Ukrajina

Odkrili novo rusko mučilnico: 'Sosedje so ves čas poslušali krike iz kleti'

Harkov, 05. 10. 2022 21.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ukrajinske oblasti so objavile videoposnetke in fotografije domnevne mučilnice, v kateri naj bi ruski vojaki mučili lokalne prebivalce in ukrajinske pripadnike oboroženih sil. Mučilnico so odkrili v vasi na severovzhodu države, ki so jo Ukrajinci pred kratkim osvobodili ruskega nadzora.

Sergij Bolvinov, vodja preiskovalcev v vzhodni ukrajinski regiji Harkov, je v sredo pojasnil, da policija preiskuje domnevno rusko mučilnico v vasi Piski-Radkivski. Ob tem je objavil videoposnetek, na katerem je vidna škatla z izpuljenimi zlatimi zobmi in zobnimi protezami. 

Na posnetku je prikazana tudi klet, kjer naj bi ruski vojaki zadrževali zapornike – lokalne prebivalce in pripadnike ukrajinskih oboroženih sil. Po besedah Bolvinova naj bi sosedje "ves čas poslušali krike iz kleti". 

Ukrajinski generalni tožilec Andrij Kostin je ob robu varnostne konference v Varšavi dejal, da na območjih, ki so bila osvobojena ruskega nadzora, vsakodnevno odkrivajo nove dokaze o mučenju in smrtnih žrtvah, vključno s štirimi trupli, ki so jih našli v sredo v regiji Harkov. Žrtve naj bi bili civilisti, kar bodo sicer lahko potrdili šele po koncu preiskave."Praktično v vsakem mestu in vasi smo našli nove dokaze o vojnih zločinih, ki jih je Ruska federacija zagrešila na okupiranem ozemlju Ukrajine," je opozoril. 

Najdeni izpuljeni zobje.
Najdeni izpuljeni zobje. FOTO: AP

V preteklih tednih in mesecih so ukrajinske oblasti odkrile več množičnih grobišč in na desetine mučilnic. Septembra so v mestu Izjum v Harkovu našli množično grobišče s približno 450 neoznačenimi grobovi. Guverner Harkova je opozoril, da je imelo kar 99 odstotkov najdenih trupel znake nasilne smrti. Rusija je obtožbe Kijeva o vojnih zločinih označila za laž. 

Po bliskoviti ofenzivi v Harkovu v preteklem mesecu, ki je skoraj celotno regijo vrnila pod ukrajinski nadzor, čete zdaj potiskajo Ruse še z zadnjih območij, ki jih ti zasedajo, večinoma vzhodno od reke Oskil. 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem v torkovem nagovoru udeležencem foruma Vojna in pravo v Parizu predlagal ustanovitev posebnega sodišča za zločine proti Ukrajini. Ocenil je, da je ustanovitev sodišča potrebna, "da bo lahko to kaznovalo tiste, ki jih Mednarodno kazensko sodišče in vse druge razpoložljive pravosodne institucije sveta žal ne morejo doseči."

Zelenski je še poudaril, da Ukrajina poziva vse, "ki cenijo mednarodno pravo", naj podprejo resolucijo Generalne skupščine ZN, ki obvezuje Rusijo, da povrne škodo za uničenje, ki ga je povzročila med vojno. "Agresor mora v celoti plačati za krutost in uničenje, ki ga je povzročil." 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni