Ukrajina

Opustošeni Mariupol na satelitskih posnetkih

Mariupol, 30. 03. 2022 11.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Danijela Levpušček
Komentarji
13

Mariupol, za Rusijo strateško mesto, ki ga je želela na vsak način zasesti, je med vojno utrpel najhujše udarce. Mesec dni napadov pušča za seboj ruševine in razdejanje, kako hudo je, pa pričajo tudi novi satelitski posnetki. Na njih med drugim lahko vidimo stanovanjsko sosesko, v kateri skoraj ni hiše ali bloka, ki ne bi utrpela škode, posneli so tudi uničeno gledališče, v katerem naj bi umrlo vsaj 300 ljudi, pa dolgo vrsto ljudi pred trgovino ...

Mariupol junija lani in marca letos. Ista soseska, a popolnoma drugačna podoba. Po mesecu dni ruskih napadov ni stavbe, ki bi ostala cela, kažejo novi satelitski posnetki družbe Maxar Technologies. 

Mariupol je za Rusijo strateškega pomena, če pade, imajo odprto pot od separatističnih regij na vzhodu do Krima. Prav zato je poleg Harkova utrpel najhujše napade. A čeprav se vse to dogaja pred očmi svetovne javnosti, dejansko vemo zelo malo. Mesto je blokirano, informacije curljajo le počasi in praktično nemogoče jih je preveriti. Satelitski posnetki so zato še toliko bolj dragoceni. 

Naslednja posnetka prikazujeta, kaj je ostalo od mestnega gledališča, ki so ga ruske sile bombardirale pred dvema tednoma. Po trditvah ukrajinskih oblasti je tam zatočišče našlo tisoč civilistov, večinoma ženske in otroci, 300 naj bi jih umrlo. Na sliki lahko vidimo tudi velik napis 'Otroci', s katerim so  zaman sporočali, naj stavbi prizanesejo. 

Kljub temu ruska stran še kar vztraja, da ne napada civilnih ciljev.

Naslednja slika naj bi prikazovala trgovino na zahodnem delu mesta, pred katero se zbirajo prebivalci. Tisti, ki so še ostali, skorajda nimajo možnosti pobega, saj vojska obstreljuje tudi humanitarne konvoje. Pomanjkanje hrane pa je vse hujše.  

Satelitski posnetek Mariupola
Satelitski posnetek Mariupola FOTO: Maxar Technologies via AP

Še ena stanovanjska soseska, ki ji ni bilo prizaneseno:

Koliko življenj so doslej zahtevali napadi na Mariupol, ni znano. Združeni narodi uradno govorijo o 1100 žrtvah, a obenem priznavajo, da je številka zagotovo veliko prenizka. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja