Ukrajina

Putin: Razglasili so protiofenzivo, no, da vidimo, kako se bo končala

Kijev/Moskva, 17. 09. 2022 09.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
21

Kljub bliskoviti ukrajinski ofenzivi v Harkovu, ruski predsednik Vladimir Putin ostaja prepričan, da gre v t. i. posebni vojaški operaciji vse po načrtih. Putin se je tako prvič od uspešnega ukrajinskega prodora v harkovski oblasti odzval na poraze ruske vojske v zadnjih tednih. Kot je povedal, se Rusiji ne mudi nikamor, glavni cilj pa je prevzem nadzora nad Donbasom. Tam se sicer odvijajo srditi spopadi za vsak meter ozemlja, ruske enote pa beležijo minimalne napredke v okolici Bahmuta in Soledarja, ki sta se spremenila v trdnjavi.

Ruski predsednik Vladimir Putin je na vrhu Šanghajske organizacije za sodelovanje v uzbekistanskem Samarkandu odgovarjal na vprašanja novinarjev. Te je predvsem zanimalo, kako ruski predsednik gleda na zlom ruske fronte v Harkovu. Putin je odgovoril, da je "posebna vojaška operacija" še naprej poteka po načrtih v Donbasu, Rusiji pa da se ne mudi. Ob tem je poudaril, da Rusija še ni uporabila vseh svojih vojaških zmogljivosti. "Naša operacija v Donbasu se ne zaustavlja. Napredujemo, ne zelo hitro, ampak vztrajno zavzemamo več in več ozemlja," je dejal zbranim novinarjem ob robu vrha v Samarkandu. Po poročili z bojišča so ruske enote zavzele nekaj manjših vasi v okolici Bahmuta in se mestu približale z juga. Kljub temu pa gre za minimalne napredke v primerjavi z ukrajinskim prodorom v Harkovu. 

Vladimir Putin
Vladimir Putin FOTO: AP

Ob tem je ruski predsednik dodal, da je v spopade vključen le majhen del ruske vojske."Ukrajina še naprej izvaja teroristična dejanja in poskuša poškodovati našo civilno infrastrukturo," je dejal Putin, pri čemur je verjetno v mislih imel nedavne napade na sedež tožilstva v Lugansku, ruske obmejne vasi v regiji Belgorod ter mostove v na reki Dnjeper v oblasti Herson. "Res je, naš odziv je bil do sedaj relativno omejen. Nedavno pa so naše sile izvedle več napadov na njihovo kritično infrastrukturo. Recimo temu, da je šlo za opozorilne napade. Če se razmere ne bodo izboljšale, bo naš odgovor resnejši." Putin je komentiral tudi ukrajinske vojaške zmage v Harkovu. "Kijevske oblasti so sporočile, da so sprožile protiofenzivo. No, pa da vidimo, kako se bo končala."

Ukrajinska vojska je tam ruske enote potisnila na levi breg reke Oskol, kjer naj bi Rusi vzpostavili novo linijo obrambe. Kljub temu pa so v petek nekatere manjše ukrajinske enote že prestopile reko. Poročila o tem, kako uspešne so bile, se razlikujejo. Ukrajina poskuša obrambni liniji na Oskolu udariti v hrbet, vendar mora najprej osvojiti Liman, kjer pa Rusi, ki so jim na pomoč pred dnevi prispele okrepitve, zaenkrat odbijajo napade. 

Ukrajina je v harkovskem vojnem teatru zabeležila hitro zmago.
Ukrajina je v harkovskem vojnem teatru zabeležila hitro zmago. FOTO: AP

Na južni fronti potekajo silovita obstreljevanja, vendar večjih premikov ni. Ukrajinska ofenziva v Hersonu, za katero nekateri namigujejo, da je bila le slepilni manever pred napadi v Harkovi, ne beleži večjih napredovanj. Ukrajinske enote, tudi s slovenskimi oklepniki M-80A, so prestopile reko Ingluec, vendar pa je ta zaradi ruske bombardiranja jezov pri Krivem Rogu narasla, domnevno poškodovala pontonske mostove, enote pa so se znašle pod silovitim ognjem sovražnika, poročajo nekateri ukrajinski in ruski viri na Telegramu. Po informacijah ruskih virov naj bi Ukrajina tudi pripravljala obsežno ofenzivo v Zaporožju, kjer je zbrano veliko število enot in bojne tehnike.  

V Rusiji se sicer pojavljajo pozivi k razglasitvi mobilizacije, saj ima Ukrajina na bojnem polju veliko številčno premoč, omejeno število ruskih vojakov in pripadnikov separatističnih republik pa povzroča preglavice pri branjenju več kot 1000 kilometrov dolge fronte. V Kremlju medtem zavračajo zatekanje k nepriljubljenemu ukrepu in poskušajo številčno prisotnost na fronti okrepiti z razglasi za sprejem prostovoljcev, ki jim ponujajo dobra plačila, nedavno pa so v javnost prišli posnetki novačenja zapornikov v vrste zloglasne paravojaške in zasebne skupine Wagner. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3