Ukrajina

Iran naj bi Rusiji poleg dronov začel dostavljati tudi rakete

Kijev, 18. 10. 2022 08.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
A.K., N.L., STA, U.B.
Komentarji
0

Po neuradno pridobljenih poročilih naj bi Iran Rusiji poleg brezpilotnih letal začel dobavljati še izstrelke zemlja-zemlja. Medtem Rusija nadaljuje z napadi na ukrajinsko infrastrukturo, tudi z domnevnimi iranskimi droni. V Kijevu naj bi njihove rakete zadele eno izmed elektrarn, ukrajinske oblasti pa o napadih poročajo tudi iz regij Harkov, Dnipropetrovsk in Mikolajiv. V številnih krajih je zato prekinjena oskrba z električno energijo in vodo. Kot je povedal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, je Rusija v osmih dneh uničila skoraj tretjino ukrajinskih elektrarn, brez elektrike naj bi ostalo približno 1000 naselij. V dobrem tednu dni je v obstreljevanjih umrlo 70 ljudi, vsaj 240 jih je ranjenih.

Iranski brezpilotniki
Iranski brezpilotniki FOTO: Profimedia

V luči teden dni trajajočih napadov Rusije z iranskimi droni, pa tudi drugim orožjem, je Zelenski že pozval, naj Ukrajina zaradi domnevnega dobavljanja brezpilotnih letal 'kamikaz' prekine diplomatske vezi z Iranom. O njegovem predlogu razmišlja tudi ukrajinski zunanji minister Kuleba. Kijev bi lahko tako po zaščito obrnil tudi k Izraelu, je povedal. Ob tem je k sankcijam proti Iranu pozval tudi EU, poroča Guardian.

Medtem Reuters, trdi, da naj bi Iran 6. oktobra Rusiji poleg več brez pilotnih letal obljubil tudi dobavo izstrelkov zemlja-zemlja. V neuradno pridobljenem poročilu piše, da so iranski prvi podpredsednik Mohammad Mokhber, dva visoka uradnika iz iranske revolucionarne garde in uradnik iz vrhovnega sveta za nacionalno varnost oktobra obiskali Moskvo in se dogovorili o nadaljnji dobavi dodatnega orožja. Rusi so domnevno prosili za več brezpilotnih letal in iranskih balističnih izstrelkov,  je za Reuters potrdil eden izmed iranskih diplomatov.  Ob tem Rusija in Iran nadaljujeta z zanikanjem sodelovanja. 

V več kot 190 napadih 1162 naselij ostalo brez elektrike

Po novih napadih je Zelenski sporočil, da je bilo od 10. oktobra dalje uničenih 30 odstotkov ukrajinskih elektrarn, kar je ob bližajoči se zimi povzročilo obsežne izpade elektrike po državi. Po zadnjih podatkih s Kijeva naj bi brez elektrike ostalo več kot 1000 mest in vasi.  Volodimir Zelenski je dodal, da zaradi tega ni več prostora za pogajanja z Vladimirjem Putinom

Ob tem iz Ukrajine prihajajo tudi novi podatki o številu napadov. Rusija naj bi jih v zadnjih osmih dneh izvedli več kot 190, pri tem so domnevno uporabljali iranske drone, raketne izstrelke in druge naboje. Poročajo o več kot 70 ranjenih ter več kot 240 poškodovanih. 

V več ukrajinskih regijah, vključno z glavnim mestom Kijevom, je do zadnje prekinitve dobave električne energije prišlo danes, potem ko je nov niz ruskih napadov prizadel številne energetske objekte. V luči tega je kijevski župan Vitalij Kličko prebivalce prestolnice pozval, naj "čim bolj varčujejo z električno energijo" in se izogibajo uporabi naprav z veliko porabo energije. 

Na napade z droni se je v torek odzval britanski zunanji minister, ki je dejal, da je Putin po novih virih napadov posegel, saj "s tanki ni bil preveč uspešen". Slednje po njegovem mnenju odraža, da Rusija napad izgublja. "Gre za obupano dejanje," je bil jasen James Cleverly

Medtem novoimenovani poveljnik ruskih sil Sergei Surovikin sporoča, da je situacija zelo napeta. "Razmere na območju izvajanja posebne vojaške operacije so zelo napete," je povedal za državno televizijo in dodal, da naj bi Ukrajinci nenehoma napadali ruske sile , predvsem v okolici Kupianska, Limana, Mikolajeva in Kijeva. 

Ugrabili naj bi vodilna delavca v jedrski elektrarni Zaporožje

Ruske sile so v jedrski elektrarni Zaporožje na jugu Ukrajine "ugrabile dva visoka uradnika", poroča ukrajinsko državno energetsko podjetje Energoatom.

V ponedeljek naj bi ugrabili vodjo informacijske tehnologije v elektrarni Olega Kostjukova in pomočnika direktorja elektrarne Olega Ošeka, je sporočila družba Energoatom. "Trenutno nimamo informacij o njunem stanju in kraju, kjer naj bi se nahajala," so izjavo povzeli pri SkyNews. Ukrajinski operater  je zato pozval generalnega direktorja IAEA Rafaela Grossija, naj stori vse, kar je v njegovi moči, da bi ju izpustili.

Energoatom je Rusijo večkrat obtožil, da pridržuje zaposlene v nuklearki. Nedavno je opozoril, da je Rusija pridržala namestnika generalnega direktorja elektrarne za človeške vire Valerija Martinjuka in z njim grdo ravnala. Konec septembra pa je sporočil, da je Rusija pridržala generalnega direktorja jedrske elektrarne v Zaporožju Igorja Murašova, nato pa ga je 3. oktobra izpustila.

V ponedeljek so največjo jedrsko elektrarno v Evropi pretresli novi napadi, zaradi česar je bilo prekinjeno zunanje napajanje.

Iz severnega dela Kijeva se po napadih dviga gost črn dim.
Iz severnega dela Kijeva se po napadih dviga gost črn dim. FOTO: AP

Tudi iz severnega dela Kijeva poročajo o eksplozijah, iz območja pa se dviga gost črn dim. Tiskovni predstavnik ukrajinskega predsednika Zelenskega je dejal, da so v torek zjutraj rakete zadele energetski objekt v mestu. Župan mesta je dejal, da je napad prizadel kritično infrastrukturo in da se reševalci odpravljajo na kraj dogodka, poroča Sky News. 

V Mikolajivu je bil ponoči zadet stanovanjski objekt, reševalci pa so iz ruševin po besedah guvernerja Vitalija Kima izvlekli truplo moškega.

Tudi v ukrajinskem pristanišču Nikolajev so v zgodnjih torkovih urah odjeknile eksplozije. V napadu je popolnoma uničen del stavbe v središču mesta, po napadu je ostal ogromen krater. Gasilska ekipa je iz ruševin potegnila truplo moškega, piše Reuters.  

Gasilci v Kijevu
Gasilci v Kijevu FOTO: AP

O raketnem obstreljevanju je poročal tudi župan mesta Harkov Igor Terehov. "V petih minutah sta v mestu odjeknila dva niza eksplozij," je dejal. Po prvih podatkih naj bi bil prizadet industrijski obrat, podzemna železnica pa trenutno deluje kot zavetišče.

V regiji Dnipropetrovsk so lokalne oblasti poročale o eksplozijah v kraju Krivoj Rog in v glavnem mestu regije Dnipro. Napade je potrdil tudi Timošenko, ki pa je povedal, da je bil v mestu Dnipro v dveh napadih zadet energetski objekt. Po navedbah lokalnega guvernerja je več mestnih okrožij ostalo brez elektrike.

Po raketnih napadih na mesto Žitomir na zahodu Ukrajine je v mestu prekinjena oskrba z vodo in elektriko. Župan mesta Sergej Suhomlin je povedal, da v mestu "ni svetlobe in vode. Bolnišnice so priključene na rezervno oskrbo z električno energijo." V mestu je pred invazijo živelo 260 tisoč ljudi. 

Izpadi elektrike po včerajšnjih napadih 

V včerajšnjih napadih Rusije na Kijev in mesto Sumi na vzhodu Ukrajine je bilo po navedbah tamkajšnjih oblasti ubitih najmanj osem ljudi. V Kijevu so tri osebe umrle v napadu na stanovanjsko zgradbo z dronom. Več sto krajev je ostalo brez elektrike. Rusija je medtem sporočila, da so njeni droni in rakete zadeli vse predvidene tarče. "Kaže, da sedanji sovražnik v svojem zlu združuje vse sovražnike naše države. Deluje zahrbtno, pobija civiliste, uničuje stanovanjske zgradbe in infrastrukturo," je včeraj  dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"Sovražnik lahko napada naša mesta, a ne bo nas zlomil. Okupatorji bodo dobili le pravično kazen, prihodnje generacije pa jih bodo obsojale. In mi bomo zmagali," je še poudaril Zelenski v ločenem sporočilu.

Putin nadaljuje z vpoklicem

Ker se v rusko vojsko po napovedi mobilizacije še ni zglasilo vseh 300.000 moških, je ruski predsednik Vladimir Putin dejal, da se mobilizacija nadaljuje. Nekatere regije pa so medtem že poročale, da so vsi vpoklicani že prispeli v vojaške baze.

Spomnimo, da so bile medtem nekatere regije so predsednika precej ostre, saj da se mora v vojsko zglasiti veliko več moških, ki prebivajo na ruralnih območjih, kot tistih, ki prebivajo v večjih mestih. 

Medtem je Rusija prenehala s prenosi parlamentarnih srečanj, saj da gre za pogovore občutljive narave in da bi informacije lahko "prišle v roke sovražnikom".