Ukrajina

Nova žrtev napada na Harkov: 'Preživel Hitlerja, umoril ga je Putin'

Harkov, 22. 03. 2022 14.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
0

Preživel je holokavst, a umrl med napadom na ukrajinsko mesto Harkov. Zgodba 96-letnega Ukrajinca Borisa Romančenka se je zaključila v petek na 23. dan ruskega napada na Ukrajino. V času druge svetovne vojne je videl notranjost kar štirih koncentracijskih taborišč. "Preživel Hitlerja, umoril ga je Putin," je ob tem dejal ukrajinski zunanji minister.

Boris Romančenko je med drugo svetovno vojno preživel taborišča v Buchenwaldu, Peenemündeju, Dori in Bergen-Belsenu, so zapisali v spominski fundaciji Buchenwald in Mittelbau-Dora, ki je na spletu potrdila smrt 96-letnega Ukrajinca. Ta je umrl v petek med ruskim napadom na vzhodno ukrajinsko mesto Harkov.

Njegova vnukinja Julia Romančenko je za CNN povedala, da je za obstreljevanje stanovanjske četrti Saltivka izvedela z družbenih omrežij. "Domačine sem vprašala, ali vedo kaj o hiši mojega dedka," je dejala. Na njeno poizvedovanje pa je dobila fotografije dedkove goreče hiše. Ker je novico prejela po policijski uri, se ni mogla takoj odpraviti na kraj in ugotoviti, kaj se je zgodilo z dedkom. Ko ji je to le uspelo, pa je našla le popolnoma pogorelo hišo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Njegovo smrt je naslovil tudi vodja urada ukrajinskega predsednika Andrij Jermak: "To imenujejo operacija denacifikacije." S tem je namignil na trditve Rusije, da v Ukrajini izvajajo posebno vojaško operacijo, s katero želijo rešiti Ukrajince pred nacizmom.

Oglasil se je tudi ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba, ki je smrt Romančenka označil za nepojmljiv zločin. "Preživel Hitlerja, umoril ga je Putin," je dejal.

Ob smrti 96-letnika se mu je na začetku zasedanja v Berlinu poklonil tudi nemški parlament Bundestag.

Nemški parlament se je poklonil Romančenku.
Nemški parlament se je poklonil Romančenku. FOTO: AP

Buchenwald je eno največjih nacističnih koncentracijskih taborišč druge svetovne vojne. Po njegovem odkritju 11. aprila 1945 so iz njega osvobodili več kot 21.000 ujetnikov. Uradno poročilo ameriške vojske o osvoboditvi je taborišče označilo za simbol krutosti nemške nacistične države, kjer je na tisoče političnih zapornikov stradalo. Zapornike so tudi pretepali, sežigali, obešali ali pa jih ustrelili.

Severovzhodno mesto Harkov je že od začetka ruske invazije izpostavljeno hudim ruskim napadom, vendar pa za zdaj še ni popolnoma pod ruskimi oblastmi, so v ponedeljek sporočili ukrajinski uradniki. Tam naj bi do zdaj umrlo najmanj 500 civilistov, po poročanju tamkajšnje policije tudi devetletni deček.

Pomoč ukrajinskim sirotam
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.