Ukrajina

Rusi v luči referenduma: 'Smo en narod, ne bomo vas zapustili'

Moskva/Kiev, 23. 09. 2022 18.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, U.B.
Komentarji
0

Na ozemljih ukrajinskih regij Lugansk, Doneck, Herson in Zaporožje, ki so v celoti ali delno pod nadzorom ruskih sil, so se začeli referendumi o priključitvi k Rusiji. A zbiranje glasov vzbuja mešane občutke – Kijev in Zahod Rusijo obtožujeta nezakonitega prilaščanja ozemlja, pridružil se jima je tudi Peking. Medtem se nekateri Ukrajinci pridružitve Rusiji veselijo, drugi menijo, da je referendum že odločen, Rusi pa na organiziranih shodih svojim zahodnim sosedom sporočajo: "Smo en narod, ne bomo vas zapustili."

Z oddajo glasov so začeli v vseh štirih ukrajinskih regijah, tisti, ki so bili evakuirani, pa bodo lahko glasovali tudi v Rusiji. Po prvih poročanjih naj bi se podpisi do torka zbirali od vrat do vrat, v torek pa izključno na uradnih voliščih, a so se (začasna) volišča v nekaterih regijah vzpostavila že prvi dan referenduma. Pred nekaterimi je nastala gneča.

Po spletu so zakrožili posnetki z volišč, ki prikazujejo dogajanje med glasovanjem – nekateri tudi, da volivci med obkroževanjem odgovora nimajo zasebnosti. Ena izmed starejših volivk je med glasovanjem prisotne vprašala, "kaj mora označiti". Pod objavo so se tako že takoj po začetku referenduma pojavili komentarji, da rezultat ne bo odražal resnične volje volivcev. 

Ukrajinski župan mesta Melitopol Ivan Fedorov je za AP povedal, da so Rusi v mesto pripeljali svoje ljudi, ki po ulicah Ukrajince pozivajo k glasovanju. "Rusi so pri nas opazili zavračanje in strah pred referendumom, zato so bili prisiljeni k nam pripeljati ljudi, da nam ustvarijo iluzijo glasovanja. Skupine Rusov z oboroženimi vojaki hodijo od vrat do vrat, vendar jim malokdo odpre," je dejal. 

Guverner Luganska Serhii Haidai pa ruske uradnike obtožuje, da si zapisujejo imena tistih, ki niso glasovali za pridružitev območij Rusiji. V spletnih objavah je Haidai tudi navedel, da so ruski uradniki grozili, da bodo 'podrli vrata' vseh, ki ne bodo želeli glasovati, in objavili fotografije dveh zapuščenih volišč.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

59-letni Leonid, ki je glasoval na enem izmed volišč v Rusiji, pa je ob prihodu z volišča dejal, da je zelo srečen. "Navsezadnje se situacija le približuje ponovni vzpostavitvi Sovjetske zveze. Referendum je le še en korak v to smer," je dodal. V Rusiji se podporniki referenduma tudi združujejo v večjih skupinah z govorci, ki glasno podpirajo "združeno Rusijo", poroča AP

V doneški regiji je bilo natisnjenih več kot 1,5 milijona glasovnic, v Zaporožju naj bi bilo volilnih upravičencev več kot 500.000, osrednja proruska volilna komisija regije Herson pa pričakuje, da se bo glasovanja udeležilo približno 750.000 volivcev.

Glasovnice v obeh separatističnih republikah, ki jih Rusija priznava kot neodvisni državi, so izključno v ruskem jeziku, v regijah Herson in Zaporožje pa bodo glasovnice natisnjene tudi v ukrajinščini.

Kijev in Zahod referendume obsojata: 'Ukrajina je žrtev'

Kijev in zahodni zavezniki pa so referendume označili kot nezakonito prilaščanje ozemlja. Ministrstvo, zadolženo za reintegracijo zasedenih ukrajinskih ozemelj, je v izjavi za javnost poudarilo, da bodo sodili vsem, ki sodelujejo pri izvedbi "psevdoreferendumov". Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak je na Twitterju referendume v regijah Lugansk, Doneck, Zaporožje in Herson označil za propagando za delno vojaško mobilizacijo, ki jo je v sredo ukazal ruski predsednik Vladimir Putin, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar pa je po navedbah ukrajinske tiskovne agencije Ukrinform sporočila, da so referendumi nepomembni, saj da ne bodo spremenili načrtov Ukrajine, ki še naprej namerava "osvoboditi začasno okupirana ozemlja". Po njenih navedbah se ljudje na območjih, ki so pod nadzorom ruskih sil, upirajo glasovanju o priključitvi k Rusiji, a dodaja, da so tam tudi kolaboranti, za katere pravi, da jih ukrajinska vlada dobro pozna.

Tudi voditelji sedmih najrazvitejših držav skupine G7 so obsodili referendume, ob tem pa povedali še, da obžalujejo razglasitev delne mobilizacije v Rusiji.  "Nikoli ne bomo priznali teh referendumov, ki se zdijo korak proti ruski priključitvi in nikoli ne bomo priznali domnevne priključitve, če se zgodi," so v izjavi zapisali voditelj držav skupine, ki združuje Nemčijo, ZDA, Kanado, Francijo, Italijo, Združeno kraljestvo in Japonsko. Referendumi na območjih pod nadzorom ruskih sil po njihovem prepričanju služijo kot pretveza za spremembo statusa suverenega ukrajinskega ozemlja, ki je žrtev ruske agresije. "Ta dejanja so jasna kršitev listine Združenih narodov in mednarodnega prava," so zapisali.

Obenem so voditelji držav tudi obžalovali nadaljnjo eskalacijo konflikta, vključno z delno mobilizacijo ruskih vojakov in "neodgovorno jedrsko retoriko" Rusije. 

Voditelji G7 v izjavi, ki jo povzema nemška tiskovna agencija dpa, pozivajo vse države, naj zavrnejo lažne referendume. Izražajo tudi pripravljenost na nove gospodarske sankcije proti posameznikom in skupinam, ki podpirajo nezakonite dejavnosti Rusije. Obenem pa so Ukrajini vnovič obljubili tako vojaško, finančno kot humanitarno podporo, ki jo potrebuje v obrambi svoje suverenosti in ozemeljske celovitosti. "Ob Ukrajini bomo stali, dokler bo potrebno," so zapisali.

Do ruskega glasovanja v (ne)prisvojenih regijah so bili kritični celo nekateri bližnji ruski zavezniki v Pekingu, ki so sporočili, da je "treba spoštovati suverenost in ozemeljsko celovitost vseh držav," piše France24.  

Nekateri kritični že pred izvedbo, za Ruse pa je 'zgodovinski dan' 

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v četrtek na posebnem zasedanju Varnostnega sveta ZN napovedane referendume obsodil, rekoč, da je vsaka priključitev ozemlja države s strani druge države kršitev Ustanovne listine ZN in mednarodnega prava. Podobnega mnenja je bil tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken, ki je dejal, da je Moskva z načrtovanjem referendumov dolila "olje na ogenj", referendume pa obsoja tudi Nato.

Vodja proruskih separatistov v Donecku Denis Pušilin je današnji dan označil za "zgodovinskega" v samooklicani Ljudski republiki Doneck. "Ta referendum je odločilen, pomeni prehod v novo realnost," je dejal v videu, objavljenem davi na novičarskem kanalu Telegram, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v sredinem nagovoru, ko je napovedal delno mobilizacijo ruskih rezervistov za bojevanje v Ukrajini, dejal, da bo Rusija spoštovala odločitev, sprejeto na referendumih. Ob začetku referendumov so iz Kremlja še sporočili, da bodo v primeru njim zadovoljivega izida glasovanja ukrajinske poskuse ponovnega prevzetja regij obravnavali kot "napad" na rusko ozemlje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni