Ukrajina

'Prosim vas, ne hitite v Irpin!"

Irpin, 19. 04. 2022 21.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Čeprav so se ruske sile umaknile okupiranih območjih v kijevski regiji in neposrednih spopadov ni več, to še ne pomeni, da je življenje tam varno. Iz Irpina poročajo o smrti voznika tovornjaka, ki je zapeljal na mino in umrl v eksploziji. "Prosim vas, ne hitite v Irpin! Obstajajo kraji, ki jih deminerji še niso obdelali. Življenje je najbolj dragoceno, pazite se," je na družbenem omrežju zapisal župan Oleksandr Markušin. Neeksplodirana ubojna sredstva zbirajo tudi v bližnjem Hostomelu.

Irpin je bilo eno glavnih žarišč boja z rusko vojsko v bližini prestolnice. Kijevsko predmestje s 60.000 prebivalci se je na naslovnicah svetovnih medijev znašlo, ko so agencijski fotografi v svet poslali fotografije porušenega mostu, pod katerim se je skrivala gruča civilistov, ki so jim nato ukrajinski vojaki pomagali na varno. 

Župan Markušin je nato 28. marca v video objavi na Telegramu sporočil, da je Irpin osvobojen. "Razumemo, da bo napadov na naše mesto še več, vendar ga bomo pogumno branili,"  je dodal. Tri tedne pozneje pa je opozoril na novo nevarnost, saj so na okupiranih območjih ostale številne mine. Tehniki sicer hitijo z njihovim odstranjevanjem, vendar je ena izmed eksplozij vseeno terjala življenje voznika tovornjaka, zato je župan pregnane prebivalce pozval, naj ne hitijo z vračanjem na svoje domove, saj je še vedno nevarno.

Na Mrijinem pokopališču

Hostomel pa je bil majhno, toda strateško mestece na severnem obrobju Kijeva. Pred vojno je bilo tam najpomembnejše ukrajinsko mednarodno tovorno letališče in ključna vojaška letalska baza. Po njem je padlo že prvi dan ruske invazije na Ukrajino 24. februarja.

Tam je za vedno zaspala tudi ptica velikanka, saj je bilo največje letalo na svetu, Antonov An-225 z vzdevkom Mrija, v enem izmed napadov povsem uničeno. Njegove ostanke in ostanke drugih letal, tudi sestreljenih ruskih helikopterjev, zdaj pregledujejo inženirji in bombni tehniki. Kup najdenih granat, bomb in drugih neeksplodiranih ubojnih sredstev postaja vse večji.