Ukrajina

Med ruševinami zvestoba do (morda tudi preranega) groba

Kijev, 02. 07. 2022 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
7

Poročno fotografiranje je v današnjih časih eden izmed najpomembnejših delov dogodka, slike obredov iz leta 2022, ki bodo čez čas visele nad kaminom obnovljenih ukrajinskih domov, pa bodo vsekakor nevsakdanje. Prikazovale bodo denimo ženina, nevesto ali svate v uniformah, namesto pravljičnega jezera z belimi labodi pa bodo za kuliso služile ruševine mesta. Tiskovna agencija Associated Press poroča, da v Ukrajini zaradi vojne z Rusijo narašča število porok. Nekateri pari se želijo zaobljubiti pred odhodom na fronto, drugi pa dokazati, da je ljubezen močnejša od smrti.

Poroka v Irpinu
Poroka v Irpinu FOTO: AP

Konec junija sta se v Irpinu na obrobju Kijeva, ki je bil ob začetku ruske invazije tarča močnih napadov ruskih sil, poročila Jevgen Levčenko in Nadja Pritula. Na eni izmed poročnih fotografij je on poprijel za njeno vlečko, v ozadju za njima pa se dviguje počrnela stanovanjska stolpnica. Njuni skupni medeni tedni pa ne bodo trajali dolgo, saj ju bodo ločili kilometri - Nadjo čaka študij v tujini, Jevgen pa zaradi ukaza predsednika Volodimirja Zelenskega kot moški, sposoben za boj, ne sme zapustiti države.

Poroka v Kijevu
Poroka v Kijevu FOTO: AP

Vojna bo ločila tudi stand-up komika Sergija Lipka in Anastazijo Zukhvalo. Poročila sta se sredi junija v Kijevu, prej sta se proti vojni borila s humorjem, nato pa se je Lipko odločil, da bo poprijel tudi za orožje, pred odhodom na fronto pa je Anastaziji obljubil zvestobo do groba.

Vreče, napolnjene s peskom, varujejo operno hišo v pristaniškem mestu Odesa na jugu Ukrajine. Krasile bodo poročno fotografijo, na kateri sta se poljubila mladoporočenca Alesja in Gena.

Poroke prostovoljcev Antona in Anastazije na postaji podzemne železnice v Harkovu se je udeležil tudi župan Igor Terekhov. Skupaj s svati pa sta pozirala sredi ruševin drugega največjega ukrajinskega mesta.

Poroka v Kijevu
Poroka v Kijevu FOTO: AP

Namesto bele poročne obleke in črnega smokinga sta Anastazija in Vjačeslav na začetku aprila ostala v svojih vojaških uniformah, ko sta priredila hiter poročen obred v mestnem parku Kijeva.

Poroke pa potekajo tudi na ozemlju pod nadzorom proruskih separatistov v Donecku. Dvorano v Berdjansku krasi ruska zastava, spredaj stoji obok iz zaljubljenih labodov. Da gre za poroko v času vojne vihre, pa dokazujejo do zob oboroženi prisotni vojaki.  

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3