Ukrajina

Objavljen prvi posnetek Vjekoslava Prebega na svobodi

Rijad, 22. 09. 2022 08.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Savdsko Arabijo je priletelo deset tujih državljanov, ki so bili v ujetništvu v Donecku na vzhodu Ukrajine in so jih separatistične oblasti izpustile na prostost. Med njimi je tudi hrvaški državljan Vjekoslav Prebeg.

Savdska Arabija je na družbenih omrežjih objavila posnetek prihoda ujetnikov iz Rusije, ki so v Riad prileteli z letalom. 

Gre za ujetnike, ki prihajajo iz ZDA, Maroka, Švedske, Hrvaške in Velike Britanije. Na posnetku je moč videti tudi Hrvata Vjekoslava Prebega, ki naj bi v svojo domovino prispel jutri. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hrvaško zunanje ministrstvo je že v sredo sporočilo, da je pri osvoboditvi zajetih ujetnikov sodelovala tudi Savdska Arabija, premier Andrej Plenković pa se ji je zahvalil za pomoč. "Vlada Republike Hrvaške skupaj z ministrstvom za zunanje zadeve že od prvega dne predano dela in sodeluje z ukrajinskimi organi pri osvoboditvi Prebega, o čemer sta se pogovarjala tudi predsednik vlade RH Andrej Plenković in ukrajinsko vodstvo med majskim obiskom v Ukrajini. Ob tem se zahvaljujemo Savdski Arabiji in prestolonasledniku Mohamedu bin Salmanu za angažiranost, pa tudi ukrajinski strani za sodelovanje in srčno pomoč pri reševanju tega primera," so sporočili s hrvaškega ministrstva za zunanje in evropske zadeve. 

Vjekoslav Prebeg na svobodi
Vjekoslav Prebeg na svobodi FOTO: Posnetek zaslona

Spomnimo, Prebeg, ki je odrasel na zagrebški Knežiji, si je vse od majhnega želel postati vojak. Po nekaj letih, ki jih je preživel pri Tigrih, je zapustil njihove vrste in pred približno dvema letoma se mu je ponudila priložnost, da se pridruži marincem v Ukrajini, kar je tudi storil. V nasprotju z obtožnico v Ukrajino ni odšel kot plačanec, temveč po pogodbi, njegova plača pa je znašala okoli tisoč ameriških dolarjev (slabih tisoč evrov). V Ukrajini si je našel tudi dekle, s katero je živel. Postal je pripadnik 1. bataljona 36. brigade mornariške pehote, ki se je borila ob Mariupolu. Gre za uradno enoto ukrajinske vojske, ki vključuje nekdanji ukrajinski prostovoljni bataljon Azov, ki je kasneje postal del redne ukrajinske vojske. Skupaj s soborci je bil ujet pri poskusu prehoda na ozemlje pod nadzorom ukrajinskih sil. Obtožili so ga, da se je od maja 2020 do aprila letos boril 25 kilometrov severovzhodno od Mariupola in zaslužil približno 30 tisoč ukrajinskih griven, okoli 700 evrov, na mesec. 

Kot je znano, sta Ukrajina in Moskva v sredo izvedli najobsežnejšo izmenjavo ujetnikov doslej. V zameno za tesnega zaveznika Kremlja Viktorja Medvedčuka in 55 drugih ujetnikov je Moskva Kijevu izročila več kot 200 Ukrajincev, med katerimi so tudi borci iz Mariupola in deset tujcev.

Britanski minister za zdravstvo Robert Jenrick je včeraj povedal, da je eden od izpuščenih tudi britanski državljan Aiden Aslin, ki so ga lokalne oblasti obsodile na smrt.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni