Ukrajina

Objemi in palačinke za ukrajinske vojake, ki osvobajajo mesta: 'Hvala, fantje!'

Kijev, 10. 09. 2022 11.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.Š., M.P.
Komentarji
0

Ukrajinski vojaki nepričakovano hitro napredujejo v bližini strateško pomembnih mest Kupiansk in Izjum. Rusko obrambno ministrstvo naj bi ruskim vojakom že ukazalo, naj zapustijo območje okoli mesta Izjum. In medtem ko se nepričakovano uspešna protiofenziva v severovzhodni regiji Harkov nadaljuje, domačini navdušeno pozdravljajo svoje osvoboditelje z objemi, obljubili so jim tudi palačinke, kažejo videoposnetki, objavljeni na družbenih omrežjih.

Ukrajinski vojaki vzpostavljajo zanko okoli ruskih sil v strateškem mestu Izjum, ki je ključnega logističnega pomena za operacije Moskve v regiji Donbas v vzhodni Ukrajini. Rusija sicer vztraja, da pošilja okrepitve in "evakuira" civiliste zaradi ukrajinskega napredovanja, poroča Politico. Medtem Reuters navaja rusko tiskovno agencijo TASS ter z njo rusko obrambno ministrstvo, ki je sporočilo, da je vojakom ukazalo, naj zapustijo območje okoli mesta Izjum v provinci Harkov. Ti naj bi zdaj okrepili čete drugje v Donecku.

Da so ukrajinske sile vstopile v ključno mesto Kupiansk na vzhodu, pa poročajo na BBC. Kupiansk je ključno oskrbovalno središče za ruske sile na vzhodu Ukrajine, ki je padel teden dni po invaziji v februarju. Ukrajinske specialne enote na družbenih omrežjih objavljajo fotografije, za katere pravijo, da prikazujejo njihove častnike v mestu. Premike na frontni črti so potrdili tudi ruski viri, vključno z obrambnim ministrstvom v Moskvi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Napredek naj bi bil največji, vse odkar se je Rusija aprila umaknila z območij okoli Kijeva. Že pred tem so uradniki Združenega kraljestva sporočili, da je Ukrajina napredovala 50 kilometrov na ozemlje, ki je bilo prej v rokah Rusije. "Ruske sile so bile verjetno presenečene," je sporočilo britansko ministrstvo za obrambo. Analitiki verjamejo, da je Rusija nekaj svojih najbolj izkušenih vojakov preusmerila v obrambo mesta, še poroča BBC.

A poleg pridobivanja ozemlja na vzhodu Ukrajina napreduje tudi na jugu, sporočajo. A napredovanje ne poteka z lahkoto - ukrajinske čete se namreč vse od začetka ofenzive soočajo z močnim odporom.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Medtem ko prodirajo globlje na rusko okupirano ozemlje, ukrajinski vojaki objavljajo video posnetke sprejema v mestih in vaseh ob poti njihovega preboja. Na posnetku, posnetem v mestu Balakliia, ki je imelo pred vojno okoli 28.000 prebivalcev, skupina žensk navija za prihajajoče ukrajinske vojake na glavnem trgu. V ozadju se pojavi ukrajinski vojak, ki si briše noge v nekaj, kar je videti kot zastava ene od proruskih separatističnih skupin.

V drugem videu skupina žensk objema več ukrajinskih vojakov na vhodu v stanovanjsko hišo v Balakliji, točijo solze veselja in ponavljajo "Hvala, fantje!" Ena od žensk svojim osvoboditeljem ponudi celo palačinke. 

"Težko nam je, a gremo naprej," pa je v jedrnatem komentarju teh videoposnetkov dejal Valerij Zalužni, vrhovni poveljnik oboroženih sil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ukrajinska protiofenziva v regiji Harkov je največji napredek Kijeva, odkar so se bile ruske enote v začetku marca prisiljene umakniti iz okolice Kijeva in severne Ukrajine. Od takrat je Rusija osredotočila svoj vojaški napad na ukrajinsko industrijsko regijo Donbas.

Poteza za nastavitev zanke okoli Izjuma je obudila spomine na veliki spopad, ki je potekal na skoraj popolnoma istem ozemlju v drugi svetovni vojni. Tu so Nemci z operacijo Federicus zadali velik udarec Rdeči armadi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Posnetek, ki je včeraj zaokrožil po družbenih medijih, je pokazal, da so ukrajinske enote že dosegle obrobje mesta Kupjansk, glavnega železniškega križišča. Če bi Ukrajina znova prevzela nadzor nad mestom, bi to lahko povzročilo velike težave za ruske vojaške skupine okoli Harkova.

Mihajlo Podoliak, svetovalec v uradu ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, je ocenil, da gre za "ključno strateško mesto, prek katerega celotna skupina ruskih čet v Harkovu prejema pomoč in rezerve".

"To je ključno prometno križišče, ki ga moramo pridobiti nazaj, nato pa bomo pogledali, kam od tam na sever ali na jug," je pojasnil Podoliak.

Medtem ni jasno, s kakšnim odporom bi se Ukrajina lahko soočila. Rusko obrambno ministrstvo je objavilo kratek videoposnetek, ki naj bi prikazoval "premestitev ruskih vojakov v smeri Harkova". S posnetka pa ni bilo razvidno, koliko vojakov in kakšno opremo bi lahko Rusija premaknila v regijo, dodaja Politico.

Vitalij Gančev, vodja vlade v Harkovu, ki ga je imenovala Rusija, je v televizijskem intervjuju povedal, da so proruske oblasti začele "evakuirati civiliste" iz Izjuma in Kupijanska.

Medtem ko lahko bliskovit napredek Kijeva prinese nekaj olajšanja proukrajinskim lokalnim prebivalcem, se lahko tisti, ki so privolili v sodelovanje z okupacijskimi oblastmi v regiji, zdaj soočijo s posledicami. Kirilo Timošenko, namestnik vodje urada vodje kabineta Zelenskega, je v petek objavil fotografijo, ki prikazuje ujetega moškega s prevezanimi očmi in zvezanimi rokami na hrbtu, ki je bil predstavljen kot nekdanji vodja oblasti Ivanivke, ki jo je postavila Rusija.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3