Ukrajina

Britanski poveljnik: Vojsko moramo pripraviti na ponovni boj v Evropi

Odesa, 19. 06. 2022 09.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Pavlin, STA, M.R., M.V.
Komentarji
0

Ruske sile so v hudih spopadih za oblegani Severodoneck na vzhodu Ukrajine zabeležile nove ozemeljske pridobitve. A ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki se je prvič od začetka vojne odpravil na južno fronto in obiskal zdesetkani mesti Odeso in Mikolajev, je zatrdil, da ne bodo nikomur predali juga države. Rusija je sporočila, da se je v predmetstju Severodonetska predalo več borcev bataljona Ajdar, v enem od raketnih napadov pa naj bi ubili tudi več višjih ukrajinskih častnikov. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg pa je opozoril, da bi bila lahko vojna v Ukrajini dolgotrajna. Medtem je poveljnik britanske vojske dejal, da so prav oni generacija, ki mora vojsko pripraviti za ponovni boj v Evropi.

Novi vodja britanske vojske, Sir Patrick Sanders, je vojakom sporoči, naj bodo pripravljeni na soočenje z vnovično grožnjo, ki jo po invaziji v Ukrajini predstavlja Rusija. "Vojna v Ukrajini je še poudarila naš poglavitni namen zaščititi Združeno kraljestvo, biti pripravljeni na boj in zmagovati v vojnah na kopnem. Hkrati krepi tudi zahtevo po odvračanju ruske agresije z grožnjo sile," je zapisal.

Poudaril je še, da se je svet po 24. februarju spremenil ter da obstaja pereča imperativa oblikovanja vojske, "ki se bo sposobna boriti skupaj z našimi zavezniki in premagati Rusijo v bitki." Za cilj si je zastavil, da pospeši mobilizacijo in modernizacijo vojske, ki bi okrepila Nato in Rusiji preprečila, da svojo okupacijo nadaljuje v preostalo Evropo. "Mi smo generacija, ki mora vojsko pripraviti za ponovni boj v Evropi," je dejal.

Dodal je, da je prvi načelnik generalštaba po letu 1941, ki je prevzel poveljstvo nad vojsko v času kopenske vojne v Evropi. Njegove besede sicer sledijo nedavnemu potovanju britanskega premierja Borisa Johnsona v Kijev, po katerem je dejal, da je Putinova invazija stopa v novo fazo. "Bojim se, da se moramo pripraviti na dolgo vojno, saj se Putin zateka h kampanji izčrpavanja ter poskuša Ukrajino zmleti s čisto brutalnostjo," je še povedal premier po vrnitvi v Združeno Kraljestvo.

Nato: Pripravljeni moramo biti, da bo vojna v Ukrajini trajala več let

"Pripravljeni moramo biti, da bo trajala več let," je dejal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg v pogovoru, ki ga je objavil nemški dnevnik Bild. "Ne smemo popustiti v naši podpori Ukrajini, niti za visoko ceno ne. Ne samo glede vojaške podpore, tudi v luči naraščajočih cen energentov in hrane," je še dejal prvi mož Nata.

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg FOTO: AP

Po Stoltenbergovih besedah cene hrane in goriva niso nič v primerjavi s tem, kar vsak dan plačujejo Ukrajinci na fronti. Opozoril je, da bo treba"plačati še višjo ceno", če ruski predsednik Vladimir Putin doseže svoje cilje v Ukrajini.

Rusija: Uničili Zahodno orožje, ubili več ukrajinskih generalov

Rusko obrambno ministrstvo je medtem sporočilo, da so v zadnjih 10 dneh njihove oborožene sile uničile 10 havbic in do 20 vojaških vozil, ki so jih zahodne države dobavile Ukrajini. Ob tem je njihov tiskovni predstavnik Igor Konašenkov dejal tudi, da so ruske sile zasedle naselje Metiolkine v vzhodnem predmestju Severodonecka.

Kot je dejal, naj bi ruske sile z vodenimi raketami dolgega dosega zadele poveljniško središče ukrajinske vojske v regiji Dnepro, pri čemer so ubile več ukrajinskih generalov in častnikov. "Ubitih je bilo več kot 50 generalov in častnikov oboroženih sil Ukrajine, vključno z generalštabom, poveljstvom skupine čet Kakhovka, zračno jurišnimi enotami in formacijami, ki so delovale v Mikolajevu in Zaporožju," je navedel.

Zelenski obiskal Odeso in Mikolajev: "Ukrajina je edino, kar imamo. Pazite nanjo"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sicer danes, potem ko je v soboto prvič obiskal obrambne linije na jugu države, zagotovil, da ukrajinske sile juga države ne bodo predale nikomur.

Tako Mikolajev kot Odesa sta že od začetka vojne v Ukrajini tarča ruskih napadov. Sta namreč pomembni strateški točki za nadzor obale Črnega morja. Ukrajinski predsednik Zelenski se je zdaj prvič od 24. februarja odpravil na to južno fronto ter se srečal s tamkajšnjimi vojaki, uradniki in zdravstvenimi delavci, poroča BBC.

To sicer ni prvič, da se je voditelj odpravil na vojno območje. Čeprav je večinoma lociran v ukrajinski prestolnici, kjer se med drugim srečuje z mednarodnimi voditelji, je v zadnjih tednih obiskal še druga mesta na frontni liniji, tudi mesto Harkov.

"Pomembno je, da ste živi. Dokler živite, obstaja močan ukrajinski zid, ki ščiti našo državo," je Zelenski dejal vojakom v Odesi. V imenu vseh Ukrajincev se jim je zahvalil za njihovo službo domovini. V Mikolajevu pa je vojakom podelil medalje ter jih prosil, naj pazijo na Ukrajino in tudi nase.

Mikolajev leži le 100 kilometrov od Hersona, ki ga je Rusija okupirala že v prvih dneh vojne, in je ključna tarča ruskih sil. Že večkrat se je tako znašlo pod težkim raketnim in topniškim bombardiranjem. Guverner mesta Vitalij Kim je sicer v začetku tedna dejal, da ruske čete razstreljujejo mostove v bližini Hersona, s čimer želijo upočasniti protiofenzivo Kijeva.

V Severodonecku po navedbah proruske strani predaja ukrajinskega bataljona

Borci ukrajinskega bataljona Ajdar v predmestju Severodonecka so se predali, poroča Tass, ki se sklicuje na proruske vire v Lugansku. Veleposlanik samooklicane Luganske republike v Rusiji Rodion Mirošnik je na Telegramu objavil, da je bila v predmestju Severodonecka, Metelkinu, potrjena predaja oborožencev skupaj z njihovimi voditelji.

Dodal je, da je "obrobje Lisičanska utrpelo zelo hude udarce." Po njegovih navedbah so tudi borci v kemični tovarni Azot v Severodonecku nakazali, da so pripravljeni nadaljevati pogajanja.

Ukrajinska prestolnica Kijev pa je bila davi znova tarča letalskih napadov. Po uradnih navedbah je ukrajinska protizračna obramba ruske rakete nad mestom sestrelila. "V predelu mesta Višgorod so davi odjeknile eksplozije. Protizračna obramba je streljala na sovražne cilje," je na spletu objavil vojaški guverner Kijevske regije Oleksij Kuleba. Po njegovih navedbah v mestu ni ranjenih ali nove gmotne škode. Kijevčane je prosil, naj se ob alarmih za zračni napad zatečejo v zaklonišča.

Ruska vojska je ob začetku vojne v Ukrajini večkrat obstreljevala Kijev. Na začetku invazije so ruske kopenske in zračne čete poskušale zavzeti ukrajinsko prestolnico, a jim to ni uspelo. Moskva je nato umaknila svoje vojake z območja Kijeva, ki ga je z ruskega ozemlja sicer še vedno moč doseči z raketami.

Glavna poveljnika borcev iz Azovstala naj bi zaradi preiskav odpeljali v Rusijo

Ruske sile so glavna poveljnika ukrajinskih borcev iz jeklarne Azovstal, ki so se predali po bitki za Mariupol, prepeljale v Rusijo. Kot je v soboto zvečer poročala ruska tiskovna agencija Tass, je bilo to potrebno zaradi preiskav.

 Jeklarna Azovstal
Jeklarna Azovstal FOTO: AP

"Predstavniki specialnih enot so Svjatoslava Palamarja in Sergeja Volinskega premestili iz Donecka v Rusko federacijo, da bodo z njima opravili preiskovalne dejavnosti. Prav tako so v Rusijo prepeljali druge častnike iz različnih ukrajinskih enot," je povedal neimenovan predstavnik organov kazenskega pregona. Resničnosti navedb za zdaj ni bilo mogoče neodvisno potrditi.

Svjatoslav Palamar naj bi bil namestnik poveljnika bataljona Azov, Sergej Volinski pa poveljnik 36. mornariške brigade ukrajinskih oboroženih sil.

Usoda več sto branilcev Mariupola, ki so se maja predali po večmesečnem obleganju ruskih sil, ni znana. Iz Moskve so pred časom sporočili, da so bili premeščeni na vzhod Ukrajine, ki je pod nadzorom proruskih sil.

Ukrajina je v začetku meseca zatrdila, da so njene obveščevalne službe v stiku z zajetimi borci, Kijev pa si prizadeva, da bi jih zamenjali z ruskimi ujetniki. V Rusiji so medtem nekateri politiki zahtevali, da nekaterim ujetnikom sodijo.

Kličko: V mirovna pogajanja bomo stopili šele, ko bo Ukrajino zapustil zadnji ruski vojak

Kot trdijo lokalne oblasti, je uspeh in napredek Ukrajine pri obrambi in ponovni osvoboditvi določenih ozemelj ključen predvsem od orožja dolgega dosega, ki ga državi obljublja Zahod. V soboto je britansko obrambno ministrstvo dejalo, da bo Rusija verjetno obnovila svoja prizadevanja za napredovanje v regijo Doneck.

Ukrajinska vojska je medtem sporočila, da je odbila ruske napade v bližini Krasnopolja v Donecku in Sirotineja v Lugansku, operacije pa se nadaljujejo okoli Severodonetskega.

V Kijevu je župan Vitalij Kličko dejal, da bo Ukrajina v mirovna pogajanja vstopila šele, ko bo "Ukrajino zapustil zadnji ruski vojak". Prepričan je, da bodo Rusi sčasoma spoznali, da njihovi vojaki umirajo le zaradi gole ambicije ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Oglasil se je tudi sekretar ukrajinskega sveta za nacionalno varnost Oleksij Danilov, ki zavrača poročila nekaterih vladnih uradnikov, da bi lahko vsak dan umrlo kar 500 ukrajinskih vojakov. Kot je dejal, uradniki nimajo dostopa do ustreznih informacij. Pred tem so sicer govorili, da naj bi na dan umrlo okoli 100 ljudi.

Britanski premier Boris Johnson se je medtem v Veliko Britanijo vrnil z že drugega obiska Kijeva. Ob vrnitvi je posvaril pred pojavom "utrujenosti Ukrajine" in dejal, da je pomembno pokazati, da bodo zavezniki z Ukrajino ostali na dolgi rok ter da država ne bo izgubila njihove podpore. Prav tako je možnost, da bi Putin uspel obdržati trenutno dosežene ozemeljske pridobitve, označil za katastrofalno prihodnost.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.