Ukrajina

Odhajajoči Rusi izropali Herson, odnesli tudi rakuna

Herson, 13. 11. 2022 15.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po tem, ko so ruske enote zapustile ukrajinsko regijo Herson, se tamkajšnji prebivalci soočajo s hudim pomanjkanjem vode, prav tako nimajo elektrike, zdravil in dostopa do komunikacijskega omrežja. Ruske sile se namreč pred odhodom poleg mostov uničile tudi drugo ključno infrastrukturo. Kot so kasneje ugotovili Ukrajinci, so izropali tudi živalski vrt.

Kljub težkim razmeram v Hersonu še vedno praznujejo
Kljub težkim razmeram v Hersonu še vedno praznujejo FOTO: AP

Kot je v svojem rednem nagovoru sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, so Ukrajinci v zadnjih dneh na območju Hersona izpod ruske oblasti osvobodili že več kot 60 naselij. Ob tem naj bi kijevske sile naletele na približno 2000 min, žic in neeksplodiranih granat, ki so jih za seboj pustili odhajajoči Rusi. 

A preden so ruski vojaki odšli z regije, so za seboj pustili tudi izropane trgovine, lekarne in celo živalski vrt, pa tudi uničeno ključno infrastrukturo. Župan Hersona Roman Holovnia je v televizijskem intervjuju dejal, da v mestu zato zmanjkuje vode in da prebivalci nimajo niti zdravil, hrane, elektrike ter dostopa do komunikacijskega omrežja. "Vse so odnesli s seboj, popolnoma so izpraznili trgovine," je povedala 30-letna prebivalka Hersona Viktoria Dybovska.

Guverner regije se je Jaroslav Janushevich se je zato odločil, da bo v regiji kot varnostni ukrep še vedno veljala policijska ura. Ko bodo komunalne službe uspele mesto nekoliko obnoviti, vsaj kritično infrastrukturo, bodo policijsko uro odpravili, poroča Reuters

Kljub težkim razmeram v Hersonu še vedno praznujejo
Kljub težkim razmeram v Hersonu še vedno praznujejo FOTO: AP

Izpraznili tudi živalski vrt

A ob pregledu mesta so Ukrajinci ugotovili tudi, da so Rusi s seboj odnesli tudi živali iz tamkajšnjega živalskega vrta. "Na Krim so odpeljali večino živalskega vrta. Od lam, oslov in veveric do volkov in rakuna," je prek družbenih omrežij sporočil Oleksandr Todorchuk, ustanovitelj gibanja za pravice živali UAnimals. 

Krajo ukrajinskega rakuna pa so ruski vojaki tudi posneli, videoposnetek pa delili na družbenih omrežjih.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ukrajinci še vedno praznujejo napredek

Vse več vojaških analitikov ukrajinsko osvoboditev Hersona označuje za velik napredek, poroča Guardian, prebivalci regije pa umik ruskih sil še vedno praznujejo. "Ne vem, kdaj so Rusi prispeli k nam, vem pa, da sem včeraj prvič po okupaciji videl ukrajinskega vojaka in mi je odleglo," je povedala Svitlana Galak

Galak je ena izmed od približno 180 prebivalcev majhne vasi Pravdine, ki je približno 50 kilometrov oddaljena od regijske prestolnice Herson. Pred vojno je imela vas približno 1000 prebivalcev. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1