Ukrajina

Ukrajina: Rusija je na vzhodu začela drugo fazo vojne

Lvov, 18. 04. 2022 09.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Anja Kralj, M.P., D.L.
Komentarji
0

To je ob okrepljenih ruskih napadih na vzhodu Ukrajine sporočil vodja kabineta Volodimirja Zelenskega, ob tem pa sodržavljane pozval, naj še naprej zaupajo svoji vojski. O napadih so poročali tudi iz zahodnega mesta Lvov, nedaleč od meje s Poljsko. Mesto je zadelo najmanj pet raket. Pri tem je umrlo najmanj šest ljudi, med njimi otrok, več jih je ranjenih. Kijev zaradi ruskega obstreljevanja že drugi dan ni izvedel evakuacij. Združeni narodi so medtem podali nove podatke o številu ljudi, ki so po začetku vojne pobegnili iz Ukrajine. Teh je že več kot pet milijonov.

Z današnjimi napadi na vzhodu Ukrajine je Rusija začela drugo fazo vojne, je sporočil sporočil vodja urada ukrajinskega predsednika Andrij Jermak. "Verjemite v našo vojsko, zelo je močna," je dodal. Vodja ukrajinskega Sveta za nacionalno varnost in obrambo Oleksij Danilov pa je sporočil, da je to novo fazo napadov Rusija začela na celotni frontni črti od  Donecka preko Luganska do Harkova. 

Rakete na Lvov

Župan Lvova Andrij Sadovi je sporočil, da je mesto  zadelo pet raket. Z območij, ki so jih zadele rakete, se vije temen dim, prebivalcem pa so svetovali, naj ostanejo v zakloniščih.

"Trenutno lahko potrdimo, da je šest mrtvih in osem ranjenih. Med žrtvami je tudi otrok," je sporočil regionalni guverner Maksim Kozicki. Rakete so zadele vojaško infrastrukturo in vulkanizerja, je dodal.

O eksplozijah so danes poročali še iz Dnipra, kjer naj bi po navedbah ukrajinskih oblasti nekatere rakete zadela območja v bližini železniške postaje, poroča britanski BBC.

ZN: Ukrajino doslej zapustilo več kot 4,9 milijona Ukrajincev

Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) je sporočil, da je po napadu ruskih sil 24. februarja Ukrajino zapustilo že 4.934.415 Ukrajincev, kar je 65.396 več kot v nedeljo. Kar 90 odstotkov beguncev medtem predstavljajo ženske in otroci. Za moške, stare od 18 do 60 let, namreč velja obveznost vojaškega vpoklica in države ne smejo zapustiti. Zaradi vojne v Ukrajini sta skoraj dve tretjini vseh ukrajinskih otrok bili prisiljeni zapustiti svoje domove, vključno s tistimi, ki so notranje razseljeni.

Ukrajinska begunska kriza je ena najhitreje rastočih kriz zaradi razseljenosti in humanitarnih kriz doslej. Podatki UNHCR kažejo, da je februarja pobegnilo skoraj 645.000 Ukrajincev, marca skoraj 3,4 milijona, ta mesec pa je Ukrajino doslej zapustilo skoraj 900.000 Ukrajincev."Begunci iz Ukrajine, velika večina žensk in otrok, se sooča s povečanim tveganjem spolnega izkoriščanja, zlorab in trgovine z ljudmi," je še opozoril UNHCR. Ob tem so dodali, da na terenu ob mejah in drugod izvajajo preventivne ukrepe.

Ukrajinski begunci
Ukrajinski begunci FOTO: AP

Mednarodna organizacija ZN za migracije (IOM) je hkrati objavila, da se je skoraj 215.000 državljanov tretjih držav - večinoma študentov in delavcev migrantov - zateklo v sosednje države Ukrajine, kar pomeni, da je od začetka vojne Ukrajino zapustilo več kot pet milijonov ljudi. Ocenjujejo tudi, da je v Ukrajini notranje razseljenih 7,1 milijona ljudi.

Pred ruskim napadom je imela Ukrajina v regijah, ki so bile pod nadzorom ukrajinske vlade, 37 milijonov prebivalcev. Podatki ne vključujejo Krima, ki ga je priključila Rusija, in regij na vzhodu države, ki so pod nadzorom proruskih separatistov.

Poljski obmejni organi pa so v nedeljo znova zabeležili več ljudi, ki so vstopili v Ukrajino kot zapustili sosednjo državo na vzhodu. Približno 19.300 ljudi je odšlo s Poljske v Ukrajino, je na družbenih omrežjih sporočila poljska obmejna straža. Na Poljsko je v istem obdobju prišlo 17.300 ljudi, kar je 10 odstotkov manj kot dan prej.

Po podatkih ZN se je od začetka ruskega napada na Ukrajino v sosednjo Poljsko zateklo več kot 2,81 milijona ljudi. Po navedbah poljskih oblasti je bila večina tistih, ki so se vrnili v Ukrajino, ukrajinskih državljanov. Ti večinoma potujejo na območja, ki jih je ukrajinska vojska ponovno zavzela. Uradnih podatkov o tem, koliko ukrajinskih beguncev je ostalo na Poljskem in koliko jih je odpotovalo v druge države EU, ni.

Kremelj Kijevu očita spreminjanje stališč na pogajanjih

Kremelj očita Ukrajini, da spreminja svoja stališča o področjih, za katere so se na pogajanjih že dogovorili. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je ob tem opozoril, da je dinamika zastala in da na pogajanjih napredek ni na vidiku. Kljub zastoju na pogajanjih v Moskvi vztrajajo pri ohranjanju stika na strokovni ravni, je dodal govorec Kremlja.

Hkrati Rusija nadaljuje svojo operacijo v Ukrajini, ki poteka po načrtih, je zagotovil Peskov. Potrdil je še, da so videli posnetke goreče križarke Moskva, ki krožijo po spletu. "Da, te posnetke smo res videli. Če so avtentične in odgovarjajo resničnosti, ne moremo reči," je pojasnil.

Na posnetkih je sicer videti gorečo Moskvo, ki je potonila prejšnji teden. Ukrajinska stran trdi, da so jo zadele njene rakete, Rusija vztraja, da je na krovu izbruhnil požar.

Zelenski: Nismo pripravljeni izgubiti ozemlja

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nedeljo v pogovoru za CNN zagotovil, da niso pripravljeni izgubiti ozemlja. Boj za območje Donbasa pa bi lahko pomembno vplival na rezultat vojne, je dodal.

Ob tem je ukrajinski predsednik ponovil poziv Zahodu, naj v Ukrajino čim prej pošlje dodatno orožje in vojaško opremo. "Tako kot ruske sile uničujejo Mariupol, želijo z obličja zbrisati druga mesta in skupnosti na območju Donecka in Luhanska," je posvaril.

Prepričan je, da je še vedno pomemben dialog z Rusijo, vendar je to vse težje zaradi grozot, ki so jih ruski vojaki izvedli v Buči in drugih delih države. "Naša družba si ne želi, da nadaljujemo pogovore," je povedal.

Spopadi v Mariupolu se nadaljujejo

Po tem, ko se v soboto ukrajinske sile niso odzvale na poziv Moskve, naj zapustijo Mariupol, so se v mestu nadaljevali spopadi. Vodja tamkajšnje policije Mihajlo Veršinin je v nedeljo za lokalno televizijo povedal, da v jeklarni Azovstal niso le ukrajinski borci, ampak se tam skrivajo tudi številni civilisti, ki so želeli ubežati obstreljevanju. "Ne zaupajo Rusom. Vidijo, kaj se dogaja v mestu in zato ostajajo na območju tovarne," je povedal. Navedb ni bilo možno neodvisno potrditi. Več tisoč ukrajinskih braniteljev naj bi se sicer zabarikadiralo na območju tovarne, večji deli mesta pa naj bi bili že pod nadzorom ruskih sil. V mestu ostaja še okoli 100.000 ljudi.

Ustavljena evakuacija

Ukrajina je danes sporočila, da že drugi dan zapored ustavlja evakuacijo civilistov iz mest ob fronti in mest na vzhodu države. Kijev je ruske sile obtožil, da blokira in obstreljuje evakuacijske poti. "Žal danes, 18. aprila, ne bo humanitarnih koridorjev," je na družbenih omrežjih objavila podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

"V nasprotju z mednarodnim humanitarnim pravom ruski okupatorji niso prenehali blokirati in obstreljevati humanitarnih poti," je še dodala podpredsednica ukrajinske vlade. Dodala je, da so z Rusijo potekala "dolga in težka pogajanja" o več poteh, zlasti iz obleganega in uničenega obalnega pristaniškega mesta Mariupol. Kijev je že večkrat začasno ustavil delovanje humanitarnih koridorjev, ki civilistom omogočajo beg pred ruskimi silami, a današnja objava pomeni najdaljši premor doslej. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja