Ukrajina

Pri Donecku srditi boji, jedrska elektrarna Zaporožje izven nadzora

Kijev , 04. 08. 2022 12.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, M.S.
Komentarji
0

Pri Donecku na vzhodu Ukrajine potekajo srditi spopadi med ukrajinsko in rusko stranjo. Sile proruskih separatistov skušajo pregnati ukrajinsko vojsko z njihovih položajev v predmestjih Donecka, izhaja iz vojaških poročil obeh držav. Rusija nadaljuje raketne napade tudi na druga večja ukrajinska mesta. Mednarodna agencija za jedrsko energijo je medtem zaskrbljena zaradi ukrajinske jedrske elektrarne Zaporožje, ki naj bi bila popolnoma izven nadzora. Amnesty International medtem poroča, da ukrajinske sile kršijo mednarodno pravo in ogrožajo civiliste, saj vzpostavljajo baze v stanovanjskih četrtih, šolah in bolnišnicah.

Mesto Doneck od leta 2014 nadzorujejo proruski separatisti, vendar pa ukrajinska vojska v veliki meri še naprej nadzoruje istoimensko območje. V noči na danes naj bi potekali spopadi okoli kraja Piski, ki leži zahodno od nekdanjega letališča Doneck. Proruski separatisti so poročali o zavzetju položajev na območju, vendar teh poročil ni mogoče neodvisno preveriti. 

Tarča silovitega obstreljevanja sta bila po ukrajinskih navedbah tudi kraja Marjinka in Krasnohorivka, jugozahodno od Donecka. Ruske sile naj bi obstreljevale tudi središče mesta Avdijivka. To industrijsko mesto je nedavno nekajkrat obstreljevalo tudi ukrajinsko topništvo.

V ruskem obstreljevanju mesta Toreck na vzhodu Ukrajine, blizu frontne črte, je bila danes zadeta avtobusna postaja, kjer je bila v času napada množica ljudi. V napadu je bilo ubitih osem ljudi, štirje pa so bili ranjeni, med njimi trije otroci, je na družbenem omrežju Telegram sporočil vodja ukrajinske administracije regije Doneck Pavlo Kirilenko.

Napad se je zgodil v času, ko Kijev v luči stopnjevanja spopadov poziva civiliste na območju Donecka, naj zapustijo regijo, kamor je sedaj usmerjena ruska ofenziva. Tudi Kirilenko je danes prebivalce pozval, naj pravočasno zapustijo regijo. 

Ruske enote nadaljujejo tudi poskuse razbitja obrambnega obroča okoli mest Slovjansk in Kramatorsk v regiji Doneck. Po podatkih ukrajinskega generalštaba se boji nadaljujejo jugovzhodno od prometnega vozlišča Bahmut.Rusija nadaljuje raketne napade na večja ukrajinska mesta tudi v drugih regijah v državi. Harkov na vzhodu države so ponoči zadele štiri rakete. Tudi Mikolajiv na jugu je bil znova tarča ruskih napadov. Po prvih podatkih je tam poškodovanih več hiš, smrtnih žrtev in ranjenih pa ni bilo.

Mesto Doneck od leta 2014 nadzorujejo proruski separatisti, vendar pa ukrajinska vojska v veliki meri še naprej nadzoruje istoimensko območje.
Mesto Doneck od leta 2014 nadzorujejo proruski separatisti, vendar pa ukrajinska vojska v veliki meri še naprej nadzoruje istoimensko območje. FOTO: Profimedia

Rusija v regiji Herson na jugovzhodu Ukrajine, ki jo nadzoruje, po navedbah britanskih tajnih služb pomembno infrastrukturo pred napadi ščiti z radarskimi reflektorji. Reflektorji v obliki piramide so nameščeni v reki Dnipro pri mostu Antonivka, ki je bil poškodovan v ukrajinskih raketnih napadih, je danes sporočilo ministrstvo za obrambo v Londonu. 

Uporaba te strategije kaže, da se Rusija boji zahodnih oborožitvenih sistemov daljšega dosega in natančnosti, še navaja britansko poročilo. Ta poročila London redno objavlja od začetka ruske agresije proti Ukrajini konec februarja.

Po navedbah zahodnih varnostnih krogov se je ukrajinska protiofenziva v Hersonu, ki je pod rusko zasedbo, okrepila. Ukrajinske sile naj bi pri tem uporabile tudi večcevne raketomete iz ZDA. Poleg mostov so Ukrajinci zadeli tudi skladišča orožja in pomembna prometna vozlišča, poročajo britanski viri. To je Moskvi povzročilo težave pri premikanju in oskrbi njenih čet. 

IAEA zaskrbljena zaradi ukrajinske jedrske elektrarne Zaporožje

Ukrajinska jedrska elektrarna v Zaporožju, ki so jo zasedle ruske sile, je popolnoma izven nadzora, je v sredo opozoril generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi

"Obstaja seznam stvari, ki se ne bi smele zgoditi v nobenem jedrskem objektu," je poudaril Grossi glede razmer v jedrski elektrarni Zaporožje. Tako ali drugače so bila kršena vsa načela jedrske varnosti in tega ne smemo dovoliti, je dejal na novinarski konferenci na sedežu Združenih narodov v New Yorku.

Jedrska elektrarna v mestu Energodar v pokrajini Zaporožje, ki s šestimi reaktorji velja za največjo v Evropi in deseto največjo na svetu, je pod ruskim nadzorom že od prvih dni vojne v Ukrajini. Grossi je dejal, da je nujno potreben inšpekcijski pregled IAEA za preverjanje tehnične varnosti elektrarne. Zaskrbljen je, ker ukrajinsko osebje elektrarne, ki je v Zaporožju pod poveljstvom ruskih okupatorjev, ne more ustrezno opravljati svojih nalog.

Jedrska elektrarna Zaporožje
Jedrska elektrarna Zaporožje FOTO: Adobe Stock

Obenem se pojavljajo opozorila, da naj bi ruske sile Zaporožje uporabljale za skladišče orožja in krinko za izvajanje napadov na ukrajinske sile. "Ali je res, da je v bližini reaktorjev shranjeno eksplozivno in drugo orožje?" je vprašal Grossi. Inšpektorji IAEA trenutno zelo težko pridejo na vojno območje v Zaporožju; Za to IAEA ne potrebuje le soglasja Ukrajine in podpore Združenih narodov, ampak bi se morala dogovoriti tudi z Rusijo, ki je okupirala območje.

V začetku tedna je ameriški državni sekretar Antony Blinken opozoril, da obstajajo verodostojna poročila, da Rusija objekt uporablja kot nekakšen ščit, saj z njegove bližine izstreljuje rakete in strelja na ukrajinske sile. Po drugi strani pa ni mogoč protinapad zaradi izjemne nevarnosti jedrske nesreče, je opozoril.

Če bi elektrarna zaradi morebitne okrepitve spopadov na območju izgubila električno energijo, rezervni generatorji in akumulatorji še vedno ne zadostujejo za hlajenje ne le šestih reaktorjev, temveč tudi velikih bazenov visoko radioaktivnega porabljenega goriva, je po poročanju Deutsche Welle opozoril Shaun Burnie, strokovnjak za jedrsko energijo pri organizaciji Greenpeace East Asia.

Amnesty International: Ukrajinske sile s svojim delovanjem ogrožajo civiliste

Ukrajinske sile kršijo mednarodno pravo in ogrožajo civiliste, saj vzpostavljajo baze v stanovanjskih četrtih, šolah in bolnišnicah, je v poročilu zapisala nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International. Ob tem so opozorili, da to nikakor ne upravičuje neselektivnih ruskih napadov, medtem ko je Kijev poročilo ostro zavrnil.

"Ugotovili smo, da ukrajinske sile ogrožajo civiliste in kršijo vojno pravo s svojim delovanjem na naseljenih območjih," je dejala generalna sekretarka Amnestyja Agnes Callamard. Ob tem so pri organizaciji našteli več primerov, ko so ukrajinske sile civiliste izpostavile nevarnosti, med drugim v 19 mestih in vaseh v regijah Harkov in Mikolajiv ter v Donbasu. "Čeprav je ukrajinska vojska v obrambnem položaju, to ne pomeni, da ji ni treba spoštovati mednarodnega humanitarnega prava," je dodala Callamardova.

Naseljena območja, kjer so bili nameščeni ukrajinski vojaki, so bila več kilometrov oddaljena od frontne črte, na voljo pa so bile "izvedljive alternative", ki ne bi ogrožale civilistov, piše v poročilu organizacije. Njeni raziskovalci naj bi bili večkrat priče temu, da so ukrajinske sile uporabile bolnišnice za vojaška oporišča, na 22 lokacijah pa naj bi v ta namen uporabili šole.

"Nimamo vpliva na to, kaj počne vojska, vendar kljub temu plačujemo ceno," so v poročilu citirali enega od prebivalcev omenjenih naseljenih območij. Vendar pa so pri organizaciji ob tem opozorili, da taktike ukrajinskih branilcev "nikakor ne upravičujejo neselektivnih ruskih napadov". Po njihovi oceni namreč nekateri ruski vojni zločini, tudi v mestu Harkov, niso bili povezani s to taktiko ukrajinskih sil.

Kijev je medtem poročilo organizacije Amnesty International ostro zavrnil in dejal, da je povezana s kremeljskimi propagandisti. Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je obtožbe na račun ukrajinskih sil označil za nepoštene in pristranske.

Ukrajinske oborožene sile "sprejemajo vse ukrepe za premestitev civilistov na varnejša območja", pa je v odzivu na poročilo na Twitterju zapisal svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega Mihajlo Podoljak. Dodal je, da je "edina stvar, ki ogroža Ukrajince, ruska vojska rabljev in posiljevalcev", ki je v Ukrajino po njegovih besedah prišla z namenom, da zagreši genocid.

V skladu s četrto Ženevsko konvencijo morajo vse vojskujoče se strani obvestiti civilno prebivalstvo o spopadih na območjih, kjer ti živijo, in jim od tam omogočiti evakuacijo.

Vojaški objekti, ki so legitimen vojaški cilj sovražne vojske, so v skladu s protokolom prve Ženevske konvencije definirani kot objekti, ki "zaradi svoje narave, lokacije, namena ali uporabe učinkovito prispevajo k vojaškemu delovanju in katerih popolno ali delno uničenje, zajetje ali nevtralizacija v takratnih okoliščinah zagotavlja določeno vojaško prednost".

Prav tako so dovoljeni napadi na civilno infrastrukturo, kot so ceste, železnice, pristanišča, letališča in telekomunikacije, v kolikor to uporablja vojska. Vendar pa mora biti ob tem škoda, povzročena civilistom, proporcionalna v odnosu do vojne koristi, ki jo napad prinese.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1