Ukrajina

'Neodgovorno in nevarno izzivanje Rusije, pa tudi šov za domačo javnost'

Ljubljana, 23. 03. 2022 11.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
0

Pri napotitvi oborožene vojaške diplomatske misije v Kijev gre za nepotrebno izzivanje Rusije in dodatno eskalacijo konflikta, opozarjajo v SD. "Če je Janši toliko do reševanja vojne, naj obleče svojo uniformo iz leta '91, gre tja in se bori za Ukrajino, nas pa naj pusti pri miru," pravi Šarec. Pošiljanje vojaka v Ukrajino pod krinko diplomatske zastave je zelo nevarno dejanje in bi lahko pomenilo, da Slovenija vstopa v vojno z Rusijo, meni Bratuškova. Janša tega ne počne, ker bi mu bilo mar za Ukrajince, pač pa zaradi domače javnosti, ker se boji, da bo izgubil oblast, pa izpostavlja Mesec. S potezo se ne strinjajo niti v DeSUS niti v SNS.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Tonin in Mesec o napotitvi oborožene vojaške diplomatske misije v Kijev
    07:00
    Iz 24UR ZVEČER: Tonin in Mesec o napotitvi oborožene vojaške diplomatske misije v Kijev
  • Iz 24UR: "Nepotrebno izzivanje Rusije"
    02:50
    Iz 24UR: "Nepotrebno izzivanje Rusije"
  • Izjava Luke Mesca o diplomatski misiji
    03:20
    Izjava Luke Mesca o diplomatski misiji
  • Izjava Alenke Bratušek o potezi slovenske vlade
    03:50
    Izjava Alenke Bratušek o potezi slovenske vlade
  • Odziv Tanje Fajon na napotitev diplomatske misije v Kijev
    04:30
    Odziv Tanje Fajon na napotitev diplomatske misije v Kijev
  • Odziv Marjana Šarca na potezo slovenske vlade
    03:40
    Odziv Marjana Šarca na potezo slovenske vlade

Po našem poročanju, da Slovenija v glavno mesto Ukrajine pošilja ekipo diplomatov prostovoljcev, ki pa je ni našla na ministrstvu za zunanje zadeve, pač pa kar na ministrstvu za obrambo, se vrstijo odzivi iz političnih vrst.

Predsednica SD Tanja Fajon je prepričana, da gre za "skrajno neodgovorno, nespametno in problematično potezo, za igranje z varnostjo naših državljank in državljanov". "Gre za nepotrebno izzivanje Rusije in dodatno eskalacijo konflikta. Tega ne potrebuje ne Ukrajina ne Slovenija. Potrebujemo umiritev, premirje in pogajanja za mir," je dejala.

Napotitev oborožene vojaške diplomatske misije na vojno območje po njenem mnenju odpira številna vprašanja. "Kakšne interese bo predstavnik zastopal, kakšen je namen misije, zakaj ga pošiljamo v Kijev in ne v Lvov, kako se bo Slovenija odzvala, če bi bila misija namenoma ali nenamenoma napadena?" sprašuje. 

Kot še meni Fajonova, predsednik vlade Janez Janša brez mandata Državnega zbora, posvetovanj in mimo diplomatske prakse znova enostransko ogroža interes Slovenije in tvega konflikt z vojaško in jedrsko velesilo Rusko federacijo. "Janša vojno v Ukrajini znova izkorišča za volilno kampanjo, čemur ostro nasprotujem in obsojam," je dejala.

Janša tvega neposreden konflikt z vojaško velesilo, opozarja Tanja Fajon.
Janša tvega neposreden konflikt z vojaško velesilo, opozarja Tanja Fajon. FOTO: POP TV

Šarec o Janši: Če mu je toliko do reševanja vojne, naj obleče svojo uniformo in gre tja

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je dejal, da gre za "še eno izmed Janševih zablod, kako se zadev ne rešuje". "Janez Janša že od začetka te vojne spodbuja takšno retoriko, kot da so Rusi že zasedli Madžarsko in so že tik na tem, da bodo udarili preko Lendave v Slovenijo, kar pa seveda ni res. Kot predsednik vlade bi največ naredil, če bi se ukvarjal z domačimi problemi, ki so tudi posledica vojne v Ukrajini. Mi se bomo soočili ali pa se že soočamo z draginjo, visokimi cenami energentov, visokimi cenami hrane in vse to je povezano med seboj. Tudi inflacija bo zagotovo višja. Janša bi največ naredil, če bi z državljani komuniciral o tem, kakšen načrt ima za rešitve teh problemov," je menil. 

"Če mu je toliko do reševanja vojne, do vojaške retorike in načinov, naj povleče uniformo iz leta '91, jo obleče, če mu je še prav, gre tja z orožjem kot posamezna oseba brez varovanja in naj se bori za Ukrajino. Nas, Slovence in Slovenke, pa naj pusti pri miru," mu je svetoval.

S to njegovo "vojaško kvazi-diplomacijo" ne bomo prišli daleč, še pravi Šarec. "To je samo postavljanje Slovenije v neko dodatno nevarnost, je neusklajeno z evropsko politiko in Natom, zagotovo se to ne počne na tak način. Kot nekdo, ki je že več kot 30 let v slovenski politiki, bi to lahko vedel." 

Marjan Šarec Janši svetuje, naj se gre sam borit v Ukrajino, če mu je toliko do tega.
Marjan Šarec Janši svetuje, naj se gre sam borit v Ukrajino, če mu je toliko do tega. FOTO:

Bratuškova: Janša bi lahko prepričal Orbana, da skupaj s Putinom poišče rešitev

Alenka Bratušek iz SAB je povedala, da je "pošiljanje vojaka v Ukrajino pod krinko diplomatske zastave" zelo nevarno dejanje in bi lahko pomenilo, da Slovenija s tem vstopa v vojno z Rusijo. "Vojna se bo končala v Moskvi, to je dejstvo. Zato z naše strani apel, da okrepimo diplomatska prizadevanja, da se agresija ustavi in se ta konflikt začne reševati s pogovori."

Pomembno je, da Evropska unija ostane enotna, je še dejala, a dodala, da Slovenija na žalost v teh dneh že drugič solira, kar je slabo za našo državo. "Vsak, ki ima možnost in lahko pregovori Putina, da konča agresijo, sede za mizo in se pogovarja, naj se angažira, če je vsaj en odstotek možnosti, da ti pogovori uspejo. Tu bi Janša lahko odigral vlogo – njegov prijatelj Orban je Putinov prijatelj. Lahko bi torej Janša pregovoril Orbana, da sede na letalo za Moskvo in skupaj s Putinom poišče rešitev za to nepravično morijo v Ukrajini."

Napovedala je tudi, da v SAB ne bodo sedeli križem rok, pač pa bodo zbirali humanitarno pomoč za Ukrajino.

Alenka Bratušek meni, da bi Janša lahko izkoristil svoje prijateljstvo z Orbanom, da bi se ta pogovoril s Putinom.
Alenka Bratušek meni, da bi Janša lahko izkoristil svoje prijateljstvo z Orbanom, da bi se ta pogovoril s Putinom. FOTO: POP TV

Mesec: Janša uprizarja šov za domačo javnost  

Luka Mesec je povedal, da prvič sliši za koncept "oborožene diplomatske misije". "Janša tega ne počne, ker bi mu bilo mar za Ukrajince, to počne zaradi domače javnosti, ker se boji, da bo izgubil oblast."

Zadnje predvolilne ankete, celo tiste, ki jih izvaja njegova hiša, namreč ne kažejo, da bi SDS lahko po volitvah sestavil koalicijo, zato se poslužuje tega, kar ima najraje. "To je igranje z ognjem, ustvarjanje izrednih razmer, poskušanje zapletanja Slovenije v vojno v Ukrajini."

To počne ves čas in takega Janšo dejansko poznamo že 30 let, je še dodal Mesec. Označil ga je za izjemno nevaren in neodgovoren lik, ki ne sme dobiti ponovne oblasti po volitvah. 

"Mislim, da to ne bo imelo nobenih posledic, razen tega, da Janša uprizarja nek šov za domačo javnost. V najslabšem primeru pa se lahko res zapletemo v to vojno in samo bog ve, kakšne so lahko posledice tega."

Tudi on je dejal, da bi moral o tem odločati DZ in ne predsednik vlade sam "na neki dopisni seji". 

Luka Mesec opozarja: To je igranje z ognjem!
Luka Mesec opozarja: To je igranje z ognjem! FOTO: POP TV

Jelinčič: Slovenija bo na izgubi 

Zmago Jelinčič Plemeniti je sporočil, da gre po njegovem mnenju za "izredno nepremišljeno in diplomatsko sporno zadevo, pri čemer bo Slovenija samo na izgubi, koristi od tega ne bo nobenih. "Če bi takšna poteza prinesla kaj pozitivnega, bi jo že zdavnaj izkoristili gospodarji iz Evropske unije, ki pa kažejo vedno bolj trezen odnos do vojne v Ukrajini." 

Opozoril je, da vojne operacije niso takšne, kot jih prikazujejo prozahodni in proukrajinski mediji, ampak je resnica precej drugačna. "Predsednik vlade bi moral imeti ob sebi trezne svetovalce, ki tehtajo dejansko stanje, ne pa da na račun trenutnih čustvenih vzgibov nekaterih pozabljajo na koristi domovine Slovenije."

DeSUS: Odločitev bi morala biti najprej sprejeta na nivoju DZ

Tudi v poslanski skupini DeSUS menijo, da bi takšna odločitev morala biti najprej sprejeta na nivoju Državnega zbora. "Pristojen odbor bi se moral predhodno seznaniti z namenom misije in opraviti razpravo. Takšne hitre odločitve niso primerne," so sporočili.

Janša: Diplomatska misija v Kijevu bo na ravni odpravnika poslov

Odgovora stranke SDS nismo prejeli, je pa Janez Janša na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju, ki je bila sicer namenjena predstavitvi projektov v občinah, povedal, da bo diplomatska misija delovala na ravni odpravnika poslov in bo imela polna pooblastila za čas urgentnih razmer, ki so tam. 

Kdo bo odpravnik poslov, ni povedal. "Vesel sem, da smo takoj, ko smo objavili poziv, dobili prijave prostovoljcev iz različnih resorjev, ki imajo izkušnje, ker so že delovali tam." Na vprašanje, ali jo bo vodil državni sekretar v njegovem uradu Bojan Pograjc, ni odgovoril. 

Janša je povedal še, da ima Slovenija tudi kandidate za vodenje misije EU v Kijevu, če se bo unija odločila za ta korak. Pogovori o tem na ravni EU sicer še potekajo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3