Ukrajina

Prebivalci Zaporožja in Hersona lažje do ruskega državljanstva

Kijev, 25. 05. 2022 16.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š., STA
Komentarji
0

Ruski predsednik Vladimir Putin je podpisal odlok o poenostavitvi postopka za pridobitev ruskega potnega lista za prebivalce južnih ukrajinskih regij Zaporožje in Herson. Prosilcem za državljanstvo ni treba živeti v Rusiji, predložiti dokazil o zadostnih sredstvih ali opraviti preizkusa ruskega jezika.

Vladimir Putin želi svoj vpliv v regiji razširiti tudi z lažjo dostopnostjo ruskih listin.
Vladimir Putin želi svoj vpliv v regiji razširiti tudi z lažjo dostopnostjo ruskih listin. FOTO: AP

Kijev je Putinov odlok že označil za zločinsko ravnanje. "Nezakonito izdajanje potnih listov je očitna kršitev suverenosti in ozemeljske celovitosti Ukrajine ter norm in načel mednarodnega humanitarnega prava," je v izjavi sporočilo ukrajinsko zunanje ministrstvo in dodalo, da je odlok še en dokaz, da si namerava Rusija priključiti okupirane ukrajinske regije.

Oblasti v Hersonu in Zaporožju naj bi se sicer že pričele pripravljati na izdajo potnih listov, poročajo tudi o prvih vloženih prošnjah za rusko državljanstvo v Hersonu. Kot poročajo ruski mediji, so v omenjenih regijah začeli vzpostavljati centre za izdajo potnih listov po poenostavljenem postopku ter pripravljati sezname upravičencev, prvi potni listi pa bi lahko bili izdani v nekaj dneh.

Oblasti v obeh regijah izpostavljajo, da so številni prebivalci čakali na to priložnost in jo bodo zdaj množično izrabili. "Približno pet do sedem odstotkov prebivalcev regije že ima rusko državljanstvo, številka pa bi lahko kmalu narasla na 90 odstotkov," je za rusko tiskovno agencijo Tass ocenil namestnik vodje vojaško-civilne uprave regije Herson Kiril Stremusov.

Južna ukrajinska regija Herson je trenutno pod popolnim nadzorom ruske vojske, regija Zaporožje pa je pod delnim nadzorom Moskve. Obe regiji bi po mnenju ruskih oblasti lahko postali del Rusije.

V ponedeljek so oblasti v Hersonu poleg ukrajinske grivne kot uradno valuto uvedle tudi rubelj. Uradniki, ki jih je nastavila Moskva, pa so za četrtek napovedali enak ukrep v nekaterih delih regije Zaporožje.

Podoben odlok za pridobitev ruskega državljanstva je bil izdan že leta 2019. Omogočil je hiter postopek za pridobitev državljanstva prebivalcem samooklicanih ljudskih republik Doneck in Lugansk, separatističnih regij na vzhodu Ukrajine. Več sto tisoč prebivalcev ukrajinskih regij Doneck in Lugansk pa je že prejelo ruske potne liste.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1