Ukrajina

Olena Zelenska: Naši otroci ne bodo nikoli pozabili, kaj ste storili za nas

Kijev, 22. 03. 2022 15.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
0

Po skoraj mesecu dni vojne se je za javnost odločila spregovoriti tudi žena ukrajinskega predsednika Olena Zelenska. Zahvalila se je prvim damam sveta za njihov odziv, podporo in pomoč, ki jo izkazujejo Ukrajini. Ob tem se je poklonila tudi Evropejcem, ki ukrajinskim beguncem odpirajo vrata in srca. "Vaš odziv je vreden kolektivne Nobelove nagrade za mir. Ukrajinci so čudoviti in zelo hvaležni ljudje. Naši otroci ne bodo nikoli pozabili, kaj ste storili za nas," je dejala.

Kot poročajo tuji mediji, je 44-letna Olena Zelenska po ruski invaziji na Ukrajino pozvala prve dame sveta, naj jim izkažejo pomoč in podporo. Njena prošnja je padla na plodna tla. Prva med ženami svetovnih voditeljev se je odzvala Brigitte Macron. "Moja prošnja je bila uslišana," je dejala ter se vsem zahvalila za izkazano podporo in za pomoč pri zagotavljanju varnosti bolnih otrok.

Vsak dan je v stiku z ukrajinskimi družinami, ki želijo preveriti, ali so njihovi svojci še vedno živi.
Vsak dan je v stiku z ukrajinskimi družinami, ki želijo preveriti, ali so njihovi svojci še vedno živi. FOTO: Profimedia

Z Macronovo in Agato Kornhauser-Duda, ženo poljskega predsednika, je sodelovala pri evakuaciji bolnih ukrajinskih otrok, zlasti tistih, ki potrebujejo zdravljenje zaradi raka: "Ti konvoji življenja so izrednega pomena. Ko je postalo jasno, da je otroke z rakom nemogoče zdraviti v bombnih zakloniščih, smo takoj poiskali rešitev. Nekateri otroci bodo ostali na Poljskem, druge bodo premestili v Francijo, Italijo, Nemčijo, ZDA in Kanado."

Tople besede zahvale je namenila tudi vsem Evropejcem, ki pomagajo Ukrajincem, jim nudijo streho nad glavo, hrano in podporo. "Tako kot mi tudi vi niste bili pripravljeni na tako veliko število travmatiziranih ljudi v državi," je dejala in ob tem dodala, da si zaradi njihovega odziva prav vsi zaslužijo kolektivno Nobelovo nagrado. "Ukrajinci so čudoviti ljudje in zelo hvaležni. Naši otroci ne bodo nikoli pozabili, kaj ste storili za nas."

 Dejala je, da je vedno občudovala svojega moža in da ni presenečena nad njegovim odzivom. "Volodimir je bil vedno tak, odločen in miren," je dejala po poročanju tujih medijev. "V tem času so lahko tako Ukrajinci kot tudi ves svet jasno videli njegova načela, čutili njegovo moč. Vedno se bo zavzemal za interes Ukrajine," je dejala po poročanju Guardiana.

'Naš odpor je dobil posebno ženstven obraz'

Po začetku ruskega napada na Ukrajino je na Instagramu zapisala, da ne bo paničarila ali jokala, temveč da bo mirna in samozavestna. Vendar pa je od takrat to postalo praktično nemogoče, je priznala. "Ko vidim žrtve, mrtve otroke, družine, ki so bile ustreljene ali pokopane pod ruševinami lastnih domov, pritečejo solze, ne morem si pomagati," je priznala, a dejala, da panike ne občuti: "Panika pride, ko ne veš, kaj bi. In jaz dobro vem, kaj moramo storiti. To vedo tudi Ukrajinci. Naš načrt je zaščititi državo in zmagati."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Spregovorila je tudi o Ukrajinkah. "Naš odpor je dobil posebno ženstven obraz. Ženske se borijo v vojski, vpisane so v enote teritorialne obrambe, so temelj močnega prostovoljnega gibanja za oskrbo, dostavo in hranjenje," je naštela in materam ruskih vojakov namenila sporočilo: "Vaši sinovi pobijajo ukrajinske civiliste. Sem niso prišli na 'posebno operacijo', temveč so prišli iztrebiti ljudi. Umirajo tudi ruski vojaki. Putin vam je obljubil odškodnino za njihovo smrt, vendar ne vem, kaj lahko nadomesti otroka."

Vsak dan je v stiku z ukrajinskimi družinami, ki želijo preveriti, ali so njihovi svojci še vedno živi. Kot pravi, je v teh dneh vesela novica že to, da nimaš potrdila o smrti osebe. To namreč pomeni upanje, da je oseba še vedno živa. "Potrebujemo resnično varne humanitarne koridorje," je ob tem poudarila. Prepogosto se namreč dogaja, da prav te zelene poti postanejo tarča ruskih napadov.

Po poročanju Le Parisiena je Olena Zelenska še vedno v Kijevu, vendar pa točna lokacija zaradi njene varnosti ni znana. Poleg njenega moža Volodimirja Zelenskega je bila namreč opredeljena kot ena glavnih tarč ruskih napadov.

Pomoč ukrajinskim sirotam
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.