujejo njuno ozemlje. Guverner Brjanska Aleksander Bogomas je na Telegramu zapisal, da so s topništvom obstreljevali vas Sernovo. V napadih v obeh regijah pa po poročanju guvernerjev ni bilo ubitih ali ranjenih oseb. Ukrajina napadov zaenkrat še ni komentirala.

Ruske oblasti preverjajo nečloveško ravnanje z ruskimi vojnimi ujetniki

Ruske oblasti so ob tem sporočile, da preverjajo trditve o nečloveškem ravnanju z ruskimi vojnimi ujetniki v Ukrajini. Prejšnji teden sta namreč Moskva in Kijev izmenjala po 144 vojnih ujetnikov, pri čemer ruski preiskovalni odbor opozarja, da so vojaki ruskih sil pripovedovali o nasilju, ki so ga bili deležni v Ukrajini.

Eden od vojakov je povedal, da naj bi ga ukrajinski zdravniki zdravili brez anestezije in da so ga v ujetništvu domnevno pretepali ter mučili z elektriko. Prav tako naj bi bil več dni brez hrane in vode. Drugi ruski vojak, ki so mu zaradi poškodb amputirali nogo, pa je dejal, da je bil hudo pretepen, in obtožil ukrajinskega zdravnika, da mu je vrtal po rani.

V luči teh trditev je ruski preiskovalni odbor opozoril, da so pričevanja izpuščenih ruskih vojakov tehtni primeri kršitev Ženevske konvencije o vojnih ujetnikih.

Uradnik ruske varnostne službe prevzel vodenje regije Herson

Uradnik ruske zvezne varnostne službe (FSB) Sergej Jelisejev bo prevzel vodenje regije Herson, je danes sporočil vodja ruskih okupacijskih oblasti v Ukrajini Vladimir Saldo. Jelisejev, ki je do sedaj opravljal funkcijo namestnika vodje vlade ruske eksklave Kaliningrad, naj bi z delom uradno začel v torek. "Ukrajina je za Hersonsko regijo za vedno ostala v preteklosti. Rusija je tu za vedno," so po navedbah AFP na Telegramu sporočili predstavniki ruskih oblasti v Ukrajini.

Za Jelisejevega namestnika je bil imenovan nekdanji poslanec v ukrajinskem parlamentu Oleksij Kovaljev, ki je po začetku vojne v Ukrajini prestopil na rusko stran in junija preživel poskus atentata. 51-letni Jelisejev, ki je diplomiral na akademiji FSB, je glede na informacije na spletni strani regije Kaliningrad pred tem delal na neopredeljenih funkcijah v varnostnih službah.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni