Ukrajina

Več držav zahteva izvzetje iz embarga na rusko nafto

Bruselj, 04. 05. 2022 08.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.S., STA, M.P.
Komentarji
1697

Evropska komisija je predstavila nov paket sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino. Med njimi je tudi embargo na uvoz ruske nafte v EU. "Bodimo jasni, ne bo lahko. Vendar to preprosto moramo storiti," je dejala predsednica komisije Ursula von der Leyen. A nekatere evropske države so močno odvisne od ruskih energentov, zato so odzivi različni. Po mnenju Madžarske predlog ne prinaša zagotovil za njeno energetsko varnost, kritična pa je tudi Češka. Slovaška zahteva triletno izvzetje iz embarga, Ukrajina pa je države, ki nasprotujejo sankcijam, obsodila. Slovenski infrastrukturni minister je medtem predlog Komisije glede embarga že pozdravil.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes sodelovala v razpravi evropskih poslancev, posvečeni gospodarskim in socialnim posledicam vojne v Ukrajini in krepitvi sposobnosti za ukrepanje unije. Evropsko komisijo so poslanci pozvali, naj pripravi predloge za ublažitev posledic sankcij, ki bodo neizogibno povzročile negativne učinke tudi na gospodarstvo unije.

Ravno v nagovoru je predsednica komisije predstavila tudi nov, že šesti paket sankcij proti Rusiji. 

"Predlagamo prepoved uvoza ruske nafte. To bo popolna prepoved vse nafte," je v Evropskem parlamentu povedala von der Leynova. Komisija po njenih besedah predlaga postopno uvedbo embarga. Za surovo nafto predlaga šestmesečno prehodno obdobje, za naftne derivate pa se bo to izteklo konec leta, je dejala predsednica komisije.

"Tako bomo okrepili pritisk na Rusijo, a obenem kar se da zmanjšali kolateralno škodo za nas in naše partnerje po svetu," je poudarila. "Ne bo lahko. Nekatere države članice so močno odvisne od ruske nafte. Vendar to preprosto moramo storiti," je še povedala.

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen FOTO: AP

Poleg tega komisija po besedah predsednice predlaga izključitev dodatnih treh bank iz mednarodnega sistema za izmenjavo finančnih podatkov Swift, tudi največje ruske banke Sberbank. Na ruskem bančnem trgu ima okoli 37-odstotni delež.

Povedala je še, da Evropska komisija predlaga tudi prepoved oddajanja treh ruskih televizij v EU. Za katere televizije gre, ni sporočila.

Predlaga še uvrstitev visokih vojaških uradnikov in drugih posameznikov, "ki so zagrešili vojne zločine v Buči in so odgovorni za nečloveško obleganje Mariupolja" na seznam sankcij. "To pošilja pomemben signal vsem zločincem, vpletenim v vojno Kremlja: Vemo, kdo ste, odgovarjali boste," je poudarila predsednica komisije.

Poleg tega predlaga prepoved zagotavljanja storitev na področju računovodstva in svetovanja ruskim podjetjem. 

EU želi Rusom preprečiti nakup evropskih nepremičnin

 

Evropska unija naj bi šestemu paketu sankcij, ki naj bi povečala pritisk na ruskega predsednika, dodala prepoved nepremičninskih transakcij z ruskimi državljani. Predlog Evropske komisije bi tako ustavil premoženjske posle z ruskimi državljani, rezidenti in subjekti glede lastniških pravic nepremičnin na ozemlju Unije, poroča Bloomberg. Prepoved bi veljala za Ruse, ki niso državljani EU in nimajo dovoljenja za prebivanje v državah članicah EU, ne pa tudi za tiste, ki imajo državljanstvo ali prebivališče v Evropskem gospodarskem prostoru ali Švici.

 

Po razpadu Sovjetske zveze so mnogi ruski milijarderji v Evropski uniji pridobili nepremičnine, saj so del ali večino svojega bogastva prenesli izven svoje domovine. Roman Abramovič je na primer lastnik 26.000 kvadratnih metrov velikega dvorca v Franciji, Suleiman Kerimov pa je povezan z vrhunsko francosko posestjo s teniškim igriščem in ogromnim ovalnim zunanjim bazenom.

Madžarska in Slovaška kot izjemi, kritični tudi Češka in Bolgarija

Sankcije morajo zdaj potrditi države članice. Veleposlaniki članic pri EU sankcije že obravnavajo. Kdaj bo dosežen dogovor, je težko napovedati, saj je Madžarska napovedala veto na uvedbo embarga na nafto.

Slovenski infrastrukturni minister Jernej Vrtovec je predlog Komisije glede embarga že pozdravil. "Odločne gospodarske sankcije EU so namreč edini način, da se končajo grozodejstva ruske vojske v Ukrajini," je zapisal na spletu.

Da bi Madžarska in Slovaška pristali na sankcije, naj bi jima dovolili izjemo, da lahko surovo nafto po obstoječih pogodbah od Rusije kupujeta do konca leta 2023. Tako zanju ne bi veljalo šestmesečno prehodno obdobje za uvedbo embarga na uvoz surove nafte iz Rusije, poroča Reuters.

Madžarska je močno odvisna od ruske nafte.
Madžarska je močno odvisna od ruske nafte. FOTO: Shutterstock

"Ne vidimo kakršnegakoli načrta ali zagotovil, kako bo na podlagi trenutnega predloga potekal prehod in kaj bo zagotovilo madžarsko energetsko varnost," so sporočili iz tiskovne službe madžarske vlade.  Na vprašanje, ali to pomeni, da Madžarska zavrača predlog komisije, zaenkrat niso odgovorili.

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je kasneje na spletu objavil, da bo njegova država na tovrstne ukrepe pristala le, če bo uvoz surove nafte prek naftovodov izvzet.

Madžarska bo vložila veto na predlog EU o prepovedi uvoza ruske nafte, je za BBC povedal državni sekretar države za mednarodne komunikacije in odnose Zoltan Kovacs. Da je predlog nesprejemljiv ter da bi lahko uničil madžarsko gospodarstvo, pa je bil kritičen v pogovoru za BBC.

S tem je pod vprašaj postavil vprašanje predloga Komisije, saj ga mora odobriti vseh 27 držav članic. Kritičen je bil tudi, da je predlog v nasprotju z madžarskimi interesi. "Če sprejmemo to, bomo popolnoma uničili madžarsko gospodarstvo," je dejal.

Do predloga je bil kritičen tudi češki minister za industrijo in trgovino Jozef Sikela. Poudaril je, da predlog komisije ne predvideva, kako si bodo države razdelile breme, ki bi ga prinesel embargo na nafto iz Rusije. Prav tako ne vključuje mehanizma za skupne nabave in skupno distribucijo, je dejal in dodal, da predlog še preučujejo, a da se mu zdi to problematično.

Slovaška vlada pa je medtem zahtevala triletno izvzetje svoje države iz embarga, pri čemer je zavrnila povezovanje z madžarskim stališčem. "Ne drži, da se ne želimo pridružiti sankcijam proti Rusiji," je povedal slovaški gospodarski minister Richard Sulik. Pojasnil je, da je Slovaška skupaj s Češko in Madžarsko v drugačnem položaju kot druge države članice, ki so imele možnost takoj zamenjati dobavitelje nafte. Slovaška po ministrovih besedah potrebuje daljše prehodno obdobje, da bi se lahko prilagodila, poročajo tuje tiskovne agencije.

Izvzetje iz embarga je prav tako zahtevala Bolgarija. "Bolgarija bi tehnološko lahko zmogla brez ruske surove nafte, vendar bi to bistveno zvišalo cene goriva," je povedal namestnik bolgarskega premierja Asen Vasilev. "Tako da če Evropska komisija razmišlja o izjemah, bi tudi mi radi izkoristili to, saj bi bilo to najbolje za bolgarsko ljudstvo," je poudaril.

Ukrajinske oblasti so medtem opozorile, da so članice Evropske unije, ki blokirajo embargo na uvoz ruske nafte. "Če bo katera koli država v Evropi še naprej nasprotovala embargu na uvoz ruske nafte, bomo imeli dober razlog, da država označimo za sokrivo za zločine, ki jih je Rusija zagrešila na ozemlju Ukrajine," je dejal ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba in ponovno dodal, da Rusija prihodke od nafte in plina uporablja za nadaljnje financiranje svojega vojnega stroja.

Finančna pomoč Ukrajini

Predsednica komisije se je sicer v nagovoru v parlamentu zavzela tudi za finančno pomoč Ukrajini po vojni. Najprej ji je treba zagotoviti kratkoročno ekonomsko podporo za soočanje z negativnimi posledicami vojne. Nato pa je v drugi fazi treba zagotoviti tudi obnovo države, saj da je uničenje veliko. Po njenih besedah je težko podati natančno oceno škode, vendar pa ekonomisti govorijo o več sto milijardah evrov.

"Evropa ima do Ukrajine posebno odgovornost. Z našo podporo lahko Ukrajinci obnovijo svojo državo za prihodnjo generacijo. Zato danes predlagam, da začnemo pripravljati ambiciozen paket obnove za naše ukrajinske prijatelje," je povedala.

Ta paket mora po njenih besedah omogočiti obsežne naložbe za to, da bi zadostili potrebam in zagotovili potrebne reforme. Nasloviti mora tudi obstoječe slabosti ukrajinskega gospodarstva ter postaviti temelje za trajnostno dolgoročno rast. Ukrajini lahko pomaga tudi pri boju proti korupciji, prilagajanju zakonodaje evropskim standardom ter okrepitvi ukrajinske proizvodne zmogljivosti, je povedala von der Leynova.

"To bo prineslo stabilnost in gotovost, potrebni za to, da bo Ukrajina privlačna za neposredne tuje investicije. In navsezadnje, bo tlakovalo tudi pot ukrajinski prihodnosti v Evropski uniji," je še poudarila.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1697)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Koronaskeptik
06. 05. 2022 18.11
+2
Vrtovec pozdravil to neumnost po navodilu enega in edinega bogu ravnega čelavka.
Boskica
05. 05. 2022 20.08
+4
Zelenski vodi EU po navodilih Am...:)))
IS58
05. 05. 2022 18.34
+4
Če bi bili na strani Orbana bi preko Madžarske imeli plin in nafto iz Rusije. Sedaj pa se že tresemo, pa še zime ni.
Walter Pravicek
05. 05. 2022 14.39
+6
PAMETNI bi še točili,NORCI takoj zaprt pipo.IZVOLITE.Ne jokat,ko bodo tovarne stale.Promet,vse na pogon dizla.Ja ljubčki zakuhali ste si jed z čilijem.Bolelo bo.
Sig3
05. 05. 2022 11.25
+6
Tesko ranjen Gerasimov bil na sestanku s Sojgujem. Za tesko ranjenega cloveka zgleda kar vredu kot, da mu ni nic.
Sig3
05. 05. 2022 11.34
+6
Ne razumem zakaj se toliko laze pri porocanju. Ne vem koliko ima smisla sploh spremljat medije vec. Ja edino vzet vse z 50 % rezervo, ker pac prav vsi zavajajo. Ne vem kako se pocutijo novinarji, ko naredijo ta poklic in gredo na teren pa obrnejo vse tako, da se ne ve kaj je res in kaj ni. Bedno res
Walter Pravicek
05. 05. 2022 14.40
+2
Opazujemvas
05. 05. 2022 11.05
-2
Enkrat mi je en Putinov fanatik napisal, da Putin bije pošteno vojno. Čakaj malo, sem ga pa vprašal, če mi lahko pojasni termin poštene borbe pa nisem dobil odgovora. To nekdo, ki ima IQ sobne temperature izjavi in potem vsi to ponavljajo kot papige, ne znajo mi pa pojasniti, kako je vojna lahko poštena. Včasih gledam tudi medije v Srbiji, saj to ne moreš verjeti, goste pokličejo , da komentirajo vojne zločine in to take vojne zločince, ki so sami sedeli za radi tega, samo dva gosta do sedaj sta bila nepristranska do danes, pa to ne pomeni, da sta bila na strani zahoda.
Walter Pravicek
05. 05. 2022 15.07
+5
POŠTENA VOJNA:Bijejo jo Američani,ki vedno branijo svobodo,enakopravnost,demokracijo.A kje,z kom,proto kom?Samo oni to tako razlagajo.V primeru Ruske čistke Dombas gre za to:2014 so AZOV bataljon fanatikov,tetoviranih avanturistov,neonazijev v sedanji uničeni jeklarni-je stala že v času Sovjetske Zveze-Uporabljali te bunkerje zase.Ter se spajdašili z Ukrajinsko vojsko.In ropali po teritoriju Dombes pokrajine.Vstop v Ukrajinsko vojsko je vse prekril.So del te Armije.So del politike,So del teatra,kjer z binglom igra Hava Nagila Hava v fraku komedijaš z kolegom.Vse za smeh ljudi.Sramoto dela poštenemu narodu Ukrajine.V politiki je vse skorumpirano,Amerikanci z "darovi" :orožje,nekaj vojaških in civilnih vozil, kot zanje najbolj pomembno pa je oprema,ki ima tudi to lastnost,da se z takšno opremo zlahka kontrolira vse v Ukrajini.Bidenov sin je"delal"v veliki korporaciji za"ušivih"50.000,00 dolarjev mesečne nagrade.Sedaj v upravnem odboru takšne korporacije sedi(če ni že pobegnil v Ameriko )upokojeni bivši direktor CIA.Koga farbajo?Muke ljudi v Dombasu so dosegle vrelišče v Putinovi glavi.Hoče kot je dosegel na Krimu.HOČE"Dobil bo to!ALI TO ALI TRETJA SVETOVNA VOJNA.SKRIVANJE NI MOŽNO,KAJTI,KDO JKE V BUNKERJU 5-9 MESECEV MORA NEKOČ VEN,TER BO V TRENUTKU UMRL.Zbiral je vojsko,kot kakšne Rimske legije nekoč.Zelenski,"prjatu"Američanov,napunpan z obljubami,da so oni zadaj,če bo Putin kaj storil ,je bil izigran.Sedaj že joka,prosi,moleduje,zahteva milijarde dolarjev mesečno.A dobi le vojaški material,hrano in zaloge za amulante.On ki je premagal na volitvah Porošenka z 70%:30%,pa ni tedaj kot je obljubil,ter dobil volitve naredil v zvezi n vprašanjem neonazijev nič.Kot delno Jud bi moral vedeti,da je nacizem v Ukrajini star,je že iz druge svetovne vojne.reagiral,niti se pozanimal osebno kaj je razjezilo Putina Zaslonba,lažna, Američanov je bila zvitost:vstop Ukrajine v EU,vstop v NATO,ter izgradnje izstrelišč raket proti Rusiji.Američanom ni do ničesar drugega..Ni bilo skrbi in strahu,zadaj so "prijatelji"Američani.Spremenilo se je vse,ko mu je bilo rečeno:NATO v Ukrajino ne!To bo tretja svetovna vojna.
McKiya
05. 05. 2022 10.03
+6
Slava RUSIJI...
Walter Pravicek
05. 05. 2022 15.10
+4
Se strinjam-so naši bratranci,do Urala-so tudi Ukrajinci,a le nakateri.
Svoboda Evropi 2
04. 05. 2022 21.59
-8
Slava ukrajini!!!!!!
Zmaga Ukrajini
04. 05. 2022 21.59
+5
Najboljša mi je pa tista od Oscarja Wilde-a: "Smrt enega generala je nesreča, smrt desetih pa nemarnost".
Zmaga Ukrajini
04. 05. 2022 21.58
-7
A mi lahko kdo od bolj obveščenih pove, kaj je to "svetovna vojaška velesila"? A prav razumem, da je svetovna vojaška velesila to, da napadeš sosednjo državo, in potem tam dva meseca pobijaš in trpinčiš ljudi ter jim razbijaš domove, kakšnega strateškega cilja pa v vsem tem času ne moreš doseči? Ali je to res "svetovna vojaška velesila"?
Hiroyuki Sanada
04. 05. 2022 21.59
+10
Z ukrajinskim ubijanjem Ruskih otrok ni konkurence ..
Korintos11
05. 05. 2022 08.15
+11
Rusi to delaajo zadnja dva meseca Ameri pa desetletja. To so vojaške velesile, tudi NATO to dela po svetu., Ameri, Angleži in Francozi, fajn so tolkli po libijskih civilistih.
Opazujemvas
05. 05. 2022 10.59
+0
Walter Pravicek
05. 05. 2022 15.20
+2
Rusija je 845 krat večja od Slovenije.Z lahkoto je poplačala kliring dolg z ladjo za naše mornarje.Ukrajina je30 krat večja od Slovenije.28 krat večja od Ukrajine je Rusija.(Sovjetska Zveza je bila še bolj velika,a so se razšli z ,mnogimi,ostala je le Rusija).Tedaj govorimo o ogromni državi,ter je oborožitev tako velika,da je velesila.Na zahodu govore o zastarelem orožju Rusije-takšno ima tudi Ukrajina,a je še kako zmožno,kar vidimo dnevno sedaj.Tudi Amerika je,velesila z razdrobljeno vojsko po vsem svetu prisotno.Jih potrebujemo?NE!a,ko izveš kje vse ima"postojanke",ladjevje in duge stvari,denimo letališča,meniš,da so največji.Sedaj jih je strah,upravičemno,konca sveta.In ta strah zadržuje pametne voditelje,da ne dajo komande izstreljuj.Rakete,ki bi uničile svet.
vvvilice
04. 05. 2022 21.47
+14
Milijarda škoda bo, ampak Urške to ne gane, zase ima dovolj.
Walter Pravicek
05. 05. 2022 15.21
+3
Preskrbljena je z otroki in bodočo pokojnino.Ne gre v Ukrajino,kot zdravnica.
vvvilice
04. 05. 2022 21.46
+10
Odpustite ji, saj ne ve kaj dela (Uršula).
Svoboda Evropi 2
04. 05. 2022 21.45
+5
1.000 Ruski rubelj je enako 14,22 evro....Pa to se ti oči zavrtijo raje ga plačujem v markah...
Zmaga Ukrajini
04. 05. 2022 21.45
+4
Po komentarjih tukajšnjih rusofilskih komentatorjev sodeč, se njihovo življenje vrti okrog cen bencina oz. naftnih derivatov. Neverjetno kako malo je potrebno človeku, da je srečen. Samo nizka cena bencina, in to je to...
komarec
04. 05. 2022 21.41
+7
Zanima me tečaj Rublja.
Hiroyuki Sanada
04. 05. 2022 21.43
+1
🤣🤣🤣 € & $ 😭😭😭🤣🤣🤣
mtejnm
10. 05. 2022 18.04
DAN ODPRTIH VRAT
04. 05. 2022 21.40
-2
Spet bo lok davn
Milka5
04. 05. 2022 21.40
+11
Maloprodajna cena bencina v Rusiji je +-0,50€,,, in kako potem v EU stane 180 eur, Oz v tudi čez 2 eur!!! Zhavlite se EU in njihovim sankcijam!!!
DAN ODPRTIH VRAT
04. 05. 2022 21.39
+7
Nemci so se pobrali in naredili gospodarski bum in preboj na Ruskem plinu, zdej pa tale nagovarja države, da se ga odrečejo
DAN ODPRTIH VRAT
04. 05. 2022 21.37
-6
Sej bo dal Biden plin
o?nica
04. 05. 2022 21.36
+10
Škoda vsega, k rusija ima največ naravnega bogastva. Brez zveze se kregat.