Ukrajina

Rusija: Prva faza vojne je končana, čas je za 'popolno osvoboditev' Donbasa

Kijev, 25. 03. 2022 06.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Mirko Vorkapić, D.L., STA, Maja Pavlin
Komentarji
98

Vojna v Ukrajini se nadaljuje z nezmanjšano intenzivnostjo. Ruske sile so izvedle več raketnih in letalskih napadov na okolico Kijeva, Harkova in drugih ukrajinskih mest. Ukrajinski krizni štab je sporočil, da sta dve ruski raketi zadeli vojaško oporišče v predmestju Dnipra. "Izbruhnili so požari, podatke o ranjenih in umrlih zbiramo," so sporočili. V Mariupolu še naprej potekajo poulični boji, ruske sile naj bi napredovale v središču mesta. Po zadnjih informacijah naj bi v porušenem mariupolskem gledališču umrlo okoli 300 ljudi. Rusija je medtem sporočila, da bo vojno zdaj usmerila v "popolno osvoboditev" Donbasa.

Več videovsebin
  • Mancevič o sankcijah proti Rusiji
    07:20
    Mancevič o sankcijah proti Rusiji
  • Iz 24UR: Stopnjevanje humanitarne krize
    03:30
    Iz 24UR: Stopnjevanje humanitarne krize
  • Posnetki spopadov
    07:06
    Posnetki spopadov
  • Posnetki uničenega Mariupola
    00:44
    Posnetki uničenega Mariupola

Več kot teden dni po ruskem napadu na gledališče v Mariupolu, kamor naj bi se pred bombami zatekli predvsem ženske in otroci, so mestne oblasti sporočile prvo oceno o žrtvah. V ruševinah je po njihovih trditvah umrlo okoli 300 ljudi.

Spopadi med rusko in ukrajinsko vojsko se medtem nadaljujejo na vseh frontah. Ukrajinske sile so v protiofenzivi v okolici Kijeva zavzele nekaj vasi in Ruse potisnile za nekaj kilometrov stran od mesta. Na jugu naj bi zopet bombardirale letališče v Hersonu in se pripravljale za napad na mesto, ki so ga v prvih dneh vojne osvojile ruske sile. Ruska vojska se je medtem od Nikolajeva preusmerila proti Krivoj Rogu. Napadi se nadaljujejo tudi v Harkovu.

Na vzhodnem bojišču so ruske enote zavzele južne del Izjuma, ki je ključnega strateškega pomena za boje na vzhodu države. Skozi mesto namreč teče glavna prometna žila med Harkovom in Doneckom. Srditi boji potekajo v vasi Kamjanka, ki se nahaja južno od mesta, kamor sta obe vojski pripeljali okrepitve. Ruska vojska si prizadeva zlomiti ukrajinski odpor, prodreti proti pomembnemu vozlišču Pavlogradu in preprečiti umik več deset tisoč ukrajinskih enot, ki se nahajajo v Donbasu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prav tja pa naj bi zdaj po poročanju britanskega BBC-ja Rusija zdaj usmerila svoje moči. Rusko obrambno ministrstvo je namreč sporočilo, da Rusija razmišlja o dveh možnostih nadaljevanja njihove "posebne vojaške operacije". Prva je, da bi se še naprej osredotočila na celotno Ukrajino, druga pa, da bi svoje sile usmerili le v regijo Donbas.

Ruske sile so na severu Ukrajine in v okolici Kijeva naletele na močan odpor. Ruske državne tiskovne agencije naj bi zdaj namigovale, da bi se lahko fokus ruskih napadov usmeril prav v drugo možnost - "popolno osvoboditev" vzhodne ukrajinske regije. Vodja glavnega operativnega oddelka Generalštaba ruskih oboroženih sil Sergej Rudskoj je dejal, da je 93 odstotkov Luganske in 54 odstotkov Donecke oblasti pod ruskim nadzorom.

V okolici Kijeva, v kraju Kalinovka, je ponoči odjeknila silovita eksplozija. Kot poročajo lokalni viri, naj bi bilo uničeno skladišče goriva. Rusko ministrstvo za obrambo je potrdilo, da so napad izvedli z manevrirnimi raketami kalibr, ki so jih izstrelili iz Črnega morja. Pri tem naj bi bilo uničeno "največje skladišče goriva ukrajinske vojske, ki je oskrbovalo enote v osrednjem delu države". Kot trdijo nekateri zahodni in tudi ruski viri, naj bi ukrajinska vojska imela resne težave s pomanjkanjem goriva. Po podatkih ministrstva, so ruske sile minulo noč napadle 51 vojaških ciljev. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po poročanju Kyiv Independenta je ukrajinski proizvajalec letal Antonov predlagal ustanovitev mednarodnega sklada za izgradnjo novega An-225, največjega letala na svetu, ki je bilo uničeno v obstreljevanju letališča v Hostomelu. Izgradnja novega letala naj bi stala nekaj manj kot tri milijarde evrov.

Smrtne žrtve naraščajo

Medtem se večajo tudi številke smrtnih žrtev. Po poročanju, da je v Mariupolu v porušenem gledališču umrlo okoli 300 ljudi, so Združeni Narodi sporočili tudi, da je vse od začetka invazije na Ukrajino umrlo že vsaj 1081 civilistov. Priznavajo sicer, da so številke najverjetneje še veliko veliko večje.

Rusko obrambno ministrstvo je medtem delilo informacije o smrtnih žrtvah na njihovi strani. Kot so sporočili, naj bi v vojni umrlo 1351 ruskih vojakov, ranjenih naj bi jih bilo 3825. Gre za prve informacije po več tednih. Ameriške obveščevalne službe sicer ocenjujejo, da je resnična številka verjetno več kot 7000.

Voditelji EU in Biden o zmanjšanju odvisnosti od ruskih energentov

EU in ZDA so se dogovorile o dobavi 50 milijard kubičnih metrov ameriškega utekočinjenega zemeljskega plina Uniji na leto, ki lahko nadomesti tretjino letne dobave plina iz Rusije v EU, je po pogovorih z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

ZDA so se že zavezale, da EU zagotovijo dodatnih 15 milijard kubičnih metrov utekočinjenega zemeljskega plina v tem letu kot nadomestilo za ruski plin. Za naprej pa si bo Evropa prizadevala za stabilno dobavo ameriškega plina najmanj do leta 2030. Ciljajo na približno 50 milijard kubičnih metrov na leto, je povedala von der Leynova. 

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

21.53

EU in partnerice se osredotočajo na izvajanje doslej uvedenih sankcij proti Rusiji

Države EU in njihove partnerice so se dogovorile, da bodo podrobno preučile pomanjkljivosti sankcij, ki so jih uvedle proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino, sta po vrhu EU sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Štirje svežnji sankcij proti Rusiji imajo imajo ogromen učinek. Uvedlo jih je precej več kot 40 držav, ki predstavljajo več kot polovico globalnega bruto domačega proizvoda, je povedala von der Leynova.

21.47

Vrh EU za skupno nabavo energentov na prostovoljni osnovi

21.44

Interpol v Moldavijo zaradi nevarnosti trgovine z ljudmi pošilja ekipo

Svetovna policijska organizacija Interpol je v Moldavijo poslala ekipo zaradi pomislekov glede trgovine z ljudmi, saj se država sooča z velikim porastom beguncev, ki bežijo iz Ukrajine. Od začetka ruske invazije je iz Ukrajine v sosednji Moldavijo pobegnilo skoraj 380.000 Ukrajincev. Država ima sicer sama 2,6 milijona prebivalcev in je ena najrevnejših držav v Evropi. Interpolova ekipa bo napotena v prestolnico Kišinjev in različna begunska taborišča. Agencija je namreč že prejela poročila o trgovcih z ljudmi in tihotapcih, ki čakajo na mejnih kontrolnih točkah, da bi plenili "ranljive" Ukrajince, so sporočili. "Otroci in mladoletniki brez spremstva so še posebej ranljivi za izkoriščanje s strani tihotapcev in preprodajalcev," je opozoril Interpol.

21.42

Iz Ukrajine danes evakuirali več kot 7300 ljudi

Iz mest po Ukrajini je bilo po humanitarnih koridorjih evakuiranih 7331 ljudi, je dejal visoki ukrajinski uradnik. Številka je več kot dvakrat večja od četrtkovih 3343 evakuiranih oseb. Podpredsednica vlade Irina Vereščuk je v dejala, da je 2800 ljudi zapustilo oblegano mesto Mariupol z zasebnim prevozom.

21.40

EU Rusiji: Vojne zločine je treba takoj ustaviti

Voditelji Evropske unije so Rusijo pozvali, naj v celoti spoštuje svoje obveznosti po mednarodnem pravu in spoštuje nedavni ukaz sodišča, ki je Moskvi naročilo, naj se umakne iz Ukrajine. "Ruska agresivna vojna proti Ukrajini grobo krši mednarodno pravo in povzroča velike izgube življenj in poškodbe civilistov," so v skupni izjavi zapisali voditelji 27-članske EU. "Rusija usmerja napade na civilno prebivalstvo in cilja na civilne objekte, vključno z bolnišnicami, zdravstvenimi ustanovami, šolami in zavetišči. Ti vojni zločini se morajo takoj ustaviti," so zahtevali.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9