Ukrajina

Putin: Rusija ne nasprotuje članstvu Ukrajine v EU

Sankt Peterburg, 17. 06. 2022 20.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes zagotovil, da Rusija ne nasprotuje članstvu Ukrajine v EU. Kot je dejal, ne gre za vojaško organizacijo, vsaka država pa ima po njegovem pravico, da se sama odloči glede pristopa gospodarskim zavezništvom.

"Nimamo nič proti. Suverena odločitev vsake države je, ali se bo pridružila gospodarskim zavezništvom ali ne," je dejal Putin na Mednarodnem gospodarskem forumu v Sankt Peterburgu, kjer je imel govor pred predstavniki ruske politične in gospodarske elite.

"Za razliko od Nata EU ni ne vojaška organizacija ne politični blok," je pojasnil v odgovoru na vprašanje glede možnosti članstva Ukrajine v EU. Ali je članstvo Ukrajine v interesu EU, mora sama vedeti, je dejal.

Zastava Evropske unija in Ukrajine.
Zastava Evropske unija in Ukrajine. FOTO: Adobe Stock

Rusija je sicer leta kritizirala poskuse Ukrajine, da se pridruži zvezi Nato, ker je vodilo tudi do napetosti med Moskvo in Zahodom. Putin je pred rusko invazijo na Ukrajino od ZDA in Nata zahteval pravna jamstva, da Ukrajina ne bo sprejeta v Severnoatlantsko zavezništvo.

Evropska komisija je danes predlagala, da se Ukrajini in tudi Moldaviji dodeli status kandidatke za članstvo v EU, medtem ko je za Gruzijo predlagala, da se ji podeli "evropska perspektiva".

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je v odzivu dejala, da Zahod že dolgo manipulira z ukrajinsko željo po pridružitvi EU. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov pa je dejal, da bo Rusija situacijo zelo natančno spremljala, predvsem v smislu krepitve obrambnega sodelovanja 27 držav članic EU.

Putin sankcije Zahoda označil za neuspešne in nepremišljene

Na forumu je Putin še kritiziral sankcije Zahoda, ki jih je označil za neuspešne in nepremišljene. Zahodne države je okrivil za svetovne gospodarske težave, med drugim za naraščajoče cene hrane. Ponovno je tudi upravičeval rusko invazijo v Ukrajini.

Zahodne sankcije, uvedene proti Rusiji, po Putinovem prepričanju niso imele učinka. "Gospodarski 'blitzkrieg' že od samega začetka ni imel možnosti za uspeh," je dejal ruski predsednik. "Smo močni ljudje in se lahko spopademo z vsakim izzivom," je zatrdil v govoru predstavnikom ruske politične in gospodarske elite.

Vladimir Putin
Vladimir Putin FOTO: AP

Sankcije, ki so jih zahodne države uvedle proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino, je označil za "blazne" in "nepremišljene". Po njegovem so ukrepi močno prizadeli tudi Evropsko unijo. Škodo zaradi sankcij za Evropo je ocenil na 400 milijard dolarjev. 

Putin je bil deležen aplavza, ko je ponovno potrdil svojo odločenost, da nadaljuje "posebno vojaško operacijo" v Ukrajini, ki je, kot je dejal, sprožila niz zahodnih gospodarskih sankcij "brez primere". Zahodne države pa je ob tem obtožil kolonializma.

Poudaril je tudi, da vojaška operacija Rusije v Ukrajini ni vzrok za globalne gospodarske težave, in zahodne države okrivil, da izrabljajo položaj, da bi prikrile lastne napake.

"Naraščajoče cene, inflacija, težave s hrano, cene goriva (...) so posledica sistematičnih napak v ekonomski politiki sedanje ameriške administracije in evropske birokracije," je dejal Putin v svojem nastopu, ki je trajal dobrih 70 minut.

Putin je znova tudi ponovil, da Rusija ni kriva za blokado ukrajinskega izvoza žita in dvig cen hrane ter pripomnil, da "nismo mi tisti, ki so minirali pristanišča". Dejal je, da bo Rusija zagotovila varnost izvoza žita, če bo Kijev očistil morske mine.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (266)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Armagedon1
03. 06. 2023 15.10
-1
Strateška vojaška taktika EU: 1.) Ukrajina bo najprej sterala Ruse s svoje zemlje in s tem seveda tudi s Krima, 2.) Vstopila bo v EU In NATO, 3.) Nato pa jo bomo vanjo namestili učonkovito strateško jedrsko orožje vseh vrst. To bo enkrat za vselej ustavili Ruse in putko, da bi še kdaj po lisičje pogledovala po naših ozemljih, po naših rudnih bogastvih in po naši žitnici, kar je vse skupaj za EU, Ukrajina.
el capitan 1
21. 06. 2022 21.03
-3
NE VEM KAKO SPLOH LAHKO SE KDO TEGA KRIMINALCA PUTINA POSLUSA? TREBA MU JE PRISTRICI VSE PERUTI IN GA ONEMOGOCITI NA VSEH PODROCJUH. ZLEPA ALI ZGRDA! IN TO NA SVETOVNEM NIVOUJU!
optimistikus
19. 06. 2022 16.05
+0
ne zagovarjam invazije na Ukrajino, če pa pogledamo nekaj let nazaj kaj so Ukrajinci počeli z Rusko manjšino pa kaj drugega ni bilo za pričakovati, ni vsega kriva Rusija in Putin, ta vojna ki se dogaja in zakaj umirajo Rusi in Ukrajinci pa je bil načrt Američanov z podporo Evropske unije,
Armagedon1
03. 06. 2023 15.33
-1
Adolf Hitler je Putinov idol in učitelj. Imaš napačne informacije. Ukrajina ni nič počela z rusko manjšino, ampak je bila vse to Putinova taktika in strategija kot insceniran razlog za napad na Ukrajino. Rusija in putin sta se tukaj uštela, saj sta imela pripravljenih več scenarijev. Prvi scenarij je bil, da bi inscenirali ukrajinski napad na Rusijo, kot kopijo nacisti nega napada na Poljsko. Drugi scenarij je bil "Blitz Krieg", to je s tanki prodreti, do Kijeva (po zgledu Gadafija), narediti državni udar in zamenjati ukrajinsko vlado z rusko oz. s proruskimi ukrajinskimi rusofili, pri čemer so Rusi mislili in si predstavljali, da bo demokratično izvoljena ukrajinska vlada in vojska z Zelenskim na čelu, padla v 24. urah. No, krepko so se zmotili in zdaj bodo 1000 let izolirani. Predstavljali so di, da imajo močno vojsko in orožje, s katerim bodo lahko po hitlerijanskem vzoru zavojevali cel svet: prva je bila na vrsti Ukrajina, in če bi Putinu uspelo, bi nadaljeval agresijo in zasedbo celotne Evrope, nakar bi nadaljeval napad na ZDA, GB, Kanado in Avstralijo, nato pa še na Kitajsko in Indijo ter na Arabce in na arabske države ter potem še na Afriko in na celoten preostali svet. Strategija in inscenirana vojaška in politična taktika se jim je sfižila. To je resnica Putinove in ruske avanture. In dobro smo jih prizemljili.
nikhrast
18. 06. 2022 15.43
-6
Pa kje je problem, Rusija je agresor, namesto da bi se bavila z gospodarstvom pa izvaja agresijo na sosedne države. Pa zakaj se Rusija ne odpre, poveže ekonomsko s svetom, saj vidimo da ekonomsko ni nobena velesila, pa posebno na potrošniški ravni.
Korintos11
18. 06. 2022 16.12
+9
Američani se povezijejo po celem svetu. Imajo preko 800 oporišč, če pa treba pa s pomočjo NATO ruknejo kako državo in na milijone civilistov pobijejo.
nikhrast
18. 06. 2022 16.58
-7
Govorimo o gospodarstvu, o tem Putin nima pojma, še Kitajci so jih prehiteli, pa poglej kako zaostali so bili predno je vodstvo prevzel Deng.
Armagedon1
03. 06. 2023 15.49
-1
Možakar, tudi mi, Slovenci in država Republika Slovenija smo v NATU tako, kot seveda med drugimi tudi ZDA. In NATO je naš strateški vojaški in politični partner in garant miru takoj za našo, Slovensko vojsko. Srbskega, beri jugoslovanskega, agresorja in okupatorja smo leta 1991 sterali iz Slovenije s puškami in z bajoneti. In seveda, tega filma in reinkarnacije Yu ne boš več videl. Zato se prav lepo in veselo sprijazni z NATOM in s Slovensko vojsko, čeprav ti ob misli na NATO, stiska želodec in nekam vleče spodnjice. Ampak lahko se potolažiš. Spodnjic ne vleče nekam samo tebi, smpak jih vleče tudi Putinu in Rusiji, predvsem zdaj, ko vidijo, da so se zakalkulirali in se ušteli. Pač, za uresničitev svojih nacističnih hitlerijanskih ciljev in teženj po tujih ozemljih in po zavojevanju celega sveta so izbrali napačno formulo in napačno matematiko, ter napačno politično in vojaško taktiko in strategijo, v konkretnem primeru. To je pač relevantno dejstvo
Korintos11
18. 06. 2022 13.37
+6
rdeča petokraka, vidim da si v tem doma, politik z dolgim stažem v tujini? Če se motim mi kar povej. Ima Ukrajina kake možnosti da s pomočjo orožja iz celega sveta Ruse nažene iz lastne države? Mislim na klasično vojskovanje.
glavni Baja
18. 06. 2022 13.42
+1
rdeča petokraka
18. 06. 2022 13.44
+8
Ne ! Kapitulacija Rusije bi pomenil njihov konec. Če si kdaj Rusi nekaj zamislijo to tudi naredijo !
Korintos11
18. 06. 2022 13.48
+2
Armagedon1
03. 06. 2023 15.53
-1
Naredijo ja. Vendar vedno pogorijo. In nikoli še niso zmagali nobene vojne tako, kot ne bodo tudi te.
Korintos11
18. 06. 2022 13.03
-1
A čez vikend tudi sankcije veljajo?
Apostol1
18. 06. 2022 12.38
+6
Če bi naredili referendum po celi Evropi ali smo za sankcije ali ne , bi bil odgovor , da nismo. Ljudje niso tako neumni kot si kdo predstvalja , dobro vejo , da smo vsi skupaj bolj kot ne žrtve ameriške ekspanzivno parazitske politike , ki se poizkuša zajedati v prav vsak kotiček planeta zemlje. Tej politiki pa pritrjujejo Evropski politiki , ker so preveč že vpeti v te smernice katere diktira ZDA in predvsem kapital. Zato pa ko pride do konflikta nasprotujočih si interesov , potem vedno ta kratko potegnejo navadni ljudje. Drugače še povedano. čemu je potrebno članstvo Ukrajine v NATU. Velika večina Evropskega prebivalstva ve , da do vojne ne bi prišlo če bi Ukrajina rekla NE NATU. In vprašanje pa je , kdo je vztrajal v tej absurdni zahtevi po članstvu v NATU. Druga plat pa je ta , da Rusija ne more drugega videti v tem , da je Ukrajina del NATA kot grožnjo Rusiji in logika da vedeti , da se bo Rusija kot vojaška velesila temu uprla. Kaj vse se je točno dogajalo še v Ukrajini pač ne vemo , so ugibanja , ki pa so zaenkrat nepotrjena oziroma so lahko tudi del teorije zarote .Kaj pa vedo Rusi o vsem tem pa mi navaden folk ravno tako ne vemo . Vemo samo to da tam kjer je dim je tudi ogenj. Daleč od tega da bi zagovarjal kakršnokoli obliko vojne , rad bi le razumel , kaj je pripeljalo do tega in v luči te pa ne samo moje želje ,upam , da bodo mediji nepristransko z raziskovalnimi novinarji predstavili prave vzroke za to vojno , brez strahu , da bi se zamerili glavnim povzročiteljem tega trenutno grozljivega stanja.
rdeča petokraka
18. 06. 2022 12.48
+5
Proti vojni so vsi ! Vendar so že dvajset let nazaj vrli ameriški politiki govorili, da je treba sprovocirati vojno z Rusi . Zakaj pa ne bomo izvedeli nikoli ! V Ukrajini so našli pohlepnega kateri je videl v tem zaslužek. Najmanj eno leto je vsak teden hodil na konsultacije na ameriško ambasado.
gozdar1
18. 06. 2022 12.54
-6
Po komentarju sodeč ste predvsem naivni in nasedate ruski propagandi. Ukrajina ni v natu, si pa države želijo tja, ker jih ogroža rusija oz imajo slabe izkušnje s to državo. Osnovni vzrok te vojne je v ruskem izubljanju vplivav v- evropi s čimer se rusi še kar ne more sprijaznit.
Korintos11
18. 06. 2022 13.04
+2
gozdar, kot strokovnjak bo MATO Stoltenberg rukno Ruse ali ne?
Apostol1
18. 06. 2022 13.04
+2
gozdar1 ................ Ravno tako lahko rečemo obratno , taki kot si ti nasedate Ameriški propagandi , ki pravi , da je Rusija slaba in nevarna . Okoli Rusije je nastalo mnogo novih držav ampak slabe izkušnje pa ima zaenkrat samo Ukrajina in to ne samo zaradi Rusije in če tega ne moreš premisliti v svojih možganih potem si , veš kaj mislim upam vsaj.
gozdar1
18. 06. 2022 13.15
-3
Trenutno je rusija napadla sosednjo državo in grozi ostalim, to ni ravno vrlina dobrega soseda. Se hecaš, moldavja , gruzija , baltske države, poljska, finska,..vse so bile v zadnjem stoletju tako ali drugače napadene z ruske strani ali pa je na njihovem ozemlju nastala ruska paradržava.
Korintos11
18. 06. 2022 13.35
+3
Rusija je zaščitila svoj narod v drugi državi, poglej kaj OZN o tem misli?
gozdar1
18. 06. 2022 13.41
-2
Ki sploh ni potreboval zaščite. Večina ozn obsoja rusko agresijo.
Korintos11
18. 06. 2022 13.44
+0
Ker kot narod pod Zelenskim sploh ni obstajal?
Korintos11
18. 06. 2022 13.48
+2
gozdar, večina? Misliš po številu prebivalcev ali držav?
scipio
19. 06. 2022 17.21
-1
Zaščitila svoj narod v drugi državi? Po načelu, da kjer je Rus, je Rusija, kjer je Srb, pa Srbija? Potem je 98% kopnega na tem planetu že danes lahko Kitajska. In Slovenija do Tokia, ker je tudi danes gotovo kak naš tam dol...
glavni Baja
18. 06. 2022 12.23
+0
Nadimka ti pa ne dam, raje jaz jezim 🐑. Dumaj ! kvas s tem mislu, @rdeča peto... ;) ha ha ha
rdeča petokraka
18. 06. 2022 12.27
+2
glavni Baja
18. 06. 2022 12.29
+0
rdeča petokraka
18. 06. 2022 12.31
+2
Ali tu misliš rdečo petokrako ? Raje jaz jezim ovce ?
Korintos11
18. 06. 2022 12.31
+2
Baja, rdeča petokraka je podkovan v tem, enostavno vse ve, lepo se obnašaj ker te bo povozil. Dedec je nekaj v življenju skozi dal, celo v politiki. Ali se motim ?
rdeča petokraka
18. 06. 2022 12.32
+3
glavni Baja
18. 06. 2022 12.35
-2
a veš kok me boli ... @gazda Korintos11 kva sm jst use dal čez pa ne pišem tu gor pa mam komaj 3. ;)
Korintos11
18. 06. 2022 13.06
+2
Korintos11
18. 06. 2022 12.20
+2
Za plin ne vem kako bo, Rusi vozijo pšenico po svetu, s svojimi ladjami,ali pa ne bo nič. Ukrajinci pa svojo takoj ko v črnem morju mine poberejo. Kje je sploh problem?
Korintos11
18. 06. 2022 12.15
+2
Bidenu slon v vuho prdnil, dirigira ameriškim glazbenikom, EU pa pleše na njihove umetnije.
Korintos11
18. 06. 2022 12.12
-1
Berem včerajšnji putinov nagovor, ob vseh boleznih katere ima, je tik pred koncem, Biden tega niti prebrati ne zna.
pluton12
18. 06. 2022 12.05
-2
putko je kot moteča muha
rdeča petokraka
18. 06. 2022 11.46
+2
Trenutno najpametnejša politika na svetu sta spoštovana Putin in Lavrov !
pluton12
18. 06. 2022 11.50
-4
o ti sramota ti, daj ne zlorabljaj rdeče zvezde, ker je nisi vreden rusofil 🤭
pluton12
18. 06. 2022 11.52
+0
rusom je Tito dal vedeti kaj si misli o njih, ponovno rabimo takega, ki jih bo prizemljil 😉
rdeča petokraka
18. 06. 2022 11.52
-2
Smrkovec ne vtikaj se v mene pojdi na Prešernovo in nastavi se !
pluton12
18. 06. 2022 11.56
-2
mislim, da te lahko pošljem po ćike paglauc 🤭
glavni Baja
18. 06. 2022 12.08
+2
Tito je bil bog i batina za use dežele, ne sam za ex Cccp. @rdeča peto... dj meni nadimek, kruha ti
Korintos11
18. 06. 2022 12.14
+1
pluton. Tito je bil Bog za Ruse in A mere. Rusom je rekel njet, Amerom pa-dajte to in to ali pa grem na vzhod. Si skapčo?
Korintos11
18. 06. 2022 12.16
+2
rdeča petokraka, ministrant ti pa berilo bere?
Korintos11
18. 06. 2022 12.17
+0
rdeča petokraka
18. 06. 2022 12.18
+1
Baja Tito je bil pa še bolj pameten od vseh politikov do sedaj ! Večna slava tovarišu Titu ! Nadimka ti pa ne dam, raje jaz jezim 🐑. Dumaj !
glavni Baja
18. 06. 2022 12.19
-1
Korintos11
18. 06. 2022 12.21
+1
MiskoPol
18. 06. 2022 14.37
+1
Ost1234
18. 06. 2022 11.33
+4
EU politiki so bedaki! Na zahtevo ZDA prepovedujejo uvoz ruskih energentov medtem pa jo Američani z veseljem kupujejo prek Indije! Ne se čudit, če boste čez leto - dve izvedeli da so Američani z velikimi dobički prek Indije v EU vozili prav rusko nafto!
pluton12
18. 06. 2022 11.41
-4
AemontheWise
18. 06. 2022 11.45
+2
To se ze zdaj ve. Saj Americani sami nic ne skrivajo da so pocecali uviz tako ruskega plina kot nafte. Ne potrebujejo indihe za posrednika
rdeča petokraka
18. 06. 2022 11.49
+0
Običajno bi bilo, da tisti ki zahteva od drugih sankcije, sam prvi z njimi začne. Vidi se kdo je hlapec !
Argmt
18. 06. 2022 11.31
+4
Slovenija priznava Kosovo ne priznava pa Donetsk in Lugansk. Zakaj?
Argmt
18. 06. 2022 11.29
+4
EU in ZDA ne predstavljajo niti 1/7 svetovnega prebivalstva želijo pa obvladovati cel svet. Glavnino zahodne politike vodijo kolonijalne sile. V primerjavi s tem kar oni počnejo po svetu že stoletja je Rusija učenec.
pluton12
18. 06. 2022 11.30
-1
Srce na levi
18. 06. 2022 11.11
-7
Največji bedniki na tem forumu so rusofil, putonisti in srboljubi. Skratka moralni pohabljenci, ki pljuvajo v lastno skledo.
glavni Baja
18. 06. 2022 11.29
-1
pluton12
18. 06. 2022 11.29
-2
pusti , to so 🐑 ki se radi klanjajo pa odzadaj putkotu nastavljajo 🤭😁😭
Ost1234
18. 06. 2022 11.35
+1
Hahahaha, kdo je uvedel sankcije ki so pljunek v lastno skledo?EU pohabljenci!
pluton12
18. 06. 2022 11.40
-1
ha ha ha rusi hočejo zagnat tovarno avtov, namesto mašine pa bojo dali motor na paro 🤭
pluton12
18. 06. 2022 11.48
-2
👏 spucal bojo ukrajino od te 🇷🇺 packe, da ne bo več smrdelo 🤭
cirenij
18. 06. 2022 11.05
+6
A Putin pa še vedno dobro izgleda? Je pred kratkim rekla ena moja kolegica, nastrojena proti njemu, da ga bo rak pobral. Mokre sanje.
cirenij
18. 06. 2022 11.09
+6
In namesto bi zeleni prosil USA in EU za hrano za svoje lačne prebivalce, on zahteva orožje. Bogati se itak šopirijo po EU in v Sloveniji z vsemi ponitetami in limuzinami. Naši penzionisti pa s 300 EU penzije vegetirajo.
cirenij
18. 06. 2022 11.10
+3
Upajmo, da bodo nekatere države proti sprejemu UK v EU. Sicer je pa Putkotu vseeno. On že ve, kam pes taco moli.
Rob123
18. 06. 2022 11.17
+1
Točno tako je sem napisal podoben komentar je bil takoj izbrisan
Ost1234
18. 06. 2022 11.39
+1
˘ €len$ky je dobro sfotran. Nič mu ne manjka. Ko pogledaš njegove vojake - vsi shujšani, on pa lepo rejen in vsak dan bogatejši za vsaj 10dkg in nekaj tisoč € ali $ !!
Srce na levi
18. 06. 2022 10.44
-7
Ukrajini pripada celotno ozemlje vključno z Krimom in nato naj se po hitrem postopku priključi EU. To je edina možna pot k miru. Rusi se obnašajo kot, da se morajo vsi podredit njihovim zahtevam.
Rob123
18. 06. 2022 10.48
+8
Ukrajini ne pripada ničesar ali po tvojem Sloveniji pripada Celovec in Beljak.
Lock Down
18. 06. 2022 10.50
+7
Saj tudi se. Rusija s plinom, nafto, žitom, naravnimi surovinami, drži v šahu vso Evropo. Zdaj se lepo vidi, kako odvisni smo od njih.
Srce na levi
18. 06. 2022 10.51
-4
Rusiji ne pripada ničesar saj nikoli ni bilo nič njenega. Po tvoje Srbiji pripada Slovenija
Lock Down
18. 06. 2022 10.52
+2
... pa kako odvisni smo od Azije, predvsem od Kitajske. Samo poglejmo, kaj so nam naredili z ustavitvijo proizvodnje polprevodnikov. Obstala je celotna evropska avto industrija.
Pacek22
18. 06. 2022 10.35
+3
Ma upam EU razpade, mi pa dobimo svoje tolarje nazaj pa neodvisnost. Vem da bo na začetku težko, inflacija pa to. Kasneje se bo splačalo.