Ukrajina

'Prigožin v Minsku je grožnja evropski varnosti in beloruski neodvisnosti'

Bruselj/Minsk, 28. 06. 2023 18.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po potrditvi, da se izgnani vodja najemniške vojske Wagner nahaja v Belorusiji, se je zdaj oglasila tudi beloruska opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska. Ta meni, da prisotnost Jevgenija Prigožina v Belorusiji predstavlja grožnjo tako evropski varnosti kot beloruski neodvisnosti. Razočarana pa je tudi nad tišino Zahoda po premiku ruskega taktičnega jedrskega orožja v Belorusijo.

Vodja ruske skupine plačancev Wagner Jevgenij Prigožin je v torek po dogovoru med beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom in ruskim Vladimirjem Putinom po neuspelem državnem udaru Wagnerja prispel v Minsk. Po razvoju dogodkov se je Deutsche Welle pogovarjal z vodjo beloruskega opozicijskega gibanja Svetlano Tihanovsko, ki je do dogovora kritična.

Svetlana Tihanovska
Svetlana Tihanovska FOTO: AP

"Nasprotujemo prisotnosti Prigožina v naši domovini, saj to predstavlja grožnjo za varnost ljudi in tudi za našo neodvisnost," je dejala. "Ne želimo si, da bi se Belorusija vpletla v to rusko vojno. Vendar pa lahko vidimo, da se očitno vojna zdaj seli tudi na naše ozemlje." Meni, da ta zgodba še ni končana, saj da je Putin po udaru, čeprav neuspelem, ostal ponižan, ruski voditelj pa je tudi v svojem govoru dejal, da izdajalcem ne odpušča.

"Kaj to pomeni v praksi, ne vemo. Je pa Lukašenko zvest Putinu in bo verjetno izpolnil vse, kar mu bo naročil. Če bo torej Lukašenku dejal, naj se znebi Prigožina, bo beloruski voditelj to tudi storil," je dejala.

Ne ve, kaj bo vodja Wagnerja počel v izgnanstvu, je pa zaskrbljena, da bi lahko njegova prisotnost povzročila novo invazijo na Ukrajino z beloruskega ozemlja. Prav tako je zaskrbljena, da bi lahko na predvečer zasedanja vrha Nata v Litvi na meji izbruhnile provokacije.

Spregovorila je tudi o ruskem jedrskem orožju, ki je nameščeno v Belorusiji. Meni, da bi se morali odzvati na te prenose orožja. Želi si, da bi bil Zahod bolj zaskrbljen. Sama vidi premestitev jedrskega orožja kot veliko grožnjo "naši suverenosti". "Zato si resnično želim, da bi se o tej temi več razpravljalo tako na najvišjih organih Nata kot na nacionalnih ravneh in v strukturah Združenih narodov."

 

Glede Wagnerjevih enot v Belorusiji so sicer zaskrbljenost izrazili tudi nekateri evropski voditelji. Poljski predsednik Andrzej Duda je med obiskom Ukrajine dejal, da v slednjem tudi sam vidi potencialno grožnjo tako Poljski kot tudi drugim sosednjim državam. Latvija in Litva sta Nato že v torek pozvali, naj v odgovor na pričakovanja, da bo skupina Wagner po propadlem uporu novo bazo postavila v Belorusiji, okrepi svoje vzhodne meje.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA