Ukrajina

Putin odredil uporabo novih hipersoničnih raket

Makijevka, 04. 01. 2023 06.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.P., N.L., STA
Komentarji
0

Ruski predsednik Vladimir Putin je v luči nenehnih zapletov med invazijo na Ukrajino odredil uporabo nove hipersonične manevrirne rakete cirkon. S tovrstnimi raketami je bila opremljena ruska fregata Admiral Gorškov, ki se je že odpravila na usposabljanje v Atlantski in Indijski ocean ter Sredozemsko morje. Medtem je Rusija odgovorila na bes, ki se je po smrtonosnem napadu v Makijevki začel širiti po državi. Ruska vojska je dejala, da se je raketni napad zgodil, ker so vojaki uporabljali telefone.

"Prepričan sem, da bo tako močno orožje omogočilo zanesljivo zaščito Rusije pred morebitnimi zunanjimi grožnjami in pomagalo zagotoviti nacionalne interese naše države," je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass dejal Putin. Ob tem se je zavezal, da bo Rusija še naprej razvijala svoj bojni potencial in dodal, da nove rakete cirkon nimajo ekvivalenta.

Slovesnosti ob odplutju fregate na usposabljanje sta se prek videopovezave udeležila tako Putin kot ruski obrambni minister Sergej Šojgu.

"Glavni namen usposabljanja bo boj proti grožnjam Rusiji ter podpori miru in stabilnosti v regiji skupaj s prijateljskimi državami. Na vajah pa se bo posadka med drugim usposabljala za uporabo hipersoničnih raket dolgega dosega," je dejal Šojgu.

Hkrati je pojasnil, da so rakete cirkon sposobne premagati vsako sodobno zračno obrambo ter da lahko izvedejo natančne in močne udarce proti sovražniku na morju in na kopnem.

Bojna ladja Admiral Gorškov
Bojna ladja Admiral Gorškov FOTO: AP

Fregata Admiral Gorškov je del ruske severne flote in je bila poslana na dolgo pomorsko pot v Atlantski in Indijski ocean, da bi dokazala moč ruske mornarice. Bojna ladja, ki je v uporabo stopila leta 2018, je prva fregata, ki je opremljena z novimi raketami.

Rakete cirkon imajo doseg več kot 500 kilometrov in se uporabljajo predvsem za boj proti ladjam. Zaradi izjemno visoke hitrosti - po ruskih podatkih lahko pospeši od 8000 do 9000 kilometrov na uro - jih protiletalska obramba praktično ne more ustaviti.

"Raketni napad se je zgodil, ker so vojaki uporabljali telefone"

Medtem je Rusija odgovorila na bes, ki se je po smrtonosnem napadu v Makijevki, v katerem naj bi po poročanju Ukrajincev umrlo več 100, po poročanju Rusov pa več 10 ruskih vojakov, začel širiti po državi. Na obtožbe, da so poveljniki prezrli nevarnost, ki je grozila ruskim četam, je ruska vojska dejala, da se je raketni napad zgodil, ker so vojaki uporabljali telefone. "Ta faktor je sovražniku omogočil, da locira in določi koordinate lokacije vojaškega osebja za raketni napad," je sporočila ruska vojska.

Novoletni raketni napad, v katerem je bilo ubitih najmanj 89 ruskih vojakov, se je po novih trditvah Rusije zgodil, ker so tamkajšnji vojaki uporabljali svoje mobilne telefone, poroča BBC. Ruska vojska je namreč zdaj sporočila, da je uporaba mobilnih telefonov sovražniku omogočila lociranje tarče. 

Kot je vojska zapisala v sporočilu na Telegramu, okoliščine dogodka preiskuje komisija. Vendar pa da je že očitno, da je bil glavni vzrok napada prisotnost in množična uporaba mobilnih telefonov med vojaki, ki so bili v dosegu ukrajinskega orožja, dasiravno je to prepovedano. 

Žalovanje za umrlimi ruskimi vojaki
Žalovanje za umrlimi ruskimi vojaki FOTO: Profimeda

Uradniki, ki bodo v preiskavi spoznani za krive, bodo privedeni pred sodišče, sprejeti pa so tudi ukrepi, s katerimi želijo v prihodnje preprečiti podobne dogodke, so še sporočili. 

Čeprav število ubitih ni potrjeno, je to največje število smrtnih žrtev, ki jih Rusija priznala od začetka vojne. Čeprav so Rusi sprva govorili o 63 mrtvih, pa so to številko zdaj povečali na 89. A po oceni Ukrajine bi naj bilo smrtnih žrtev še veliko več. Trdijo namreč, da naj bi v napadu umrlo okoli 400 vojakov, še 300 pa naj bi jih bilo ranjenih. Med žrtvami je tudi namestnik poveljnika polka, podpolkovnik Bachurin, je vojska sporočila na Telegramu.

Ukrajinci naj bi pri napadu na stavbo v Makijevki, v kateri so se skrivale tako ruske čete kot orožje, uporabili mobilne raketne sisteme HIMARS. Stavba, v kateri je bila poklicna šola, naj bi bila v času napada polna nabornikov, moških, ki so bili med 300.000 vpoklicanimi državljani v septembrski delni mobilizaciji, ki jo je zaradi vojne uvedel ruski predsednik Vladimir Putin.

Nekateri ruski kritiki in politiki so vojsko obtožili nesposobnosti, češ da enote nikoli ne bi smele dobiti tako ranljive namestitve. Nekdanji vodilni uradnik pri ruskem posredniškem organu v Donecku Pavel Gubarev je dejal, da je bila odločitev o namestitvi velikega števila vojakov v eno stavbo zločinska malomarnost. "Če za to ne bo kaznovan nihče, bo le še slabše," je opozoril.

Namestnik predsednika moskovskega lokalnega parlamenta Andrej Medvedjev pa je po pojasnilu vojske o uporabi mobilnih telefonov dejal, da je bilo predvidljivo, da bodo za tragedijo krivi vojaki in ne poveljnik, ki je sprejel prvotno odločitev, da jih toliko spravi na eno mesto.

Predsednik Putin je sicer v torek podpisal odlok za družine vojakov Nacionalne garde, ki so bili ubiti med služenjem. V njem je družinam zagotovil izplačilo petih milijonov rubljev oz. dobrih 67 tisoč evrov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja