Ukrajina

Nevesta, žena, vdova: tragična ljubezenska zgodba iz Azovstala

Mariupol , 13. 05. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
1

Andrij Karpilenko in njegovo dekle Valerija sta mesec ljubezni dočakala daleč stran od toplih sončnih žarkov in žvrgolenja ptic. Oblečena v vojaško uniformo sta maj pričakala globoko pod jeklarno Azovstal, še zadnjo utrdbo ukrajinskih oboroženih sil v obleganemu Mariupolu. Medtem ko so po kleti s površja odmevali zamolkli zvoki bombardiranja, sta si v temnem podzemlju obljubila večno zvestobo. Toda večnost je prišla (pre)kmalu. Andrij je bil čez tri dni ubit. Valerija se je zaobljubila, da se bo rešila iz obleganja in živela zanj.

Andrij in Valerija Karpilenko v kleti oblegane jeklarne.
Andrij in Valerija Karpilenko v kleti oblegane jeklarne. FOTO: Twitter

Ukrajinski mejni stražar Andrij, ki so ga klicali "Bradati", in Valerija, branilka Mariupola z vzdevkom "Nava" iz vrst bataljona Azov, sta se poročila 5. maja v jeklarni Azovstal. Andrij jima je za to priložnost izdelal poročna prstana iz folije. Zakonska sreča mladoporočencev pa je trajala le kratek čas.

"Tri dni pozneje je bil Andrij ubit. Ona mu je obljubila, da se bo rešila iz obleganja in živela zanj," je v objavi skupaj s poročnimi fotografijami sporočilo ukrajinsko zunanje ministrstvo.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ukrajinska nacionalna garda pa je priložila tudi nekaj fotografij para iz lepših časov, preden je njuno življenje zaznamovala vojna. Slike Valerijo prikazujejo še v civilnih oblačilih, povzeli pa so tudi njene besede, namenjene najdražjemu: "Imam tvoj priimek, tvojo ljubečo družino in spomine na srečen skupni čas."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ukrajina se z Rusijo sicer pogaja o evakuaciji težje ranjenih vojakov iz Azovstala. Namestnica ukrajinskega premierja Irina Vereščuk je v četrtek sporočila, da gre za 38 ljudi. Po njenih besedah je v predorih pod industrijskim kompleksom sicer še vedno več kot 1000 vojakov. "Vodimo zelo zahtevna pogajanja o evakuaciji ranjenih borcev iz Azovstala v zameno za zajete Ruse," je dejala. Namestnica ukrajinskega premierja je še dodala, da pogovori o potencialnih evakuacijah potekajo v sodelovanju s Turčijo.

Poroka Andrije in Valerije pa ni bila edina, ki se je odvila sredi vojne vihre. Poročali smo že, da sta si pripadnika teritorialne obrambe, Lesija Ivaščenko in Valerij Filimonov, na začetku marca na eni izmed kontrolnih točk v Kijevu dahnila da. Njuni soborci so jima zaigrali in ju obsuli z rožnimi lističi, nevesta je nosila šopek, pod čelado so ji namestili celo vlečko. Med svati je bil tudi nekdanji boksarski šampion Vladimir Kličko, ki je skupaj z bratom Vitalijem, sicer županom prestolnice, obiskal kontrolno točko.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1