Ukrajina

Najbogatejši Ukrajinec obljublja, da bo obnovil Mariupol

Mariupol, 16. 04. 2022 15.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
0

Jugovzhodno pristaniško mesto Mariupol je pod hudimi napadi že od samega začetka ruske invazije na Ukrajino. Po intenzivnem bombardiranju so pomoč pri ponovni izgradnji mesta oz. vsaj določenih predelov obljubili že številni, tudi Grčija in Italija. Zdaj pa je pomoč pri obnovitvi Mariupola obljubil tudi najbogatejši Ukrajinec Rinat Ahmetov.

Da bo obnovil Mariupol, mesto, v katerem si lasti kar dve ogromni jeklarni, za kateri zagotavlja, da bosta v prihodnje znova tekmovali na svetovni ravni, je obljubil tudi najbogatejši Ukrajinec Rinat Ahmetov. Kljub temu, da so večletni boji na vzhodu Ukrajine že prizadeli njegov poslovni imperij, ostaja kljubovalen, poroča Reuters. 

Rinat Ahmetov
Rinat Ahmetov FOTO: AP

 "Mariupol je istočano zgodba svetovne tragedije in svetovnega primera junaštva. Zame je Mariupol vedno bil in bo tudi ostal ukrajinsko mesto," je dejal Ahmetov, ki verjame, da ga bodo "pogumni ukrajinski vojaki" ubranili.

Njegovo podjetje Merinvest, največji proizvajalec jekla v Ukrajini, je sicer že sporočilo, da ne bo uspelo izpolniti svojih dobavnih pogodb. V petek je Metinvest sporočil, da je obleganje Mariupola onesposobilo več kot tretjino ukrajinskih proizvodnih zmogljivosti metalurgije. A dejali so, da podjetje ne bo nikoli delovalo pod rusko okupacijo.

Ahmetov je pohvalil  tudi "strast in profesionalnost" ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, ki ju je pokazal med vojno. S tem je vsaj navidezno zgladil odnose z Zelenskim, ki je lani dejal, da skušajo zarotniki, ki si prizadevajo strmoglaviti njegovo vlado, vplesti tudi tega vplivnega poslovneža. Ahmetov je takrat obtožbe ukrajinskega voditelja označil za "absolutno laž".

"Vojna zagotovo ni čas za spore. Obnovili bomo celotno Ukrajino," je dejal. V državo naj bi se sicer vrnil dan pred vojno ter v njej ostal vse od takrat. "Moj cilj je, da se vrnem v Mariupol in izvedem naše nove proizvodne načrte, da bo jeklo, proizvedeno v Mariupolu, lahko konkuriralo na svetovnih trgih tako kot prej."

Ahmetov poslovni imperij se je sicer krčil vse od leta 2014, ko si je Rusija priključila črnomorski polotok Krim. Po podatkih revije Forbes je Ahmetova neto vrednost leta 2013 dosegla več kot 14 milijard evrov. Trenutno znaša nekaj več kot 3,6 milijarde. "Za nas je vojna izbruhnila leta 2014. Izgubili smo vse premoženje, tako na Krimu kot na začasno okupiranem ozemlju Donbasa. Izgubili smo poslovanje, vendar nas je to naredilo močnejše in močnejše," je še dejal ter dodal, da bo SCM, kot največje zasebno podjetje v državi, igral ključno vlogo pri povojni obnovi Ukrajine.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.