Ukrajina

Putin zatrjuje, da Rusije ne želi zapreti pred svetom

Moskva, 12. 04. 2022 17.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, T. H.
Komentarji
0

Ruski predsednik Vladimir Putin je še naprej prepričan v zmago v Ukrajini, obtožbe o ruskih vojnih zločinih v mestu Buča pa zavrača in jih označuje za "provokacijo". Cilji "posebne operacije" bodo doseženi, o tem ni dvoma, je dejal med obiskom vesoljskega izstrelišča Vostočni na skrajnem vzhodu Rusije, kamor je prispel skupaj z beloruskim voditeljem Aleksandrom Lukašenkom. Med ogledom je zahodno "gospodarsko vojno" proti Rusiji označil za neuspešno, a zagotovil, da svoje države ne želi zapreti pred svetom.

Putin si je vesoljsko izstrelišče v Ciolkovskem ogledal skupaj z beloruskim predsednikom, po ogledu pa je spregovoril tudi o Ukrajini. Tamkajšnje oblasti je obtožil, da zaradi nedoslednosti v zahtevah upočasnjujejo pogovore o končanju ruske vojaške operacije, kot jo imenuje sam. Pri tem je poudaril, da bo Moskva svojo vojaško operacijo v Ukrajini nadaljevala po dogovorjenem načrtu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Naša naloga je izpolniti in doseči vse zastavljene cilje ter pri tem čim bolj zmanjšati izgube. Delovali bomo mirno, v skladu z načrtom, ki ga je prvotno predlagal generalštab," je dodal.

Med drugim je zavrnil tudi vpletenost ruskih sil v množične poboje v mestu Buča pri ukrajinski prestolnici Kijev. Poročila je označil za lažna, obtožbe pa primerjal s tistimi o uporabi kemičnega orožja s strani režima sirskega predsednika Bašarja al Asada in dejal, da gre v Buči za podobno laž. Putin je v govoru vseskozi branil svojo odločitev za invazijo na Ukrajino pred sedmimi tedni, češ da jim ni preostalo drugega, posredovanje pa da služi zagotavljanju ruske varnosti.

Hkrati je ruski voditelj zahodno "gospodarsko vojno" proti Rusiji označil za neuspešno. "Njihov blitzkrieg, na katerega so računali, ni uspel, in to je očitno," je dejal in zatrdil, da rusko gospodarstvo še vedno trdno stoji na obeh nogah. Vseeno pa je priznal, da so sankcije povzročile tudi določene težave, predvsem na področju logistike. Zagotovil pa je, da se Rusija ne želi zapreti pred svetom, Moskva pa bo svoj tehnični in tehnološki potencial, zlasti v vesolju, gradila naprej: "V sodobnem svetu je nemogoče resnično izolirati kogar koli, še posebej tako velike države, kot je Rusija," je bil jasen.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja