Ukrajina

Putin razglasil štiri nove ruske regije. Ukrajina uradno zaprosila za članstvo v Natu

Moskva, 30. 09. 2022 14.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
U.B., N.L., STA
Komentarji
0

Ruski predsednik Vladimir Putin je na slovesnosti v Kremlju podpisal dokumente o priključitvi ukrajinskih regij Herson, Zaporožje, Doneck in Lugansk k Rusiji, skupaj s predstavniki proruskih oblasti vsake od štirih regij. Pri tem se je skliceval na rezultate referendumov, ki so jih proruske oblasti pretekli teden izvedle v štirih južnih in vzhodnih ukrajinskih regijah. "Ljudje so se odločili, odločitev je dokončna," je povedal. V govoru dejal, da Rusija ne bo živela po "lažnih pravilih" Zahoda, ZDA in njene zaveznice pa da vodijo 'hibridno vojno'. Medtem je Ukrajina uradno vložila prošnjo za članstvo v zvezi Nato, je sporočil njen predsednik Volodimir Zelenski. Podporo odločitvi Ukrajine, da se pridruži zavezništvu je izrazil tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. Voditelji EU so sicer kmalu po podpisu dokumentov o priključitvi obljubili, da ne bodo nikoli priznali nezakonite ruske priključitve. "Amerika in njeni zavezniki se ne bodo pustili ustrahovati. Putin nas ne bo prestrašil," je bil v prvem odzivu oster ameriški predsednik Joe Biden.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Rusija priključila štiri regije
    03:45
    Iz SVETA: Rusija priključila štiri regije
  • Prihod Vladimirja Putina na proslavo
    00:20
    Prihod Vladimirja Putina na proslavo
  • Putin in proruski separatistični voditelji na proslavi
    00:29
    Putin in proruski separatistični voditelji na proslavi

"Imamo štiri nove ruske regije,"  je na slovesnosti v Georgijevski dvorani Velike kremeljske palače razglasil Putin. V govoru je povedal tudi, da je s tem upošteval voljo "več milijonov ljudi" in da naj tudi ukrajinske oblasti spoštujejo voljo svojega ljudstva, pri čemer se je skliceval na referendume. 

Nadaljeval je z izjavo, da so bili prebivalci 'ruskega' Donbasa "žrtve nehumanih terorističnih napadov", nato pa prisotne prosil za minuto molka v spomin vsem "ruskim vojakom, ki so umrli med posebno vojaško operacijo v Ukrajini". Ukrajino je pozval, naj takoj prekine z vojno, "ki so jo začeli leta 2014". 

Putin je sicer imel dolg in bojevit govor, v katerem je izrekel nove jedrske grožnje in obljubil, da bodo na novo priključene regije zaščitili z vsemi sredstvi. Prebivalci zasedenih regij pa bodo "za vedno del Rusije", Putinov govor povzemajo pri Guardianu

Putin ob priključitvi
Putin ob priključitvi FOTO: AP

"Uničenje Sovjetske zveze je pretrgalo povezave med različnimi deli države," je nadaljeval ruski predsednik. Dodal je, da si sicer ne želi vrniti v čas ene države, hkrati pa trdil, da bo morda vseeno moral poslušati svoje ljudi. "Nič ni močnejšega od volje ljudi, da se vrnejo k svojim koreninam," je pristavil. 

Zahodu je medtem očital, da pri priključitvi regij ne ravna v skladu s svojimi "svetimi vrednotami, saj se enostransko odloča, kdo ima pravico do samoodločanja in kdo ne". Putin je v govoru Zahodu očital, da je pohlepen in da želi Rusijo spremeniti v svojo kolonijo. Ob aplavzu v dvorani je še dodal: "Oni (Zahod, op. a.) ne potrebujejo Rusije. Rusijo potrebujemo mi," poroča Guaridian. 

Putin je še povedal, da je Rusija država z veliko civilizacijo, ki ne bo živela po "lažnih pravilih" Zahoda. Ta po njegovih besedah verjame, da je njihova civilizacija in neoliberalna kultura zlati standard za vse druge. Zahod je označil za kolonizatorja, ki diskriminira in razlikuje med prvorazrednimi in drugorazrednimi narodi.

"ZDA in njene zaveznice vodijo "hibridno vojno""

Putin je ZDA in njenim zaveznicam očital, da proti Rusiji in separatističnim regijam v Ukrajini vodijo "hibridno vojno", saj da so ZDA z uporabo jedrskega orožja ustvarile precedens. Prav tako je ponovil obtožbe, da si Zahod vse od razpada Sovjetske zveze prizadeva Rusijo spraviti na kolena. 

Na Zahodu po njegovih besedah vlada "čisti satinizem", med govorom pa se je spraševal, ali si Rusi res želijo, da bi njihovim otrokom ponudili operacije za spremembo spola. 

Po priključitvi štirih regij si bo po njegovih besedah Rusija prizadevala obnoviti porušena mesta in vasi ter razviti tamkajšnjo infrastrukturo, zdravstvene institucije in šole, pri čemer pa ni omenil, da je to infrastrukturo uničila ravno Rusija.

Putin je nato postavil na glavo trditve številnih svetovnih voditeljev, ki so nedavno dejali, da je invazija na Ukrajino ključno vplivala na cene energentov. "Rusija ni izvor energetskih težav Evrope," je dejal in pojasnil, da je energetska kriza posledica "večletnih napačnih politik", ki so se odvijale že veliko pred vojno v Ukrajini.

V ponedeljek in torek bosta o priključitvi odločala tudi oba domova ruskega parlamenta. 

Na dogodek, ki se je začel ob 14. uri po našem času, se prišli tudi proruski separatistični voditelji štirih ukrajinskih regij, ki so Putina v sredo pozvali, naj regije uradno priključi Rusiji in tako izpolni na referendumu izraženo voljo. V Moskvo so prispeli v noči na petek. Regijo Herson zastopa Vladimir Saldo, Doneck Denis Pušilin, Zaporožje Jevgenij Balicki, regijo Lugansk pa Leonid Pasečni

S priključitvijo štirih južnih in vzhodnih ukrajinskih regij Moskva, če vštejemo še Krim, nadzira približno 90.000 kvadratnih kilometrov ali 15 odstotkov ukrajinskega ozemlja, kar je enako velikosti Madžarske ali Portugalske, poroča Reuters

Ukrajina bo zaprosila za članstvo v Natu

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je na Twitterju objavilo najavo Zelenskega, da bo Ukrajina vložila vlogo za članstvo v zvezi Nato.

Zelenski je dejal, da bo Ukrajina uradno vložila prošnjo za vstop v Nato po hitrem postopku. Kot je zatrdil kmalu po tem, ko je ruski voditelj podpisal dokumente o priključitvi štirih ukrajinskih regij ter Ukrajino pozval, naj položi orožje, se Kijev z Rusijo ne bo pogajal, dokler bo na oblasti Vladimir Putin.

Po besedah ukrajinskega predsednika Putin namreč "ne ve, kaj sta dostojanstvo in poštenost", navaja britanski BBC. Dejal je, da sta tudi Finska in Švedska nedavno na podoben način začeli postopek pridruževanja zavezništvu, zato je po njegovem mnenju prav, da enako stori tudi Ukrajina.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Ukrajina se ne bo pogajala z Rusijo, dokler bo Putin predsednik Ruske federacije. Pogajali se bomo z novim predsednikom," je dejal Zelenski v videoposnetku, objavljenem na družbenih omrežjih.

"Dejansko smo že v Natu. Pravzaprav smo že dokazali, da smo združljivi s standardi zavezništva (...), ki so resnični za Ukrajino, resnični na bojišču", je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa dejal Zelenski. "Drug drugemu zaupamo, si pomagamo in se ščitimo. To je zavezništvo," je dejal Zelenski.

EU zavrnila nezakonito priključitev ukrajinskega ozemlja k Rusiji

"Odločno zavračamo in nedvoumno obsojamo nezakonito rusko priključitev ukrajinskih regij Doneck, Luhansk, Zaporožje in Herson," je v skupni izjavi zapisalo 27 voditeljev držav članic EU. Moskvo so obsodili, da z namernim spodkopavanjem mednarodnega reda in očitnim kršenjem temeljnih pravic Ukrajine do neodvisnosti, suverenosti in ozemeljske celovitosti ogroža svetovno varnost.

Odločitev ruskih oblasti so označili za nično in neveljavno ter opozorili, da ne more imeti nobenega pravnega učinka. "Krim, Herson, Zaporožje, Doneck in Lugansk so Ukrajina. Vse države in mednarodne organizacije pozivamo, naj nedvoumno zavrnejo to nezakonito priključitev," je še zapisano v izjavi.

Voditelji EU so ponovno obsodili tudi jedrske grožnje Kremlja, vojaško mobilizacijo in strategijo, s katero se poskuša ukrajinsko ozemlje lažno predstaviti kot rusko. Zavezali so se, da bodo zaostrili sankcije, uvedene proti Rusiji, ter še naprej zagotavljali gospodarsko, finančno in vojaško podporo Ukrajini.

"Nezakonita priključitev, ki jo je razglasil Putin, ne bo spremenila ničesar. Vsa ozemlja, ki so jih nezakonito zasedli ruski agresorji, so ukrajinska zemlja in bodo vedno del te suverene države," je na Twitterju zapisala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prav tako sta se proti priključitvi ukrajinskih regij na Twitterju že izrekla predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola, ter ponovno obsodila lažne referendume.

"Zavezniki Nata ne priznavajo nobenega od teh ozemelj kot del Rusije"

Priključitev je obsodil tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg, ki je dogajanje označil za nezakonito ter nelegitimno. Ob tem je Moskvo posvaril pred hudimi posledicami, v kolikor namerava v vojni uporabiti jedrsko orožje, in obljubil nadaljnjo podporo Ukrajini, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Zavezniki Nata ne priznavajo nobenega od teh ozemelj kot del Rusije in tega ne bodo storili niti v prihodnje," je na tiskovni konferenci v Bruslju dejal Stoltenberg in priključitev označil za nezakonito in nelegitimno potezo."To je največji poskus nasilne priključitve evropskega ozemlja po drugi svetovni vojni," je ocenil in države članice zveze Nato pozval, naj tudi same zavrnejo poskuse Rusije, da bi si prisvojila ukrajinsko ozemlje.

Ruske grožnje z jedrskim orožjem in delno mobilizacijo prebivalstva, ki jo je nedavno odredil ruski predsednik Vladimir Putin, je Stoltenberg označil za znak šibkosti in priznanje, da vojna v Ukrajini ne poteka po Putinovem načrtu. Ob tem je tudi obljubil podporo Ukrajini, vse dokler bo to potrebno.

"Ukrajina ima seveda pravico ponovno zavzeti ukrajinsko ozemlje, ki ga zdaj zasedajo ruske sile," je še dejal generalni sekretar Nata in poudaril, da v jedrski vojni ni mogoče zmagati ter da bi uporaba jedrskega orožja imela "hude posledice za Rusijo".

Stoltenberg je izrazil tudi podporo odločitvi Ukrajine, da se pridruži zavezništvu. "Vsaka demokracija v Evropi ima pravico zaprositi za članstvo v Natu in zaveznice to pravico spoštujejo," je dejal.

 Rusko priključitev regij obsoja tudi Slovenija

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Slovenija odločno obsoja nezakonito rusko priključitev ukrajinskih regij Doneck, Lugansk, Zaporožje in Herson, ki je v nasprotju s temeljnimi načeli Ustanovne listine OZN in mednarodnega prava," je besede Roberta Goloba sporočila slovenska vlada, kjer so še dodali, da je enotna in močna podpora širše mednarodne skupnosti Ukrajini ključnega pomena.

Biden posvaril Putina pred napadom na članice Nata

Iz Bele hiše so sporočili, da dejanja Rusije niso legitimna in da bodo ZDA vedno spoštovale mednarodno priznane meje Ukrajine. Ta teden so napovedali tudi dodatno pomoč Ukrajini v višini 1,1 milijarde dolarjev in da jim bodo še naprej zagotavljali vojaško opremo.

ZDA so skupaj z zavezniki napovedale nove sankcije zoper Rusijo, ki "bodo povzročile stroške posameznikom in subjektom v Rusiji in izven nje. Nove sankcije bodo zadevale tiste, ki zagotavljajo politično ali gospodarsko podporo pri spreminjanju statusa ukrajinskih regij," so v odzivu zapisali v Beli hiši.

Biden je zatrdil, da se ZDA in zveza Nato ne bodo pustili ustrahovati ruskemu predsedniku Putinu. Ponovil je, da bo Nato branil vsak centimeter svojega ozemlja. Pri tem je dramatično pogledal v kamero in zažugal s prstom.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Amerika in njeni zavezniki se ne bodo pustili ustrahovati. Putin nas ne bo prestrašil. Amerika je skupaj z našimi zavezniki v Natu popolnoma pripravljena braniti vsak centimeter ozemlja. Gospod Putin, ne razumite me narobe: vsak centimeter," je dejal Biden.

Putin in predstavniki njegovega režima namigujejo, da bo Rusija za obrambo prisvojenega ozemlja morda uporabila tudi jedrsko orožje, kar na Zahodu vidijo kot znamenje šibkosti v luči dejstva, da Ukrajinci v ofenzivi za osvoboditev ozemlja še naprej dosegajo uspehe.

Biden je omenil petkovo glasovanje v kongresu, ki je odobril dodatnih 12,3 milijarde dolarjev vojaške pomoči Ukrajini, in dejal, da bodo ostali na isti poti. "Še naprej bomo zagotavljali vojaško opremo, da bo Ukrajina lahko branila sebe, svoje ozemlje in svobodo," je dejal.

Priprave na proslavo o priključitvi ukrajinskih regij
Priprave na proslavo o priključitvi ukrajinskih regij FOTO: AP

Na Rdečem trgu so se sicer že včeraj začeli pripravljati na dogodek, postavili so oder z reklamnimi panoji, ki razglašajo štiri regije za del Rusije, po mestu se sprehaja večje število oboroženih pripadnikov vojske. 

Putin v četrtek Zaporožje in Herson priznal kot neodvisni regiji

Ruski predsednik Vladimir Putin je v četrtek zvečer podpisal odloka, s katerima je Rusija priznala državno suverenost in neodvisnost ukrajinskih regij Zaporožje in Herson.  Lugansk in Doneck, preostali dve regiji, kjer so še potekali referendumi o priključitvi k Rusiji, sta svojo neodvisnost razglasili že leta 2014, Putin pa ju je priznal tik pred začetkom svoje invazije.

Na proslavi je Putin skupaj z voditelji omenjenih regij podpisal še pristopne pogodbe o priključitvi omenjenih regij. 

Po navedbah proruskih oblasti se je prebivalstvo štirih regij, kjer so izvedli referendume, z veliko večino odločilo za priključitev k Rusiji. Po preštetju vseh glasovnic naj bi v Donecku za priključitev k Rusiji glasovalo 99,2 odstotka volivcev, v Lugansku več kot 98 odstotkov, v Zaporožju več kot 93 odstotkov, v Hersonu pa več kot 87 odstotkov.

'Referendumi so žalitev mednarodnega miru'

Ukrajina in zahodne države so medtem referendume obsodile in jih označile za nezakonite ter poudarile, da priključitve teh ozemelj Rusiji ne bodo priznale. Rusija si je sicer že leta 2014 priključila ukrajinski polotok Krim, česar mednarodna skupnost prav tako ne priznava.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski FOTO: AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je državljane Rusije ob napovedi proslave v Kremlju pozval, da lahko svojega predsednika ustavijo le oni. "Vi boste morali ustaviti edino osebo v Rusiji, ki si vojne želi bolj kot tega, da ste živi," je povedal. 

Ameriški predsednik Joe Biden je zagotovil, da ZDA ne bodo nikoli priznale izidov lažnih ruskih referendumov na zasedenih ozemljih Ukrajine. Referendume je označil za grobo kršitev mednarodnih načel. "Glede tega želim biti zelo jasen. ZDA ne bodo nikoli, nikoli, nikoli priznale zahtev Rusije po suverenih ozemljih Ukrajine," je dejal Biden na srečanju z voditelji pacifiških otokov v Washingtonu. "Tako imenovani referendumi so bili prevara, popolna prevara. Rezultati so bili izdelani v Moskvi. Resnična volja ukrajinskega ljudstva se kaže vsak dan z žrtvovanjem življenj za obrambo neodvisnosti države," je tudi dejal Biden.

Do glasovanja je bil kritičen tudi državni sekretar Antony Blinken, ki je referendume označil za žalitev mednarodnega miru. "Kremeljski navidezni referendumi so jalovo prizadevanje, da bi prikrili to, kar pomeni nadaljnji poskus zavzetja ozemlja v Ukrajini," je dejal Blinken v izjavi.

Turški predsednik Tayyip Erdogan je Putina pozval, naj sprejme ukrepe za zmanjšanje napetosti v Ukrajini, poroča Reuters.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1