Ukrajina

Po obtožbah o umazani bombi IAEA napovedala inšpekcijski nadzor

Dunaj, 25. 10. 2022 08.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Ni.Š., STA
Komentarji
0

Kijev je pozval Mednarodno agencijo za jedrsko energijo, da opravi inšpekcijski pregled na dveh jedrskih lokacijah v Ukrajini, s čimer želi zavreči obtožbe Moskve, da ukrajinske oblasti pripravljajo t. i. umazano bombo.

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) bo na zahtevo ukrajinskih oblasti v kratkem pregledala dve jedrski lokaciji v Ukrajini, je sporočil generalni direktor agencije Rafael Grossi. Glede na nedavne ruske obtožbe, da Kijev pripravlja umazano bombo, bodo inšpektorji na lokacijah preverili morebitne neprijavljene jedrske dejavnosti.

 Rafael Grossi v Kijevu 13. oktobra letos
Rafael Grossi v Kijevu 13. oktobra letos FOTO: Profimedia

Kot je dejal Grossi, je IAEA od Ukrajine prejela pisno prošnjo za pregled dveh neimenovanih jedrskih lokacij. Obe sta v preteklosti že bili pod nadzorom IAEA, inšpektorji pa so ju redno obiskovali. "IAEA je pred enim mesecem pregledala eno od teh lokacij in vse naše ugotovitve so bile skladne z ukrajinskimi izjavami o nadzornih ukrepih," je dejal Grossi in pojasnil, da na omenjeni lokaciji nazadnje niso našli nobenih neprijavljenih jedrskih dejavnosti ali materiala.

Inšpektorji bodo lokaciji obiskali v prihodnjih dneh, je še napovedal Grossi, ne da bi navedel podrobnosti. Povedal je le, da gre za objekta, ki ju je v okviru svojih obtožb Ukrajine, da ta pripravlja t. i. umazano bombo, omenila Rusija.

Umazana bomba je izraz, s katerim se označuje konvencionalno orožje, ki nosi jedrski material. Običajno je sestavljena iz eksploziva in radioaktivnega materiala (npr. urana), ki je lahko v obliki majhnih kroglic ali prahu. Namen je razširitev jedrskega materiala, zaradi česar je predvsem nevarna za civiliste.

Ruska tiskovna agencija RIA Novosti je v ponedeljek poročala, da so identificirali dve lokaciji, in sicer eno v regiji Dnipropetrovsk in drugo v Kijevu, kjer naj bi ukrajinske oblasti pripravljale t. i. umazano bombo. Moskva je pripravljena obtožbe ponoviti tudi na današnjem zasedanju Varnostnega sveta ZN. V pismu generalnemu sekretarju ZN Antoniu Guterresu je ruski predstavnik Rusije v svetu Vasilij Nebenzia zapisal, da bo Rusija uporabo umazane bombe s strani Kijeva obravnavala kot jedrski terorizem.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja