Ukrajina

Poročilo ukrajinske vlade razkriva: za tri eksplozije na Krimu odgovoren Kijev

Krim, 17. 08. 2022 19.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ukrajina stoji za tremi eksplozijami, ki so prejšnji teden pretresle več vojaških objektov na Krimu, razkriva poročilo ukrajinske vlade. Kijev je tako odgovoren tudi za eksplozijo, ki je odjeknila v ruskem letalskem oporišču na zahodni obali polotoka, v kateri je bilo uničenih več letal. Rusija sicer trdi, da je incident posledica nesreče, ukrajinski uradniki pa svoje vpletenosti za zdaj niso uradno potrdili.

Ameriški medij CNN je dobil vpogled v poročilo ukrajinske vlade, ki je krožilo v internih krogih, z medijem pa ga je delil neimenovani ukrajinski uradnik. To razkriva, da je Ukrajina resnično odgovorna za tri eksplozije, ki so pretekli teden odjeknile na Krimu.

Poročilo med drugim zajema tudi letalsko oporišče Saki, ki so ga eksplozije pretresle prejšnji torek. Gre za težko, a enkratno izgubo za rusko vojaško infrastrukturo na polotoku, kasnejši napadi pa naj bi bili le dokaz sistematične vojaške zmogljivosti Ukrajine.

V eksploziji, ki je v letalskem oporišču Saki odjeknila 9. avgusta, je bilo uničenih najmanj sedem vojaških letal, umrla pa je najmanj ena oseba.

Plaža na Krimu in dim iz vojaške baze
Plaža na Krimu in dim iz vojaške baze FOTO: AP

Rusija sicer trdi, da je incident posledica nesreče, ukrajinski uradniki pa zaenkrat niso uradno potrdili svoje vpletenosti v eksplozije. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sicer po incidentu dejal, da se je vojna "začela s Krimom, zato se mora tudi končati z njegovo osvoboditvijo".

Serije eksplozij na polotoku so se nadaljevale tudi v tem tednu. V torek so namreč odjeknile v skladišču streliva v Maisku in na letališču v Gvardejsku. Kot so dejali ruski uradniki, naj bi bil incident v Maisku posledica sabotaže, vendar pa niso navedli, kdo naj bi bil zanjo odgovoren.

Napadi naj bi se sicer zgodili v času, ko je na tem okupiranem območju prišlo do porasta odporniškega gibanja in tudi povečanega števila sabotaž. Ukrajinski uradniki so konec tedna že potrdili, da so železniški most pri Melitopolu razstrelili ukrajinski partizani. Most so Rusi uporabljali za prevoz vojaške opreme in orožja z okupiranega Krima.

Analitiki medtem špekulirajo, da potekajo akcije za zmanjšanje ruske vojaške zmogljivosti na Krimu, zato je Zelenski Ukrajince, ki živijo na okupiranih območjih, v torek opozoril, naj se izogibajo ruskim vojaškim objektom.

"Dolge kolone vozil, ki se te dni vijejo s Krima proti Rusiji, dokazujejo, da absolutna večina državljanov te teroristične države že razume oz. vsaj čuti, da Krim ni kraj zanje," je še dejal ukrajinski predsednik. Ruska državna agencija za ceste je namreč v torek poročala o novem prometnem rekordu čez krimski most, ki se je pojavil le nekaj dni po eksplozijah v letalski bazi Saki.

Lokalni uradniki so sicer kolono vozil označili za posledico strožjega nadzora na mostu, ki da ga izvajajo iz varnostnih razlogov. "Trditve, da ljudje bežijo s Krima, so popolna laž. O tem ni nobenega dvoma," je v torek za rusko državno televizijo dejal vodja krimske administracije pod ruskim nadzorom Sergej Aksjonov.