Ukrajina

Obramba Bahmuta čedalje težja, tam se borijo najboljši Wagnerjevi plačanci

Kijev, 28. 02. 2023 10.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
U.Z., U.B.
Komentarji
0

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sporočil, da bojevanje v mestu Bahmut postaja vse večji izziv. Gre za mesto, ki je že več tednov prizorišče hudih spopadov med ukrajinskimi in ruskimi silami. Ukrajinska vojska trdi, da so Wagnerjevi plačanci v bitko za to mesto poslali svoje najbolj izurjene vojake. "Sovražnik nenehno uničuje vse, kar bi lahko uporabili za zaščito naših položajev," je dejal Zelenski in se vsakemu posamezniku zahvalil za pogum.

Intenzivni spopadi v okolici Bahmuta v samooklicani Ljudski republiki Doneck potekajo že več tednov. V mestu, kjer je pred vojno živelo več kot 70.000 ljudi, še vedno vztraja okoli 6000 prebivalcev, ki so jih ukrajinske oblasti nedavno pozvale k evakuaciji. 

Prizadevanja ruskih sil za zavzetje tega industrijskega mesta so se v zadnjem času okrepila, njihove čete pa se povečujejo. Separatistični voditelj regije Denis Pušilin je dejal, da so praktično vse ceste v mesto pod ruskim nadzorom. 

Zelenski: Razmere postajajo čedalje težje

Zelenski je z odlokom, izdanim v nedeljo zvečer, odstavil visokega poveljnika ukrajinskih sil v Donbasu Edvarda Moskaljova. Razloga za to odločitev ni navedel.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v svojem večernem nagovoru priznal, da razmere v mestu postajajo čedalje težje. Vojaki, ki branijo mesto, so po njegovih besedah pravi junaki, on pa je hvaležen prav vsakemu posamezniku. Zaveznike je ponovno pozval, naj jim pošljejo sodobna bojna letala, s katerimi bi lahko celotno ozemlje države branili pred ruskim terorjem. 

Tudi poveljnik ukrajinskih kopenskih sil, generalpolkovnik Oleksandr Sirski, je dejal, da so razmere okoli Bahmuta izjemno napete, deloma tudi zaradi vključenosti najbolj izurjenih pehotnih enot ruske skupine plačancev Wagner. "Kljub znatnim izgubam, ki jih je utrpel, je sovražnik v ofenzivo vključil najbolj izurjene Wagnerjeve pehotne enote, ki skušajo prebiti obrambo naših čet in obkoliti mesto," je sporočil. "V bitki za Bahmut naši vojaki kažejo izjemen odpor, pogum in junaštvo," je še dodal. 

Ukrajinske sile naj bi nameravale v prihodnjih mesecih izvesti ofenzivo za osvoboditev nekaterih ozemelj na vzhodu in jugu države, vključno z Mariupolom, strateško pomembnim pristaniškim mestom ob Azovskem morju, ki so ga ruske sile po več tednih smrtonosnega obleganja zavzele maja lani.

V ponedeljek je Sergej Čerevatij, tiskovni predstavnik za vzhodno vojaško poveljstvo, za ukrajinsko televizijo povedal, da Bahmut ostaja glavna tarča sovražnikovega napada. "Tam se osredotočajo na preboj naše obrambe, še posebej na območju naselij Dubovo-Vasilivka, Jahidne, Ivankivske in Pivnične." Vsi kraji so zahodno od Bahmuta. "Na tem delu fronte je bilo 300 napadov z različnimi vrstami topništva in raket. Odvilo se je 60 spopadov, kjer je sovražnik izgubil 63 mož, 141 pa je bilo ranjenih." 

Ruske sile na območju Bahmuta izvedle več napadov

Ruska vojska je na območju Bahmuta v ponedeljek izvedla več napadov. Kot je sporočil tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov, so zadeli skladišče streliva ukrajinskih oboroženih sil, rusko topništvo pa je uničilo tudi ukrajinske tanke, oklepno opremo in vozila.

Navedb z bojišč sicer ni mogoče neodvisno preveriti.

Putin dokončno prekinil sodelovanje Rusije v pogodbi Novi Start

Ruski predsednik Vladimir Putin je s podpisom ustreznega zakona dokončno potrdil prekinitev sodelovanja Rusije v pogodbi o omejevanju strateške jedrske oborožitve Novi Start, so danes sporočili iz Moskve. Prekinitev je Putin napovedal prejšnji teden, a ob tem poudaril, da Rusija s tem od pogodbe ne odstopa.

Ruski predsednik Vladimir Putin.
Ruski predsednik Vladimir Putin. FOTO: AP

Zakon o začasni prekinitvi sodelovanja pri pogodbi je prejšnji teden najprej potrdila ruska duma oziroma spodnji dom ruskega parlamenta. Kasneje ga je soglasno potrdil tudi zgornji dom oziroma svet federacije. Zakon je tako čakal le še na podpis ruskega predsednika.

Putin je prekinitev sodelovanja pri izvajanju pogodbe napovedal minuli teden v govoru o stanju v državi. Zagovarjal jo je s tem, da ameriškim inšpektorjem ne more dovoliti obiska ruskih jedrskih objektov, medtem ko si Washington prizadeva Moskvi zadati strateški poraz. Ruske oblasti je tudi pozval, naj bodo "pripravljene na preizkuse jedrskega orožja", če jih bo Washington izvedel prvi.

Ameriški predsednik Joe Biden je odločitev Rusije označil za "veliko napako". Iz Kremlja so sicer že prejšnji teden sporočili, da bo Rusija sodelovanje obnovila, ko bodo ZDA pripravljene upoštevati njene interese.

Pogodba Novi Start iz leta 2010 je zadnji dvostranski sporazum med glavnima jedrskima velesilama in nekdanjima tekmicama iz hladne vojne, ki med drugim omejuje število strateških jedrskih bojnih glav, ki jih lahko Moskva in Washington namestita, na 1550. To predstavlja skoraj 30-odstotno zmanjšanje glede na prejšnjo mejo, določeno leta 2002.

Ameriška finančna ministrica v Kijevu obljubila dodatno pomoč 

V ponedeljek je ameriška ministrica za finance Janet Yellen nenapovedano obiskala Kijev, kjer je najavila sprostitev dodatne gospodarske pomoči za Ukrajino v vrednosti 1,25 milijarde dolarjev (1,18 milijona evrov). To je prvi sveženj iz desetih milijard dolarjev vrednega paketa finančne pomoči Ukrajini, ki ga je konec lanskega leta potrdil zvezni kongres v Washingtonu.

V pogovoru z Zelenskim je ponovila to, kar je predsednik ZDA Joe Biden že večkrat povedal, med drugim prejšnji teden na obisku Kijeva. ZDA bodo Ukrajini stale ob strani, dokler bo treba, je sporočilo ameriško ministrstvo za finance.

Po navedbah Kijeva se je Zelenski zahvalil ZDA za trajno podporo od začetka ruske invazije februarja lani. ZDA so Ukrajini v zadnjem letu namreč že namenile 13 milijard dolarjev (dobrih 12 milijard evrov) gospodarske pomoči.

Biden je Ukrajini obljubil tudi dodatno vojaško pomoč v višini do 460 milijonov dolarjev (433 milijonov evrov). S tem je skupna vojaška, finančna in humanitarna pomoč ZDA Ukrajini v zadnjem letu narasla na 50 milijard dolarjev (47 milijard evrov).

Vrhovni poveljnik ukrajinskih sil Valerij Zalužni se je prav tako v ponedeljek po telefonu pogovarjal z načelnikom štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA, generalom Markom Milleyjem. Poudaril je, da Ukrajina nujno potrebuje ameriška bojna letala F-16, do česar pa Washington še naprej ostaja zadržan.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja