Ukrajina

'Prosim, ne pustite jih umreti'

Vatika, Kijev, 12. 05. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
0

Papež Frančišek je sprejel Katerino Prokopenko in Julijo Fedosjuk, ženi pripadnikov ukrajinskega bataljona Azov, ki sta skupaj s soborci že nekaj tednov ujeta v jeklarni Azovstal v Mariupolu. Ukrajinska nacionalna garda je medtem tiskovnim agencijam posredovala serijo fotografij, za katere pravijo, da so nastale v kleti omenjene tovarne v obleganem pristaniškem mestu, prikazujejo pa ranjence v izjemno slabih higienskih razmerah. Kijev je medtem Moskvi posredoval nov predlog evakuacije, in sicer da bi najtežje ranjene branilce zamenjali za ruske vojne ujetnike.

27-letna Katerina Prokopenko, žena poveljnika Denisa Prokopenka, in 29-letna Julija Fedosjuk, žena pripadnika bataljona Arsenija Fedosjuka, sta v petminutnem srečanju prosili papeža, naj posreduje neposredno pri ruskem predsdniku Vladimirju Putinu in izprosi izpust vojakov, saj "rusko ujetništvo zanje ne pride v poštev", poroča tiskovna agencija Reuters.

"Vi ste naše zadnje upanje, upam, da jim lahko rešite življenje. Prosim, ne pustite jih umreti," je moledovala Prokopenkova. "Naši vojaki čakajo na evakuacijo v tretjo državo in v tem primeru bodo odložili orožje," sta dejali ženski, ki sta kot možni destinaciji omenili Švico in Turčijo.  

Papež jima je obljubil, da bo poskušal storiti vse, kar je v njegovi moči. Prokopenkova in Fedosjukova sta svetemu očetu opisali tudi nevzdržne razmere, s katerimi se soočajo ujeti v podzemlju Azovstala – ranjeni vojaki, gnijoče meso, nepokopana trupla ter pomanjkanje hrane, vode in zdravil.

Ukrajinska nacionalna garda je medtem tiskovnim agencijam posredovala serijo fotografij, za katere pravijo, da so nastale v kleti omenjene tovarne v obleganem pristaniškem mestu, prikazujejo pa ranjence v izjemno slabih higienskih razmerah. V izjavi poudarjajo, da mora "ves civiliziran svet videti, v kakšnih razmerah živijo ranjeni in pohabljeni branilci Mariupola". Dodajajo, da zahtevajo takojšnjo evakuacijo ranjencev na ozemlje pod nadzorom ukrajinskih sil, kjer bodo deležni ustrezne oskrbe. Serija desetih slik prikazuje težje ranjene ljudi v vojaških oblačilih, nekatere tudi z amputiranimi udi.

Kijev je medtem Moskvi posredoval nov predlog evakuacije ukrajinskih vojakov iz Azovstala. Najtežje ranjene branilce želijo zamenjati za ruske vojne ujetnike. "Dogovora še ni, pogajanja se nadaljujejo," je sporočila namestnica ukrajinskega premierja Irina Vereščuk. Dodala je, da vlada preučuje več mogočih scenarijev za končanje obleganja Azovstala, vendar je priznala, da ni noben idealen.  

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3