Ukrajina

Michel moral med obiskom Odese zaradi raketnega napada poiskati zavetje

Kijev/Bilogorivka, 09. 05. 2022 08.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
0

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je ob Dnevu Evrope nenapovedano obiskal Odeso v znak solidarnosti EU z ukrajinskim ljudstvom. Sprejel ga je ukrajinski premier Denis Šmihal, vendar je moral srečanje zaradi raketnega napada na to južno pristaniško mesto začasno prekiniti in se zateči na varno, so povedali viri pri EU. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je potrdil, da je v sobotnem zračnem napadu na šolo v Lugansku umrlo 60 oseb. "Kar naenkrat se je vse zrušilo. Nič nam ni bilo jasno," je dejal eden od 27 preživelih. Drugi je bil izpostavil, da so se v šoli večinoma skrivali le otroci in upokojenci.

Do raketnega napada je prišlo v času, ko se je Michel na pogovorih srečal s premierjem Šmihalom. Udeleženci so morali prekiniti srečanje in poiskati zavetje, "medtem ko so rakete znova udarile v območje Odese", so pojasnili viri pri EU.

Pogovori s Šmihalom, na katerih je prek video povezave sodeloval tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, so se osredotočili na to, kako lahko EU še naprej podpira Ukrajino pri soočanju s humanitarnimi, gospodarskimi in vojaškimi izzivi, s katerimi se trenutno sooča zaradi ruske invazije. Tema pogovorov je bil tudi načrtovani solidarnostni sklad za obnovo Ukrajine, so še navedli.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Michel je na Twitterju objavil fotografije z obiska, na katerih je skupaj s Šmihalom. "Prišel sem praznovat Dan Evrope v Odesi, mestu, kjer je Puškin dejal, da lahko čutiš Evropo," je zapisal. "In kjer danes ukrajinsko ljudstvo ščiti svoje spomenike pred naboji in raketami ter svojo svobodo pred rusko agresijo," je še dodal.

Michel je obiskal tudi pristanišče v Odesi in se seznanil s posledicami ruske blokade Črnega morja, zaradi česar je v pristanišču obtičalo na tone žitaric. Srečal se je tudi z vodjo ukrajinske mornarice, ki ga je seznanil s škodo, nastalo zaradi ruskih raketnih napadov na mesto.

Von der Leyen: Odgovor na prošnjo Ukrajine glede članstva v EU junija

"Evropska komisija si bo svoje mnenje prizadevala podati junija," je na Twitterju sporočila predsednica.

V tvitu je omenila še, da je na Dan Evrope govorila z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim o podpori Ukrajini na njeni evropski poti. Kot je navedla, se veseli odgovorov na vprašalnik za članstvo v EU.

Von der Leyen je aprila v znak solidarnosti z Ukrajino, kjer se nadaljuje ruska agresija, obiskala Kijev, kjer je Zelenskemu predala vprašalnik za članstvo v EU. Ta bo podlaga za pripravo mnenja komisije o ukrajinski prošnji za članstvo v EU.

Predsednica je takrat poudarila, da bo EU nudila podporo Ukrajini, da bi izpolnjevanje vprašalnika zaključila v nekaj tednih in ne nekaj letih, kot je to sicer običajno. Zelenski je deset dni kasneje veleposlaniku EU v Kijevu Mattiju Maasikasu predal odgovore na vprašalnik.

Če bo Evropska komisija dala pozitivno mnenje, bi lahko Ukrajina dobila status kandidatke za članstvo v EU, za kar pa je potrebno še soglasje vseh 27 držav članic EU. To je tudi predpogoj za začetek pristopnih pogajanj za članstvo v EU, kar je ponavadi dolgotrajen proces.

60 oseb naj bi umrlo v napadu na šolo

V soboto popoldne se je v ukrajinskem kraju Bilogorivka zgodil napad na šolo, v katero se je zateklo okoli 90 ljudi. Po zračnem napadu je izbruhnil še požar, stavba pa se je porušila. Gasilci so se z ognjem borili tri ure, reševalcem pa je uspelo iz stavbe potegniti 30 ljudi. Kot je danes potrdil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, je preostalih 60 oseb umrlo. 

Združeni narodi so napad obsodili, generalni sekretar Antonio Guterres pa je dejal, da je bil nad napadom zgrožen.

'Bombardirali so navadno vas, samo z upokojenci in otroki'

Preživeli so v intervjujih za CNN opisali svoje grozljive izkušnje. "Name se je zrušil velik kos betona," je povedal moški s povojem čez nos in čelo. "Potem je prišlo do še ene eksplozije, na nas pa so padli še manjši kamni. Tema," je dejal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Povedal je, da je bila z njimi v prostoru tudi ženska, ki je neprestano kričala. "Izvlekli so jo iz ruševin, ona pa je ves čas kričala. Rekel sem ji, naj ne kriči. Ničesar nismo mogli slišati," je pripomnil in pojasnil, da so se reševalci prebijali do njih. "Ko sem prišel iz ruševin, sem bil kot pijanec: izgubljen," je povedal.  

Še en preživeli, Sergej, je povedal, da je bil med napadom v kleti šole in da so se ko je priletela bomba, zrušila vsa tri nadstropja stavbe. "Nič nam ni bilo jasno," je nadaljeval. "Bilo smo notri. Naenkrat pa se je vse zrušilo. Nastala je tema. To je to," je dodal.  

Obupen pobeg je opisal tudi Yevgen. "Bil sem prvi, ki je začel plezati ven," je dejal in pojasnil, da je grabil opeke in jih metal stran. "Domačini, ki niso bili v kleti, so pomagali in s pomočjo cevi premikali velike lesene deske," je povedal.  

Preživeli so za CNN povedali še, da je bilo med sosedi, s katerimi so se skupaj skrivali v šoli, več starejših občanov. "Predstavljajte si, kaj so bombardirali," je rekel Sergej in dodal: "Navadno vas, samo z upokojenci in otroki."

Vodja območne vojaške uprave Lugansk Sergej Gajda je na Telegramu objavil videoposnetek šole, iz katerega je razvidno, da je zgradba povsem zravnana s tlemi.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Krizni koordinator ZN: Bombardiranje šole je oster opomnik okrutnosti te vojne

Na bombni napad na šolo, ki je služila kot zavetišče v Lugansku, se je odzval tudi krizni koordinator Združenih narodov (ZN) za Ukrajino in pomočnik generalnega sekretarja ZN Amin Awad. Povedal je, da je incident še en močan opomin na surovost te vojne.

"Civilistom in civilni infrastrukturi bi moralo biti v času vojne prizaneseno. O teh obveznostih po mednarodnem humanitarnem pravu se ni mogoče pogajati," je dejal Awad. "Prej ko si bomo prizadevali za miren konec vojne, bolje bo za ljudi, tako ljudi v Ukrajini kot tudi povsod po svetu."

"UNICEF ostro obsoja še en napad na šolo v Ukrajini," je v nedeljski izjavi dejala izvršna direktorica UNICEF-a Catherine Russell in izpostavila, da so zavetje v šolskem bunkerju iskali civilisti, vključno z otroki. "Še vedno ne vemo, koliko otrok je bilo ubitih ali ranjenih, vendar se bojimo, da bo napad le doprinesel k zvišanju števila otrok, ki so v tej vojni že izgubili življenje," je še dejala. 

Napad na Ukrajino po navedbah britanskega ministra spominja na nacistična grozodejstva

Britanski obrambni minister Ben Wallace je ob dnevu zmage nad fašizmom rusko invazijo v Ukrajini primerjal z nacističnimi grozodejstvi in hkrati obsodil "absurdnost" ruskega vojaškega vrhovnega poveljstva na paradi v Moskvi, ki jo je zaznamoval govor predsednika Vladimirja Putina.

V govoru v Londonu je britanski obrambni minister, tudi sam nekdanji vojak, opozoril na absurdnost ruskih generalov, ki se bleščijo v svojih urejenih paradnih uniformah in so obteženi s številnimi medaljami, češ da so povsem soudeleženi pri Putinovi ugrabitvi ponosne zgodovine njihovih prednikov, ki so se borili proti fašizmu.

"Z invazijo na Ukrajino Putin, njegov ožji krog in njegovi generali zdaj zrcalijo fašizem in tiranijo izpred 70 let ter ponavljajo napake totalitarnih režimov prejšnjega stoletja," je dejal in dodal, da bi morala tudi njihova usoda biti enaka. "Ruskih žrtev iz preteklosti ne smemo pozabiti, vendar tudi ne lekcij o tem, kaj čaka storilce takšne neizprosne brutalnosti," je opozoril.

Hkrati je ruskega predsednika obtožil zavajanja in laganja, ko je ta namigoval, da je Nato pripravljal invazijo na Rusijo. "Mislim, da Putin verjame v tisto, v kar hoče verjeti, in se v njem rahlo izraža obup," je dejal in ponovno pozval, naj se Putinu in njegovim generalom sodi na mednarodnem sodišču za vojne zločine, podobno kot nacističnemu vodstvu po drugi svetovni vojni.

Govor v Nacionalnem muzeju vojske v Londonu je sovpadal z dnevom zmage, ki ga Rusija vsako leto obeležuje 9. maja v spomin na zmago nad nacistično Nemčijo v drugi svetovni vojni. Vrhunec današnje parade v Moskvi je sicer bil govor Putina, v katerem se je ruski predsednik zahvalil vojaškim silam v Ukrajini, ponovno poskušal upravičiti rusko invazijo in dodal, da Nato in Ukrajina ustvarjata nesprejemljive grožnje na ruskih mejah.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem v nedeljo podelil ukrajinsko medaljo časti. Patrona, psa za iskanje min, je opisal kot čudovitega malega vojaškega inženirja. Medaljo si je prislužil, ker je odkril več kot 200 eksplozivov v ukrajinski vojni, njegovo delo pa je tako preprečilo nešteto poškodb in smrti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja