Ukrajina

Nato: Ruska jedrska retorika je nevarna in neodgovorna

Moskva/Washington, 26. 03. 2023 07.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
U.Z., K.K., STA
Komentarji
0

Potem ko je ruski predsednik Putin napovedal, da bo Rusija svoje taktično jedrsko orožje namestila na ozemlju Belorusije, je ameriško zunanje ministrstvo sporočilo, da bo pozorno, vendar ne bo prilagodilo svoje strategije glede jedrskega orožja. Po Putinovih besedah bo sicer Moskva gradnjo posebnega skladišča za taktično jedrsko orožje v Belorusiji dokončala do začetka julija, tja pa je že prepeljala raketni sistem Iskander. Da je ruska jedrska retorika nevarna in neodgovorna, je sporočila predstavnica zveze Nato. Kritični so tudi v EU.

Vladimir Putin, ki je v zadnjem letu že večkrat namignil na možnost rabe jedrskega orožja, je v soboto v televizijskem intervjuju za državno televizijo Russia 1 dejal, da bo Rusija svoje taktično jedrsko orožje namestila na ozemlju Belorusije. Moskva bo po njegovih besedah gradnjo posebnega skladišča za taktično jedrsko orožje dokončala do začetka julija, v Belorusijo pa je že prepeljala raketni sistem Iskander, ki lahko nosi konvencionalne ali jedrske bojne glave. 

Poleg tega je Rusija Belorusiji pomagala predelati 10 letal, da bodo lahko nosila taktične jedrske bojne konice, v začetku prihodnjega meseca pa bodo začeli usposabljati pilote za upravljanje teh letal. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Putin je ob tem dodal, da Moskva s tem ne krši nobenih mednarodnih konvencij. "Tudi tu ni nič nenavadnega: ZDA to počnejo že desetletja. Svoje taktično jedrsko orožje že dolgo nameščajo na ozemlju svojih zaveznic!" Poudaril je tudi, da ne bodo predali nadzora nad jedrskim orožjem. "Tudi ZDA ga ne predajajo svojim zaveznikom. V bistvu počnemo enako, kar (ameriški voditelji) počnejo že desetletje."  

Ruska jedrska retorika je nevarna in neodgovorna, je v odzivu na napoved ruskega predsednika danes sporočila tiskovna predstavnica zveze Nato. Razmere pozorno opazujejo, sprememb glede lastne jedrske drže pa v zavezništvu ne načrtujejo. "V jedrski drži Rusije nismo opazili nobene spremembe, ki bi nas privedle do tega, da bi prilagodili svojo," je sporočila tiskovna predstavnica Nata Oana Lungescu.

Da gre pri namestitvi ruskega jedrskega orožja v Belorusiji za neodgovorno stopnjevanje in grožnjo evropski varnosti, je medtem v odzivu menil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. "Belorusija lahko to še vedno ustavi, to je njena izbira," je danes zapisal na Twitterju in dodal, da se je EU pripravljena odzvati z nadaljnjimi sankcijami.

Rusko napoved so kot krepitev grožnje miru v Evropi in svetu označili tudi na poljskem zunanjem ministrstvu.

Putin je sicer v soboto ob napovedi, da bo Rusija svoje taktično jedrsko orožje namestila na ozemlju Belorusije, dodal, da Moskva s tem ne krši nobenih mednarodnih konvencij, saj da ZDA to počnejo že dolgo. Nato je danes te navedbe označil za zavajajoče. "Zaveznice Nata delujejo v popolnem skladju s svojimi mednarodnimi obveznostmi," je sporočila predstavnica. Rusija pa naj bi po drugi strani vedno znova kršila svoje obveznosti glede nadzora nad oboroževanjem.

Ukrajina: Moskva je Belorusijo vzela za jedrskega talca

Ukrajina je danes Putinovo odločitev kritizirala. "Kremelj je vzel Belorusijo za jedrskega talca," je na Twitterju zapisal sekretar ukrajinskega nacionalnega varnostnega in obrambnega sveta Oleksij Danilov. Ob tem je opozoril, da namestitev jedrskega orožja predstavlja naslednji korak k notranji destabilizaciji Belorusije.

Tudi v Berlinu je odločitev ruskih oblasti naletela na številne kritike, češ da gre za nov poskus ruskega jedrskega ustrahovanja. "Primerjava, ki jo je ruski predsednik Vladimir Putin potegnil z namestitvijo jedrskega orožja članic Nata, je zavajajoča in z njo ni mogoče upravičiti napovedanega koraka Rusije," je sporočilo nemško zunanje ministrstvo. Spomnilo je tudi, da se je Belorusija v več mednarodnih konvencijah zavezala, da na svojem ozemlju ne bo imela jedrskega orožja.

Obenem je Ukrajina po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zahtevala sklic izredne seje Varnostnega sveta ZN.

ZDA: Znakov, da bi se Rusija pripravljala na uporabo jedrskega orožja, ni

Medtem pa v ZDA trdijo, da ni znakov, da bi se Rusija pripravljala na uporabo jedrskega orožja. "Ne vidimo nobenega razloga za to, da bi prilagodili svojo strateško jedrsko držo, niti nobenih nobenih znakov, da se Rusija pripravlja na uporabo jedrskega orožja," je v izjavi za CNN dejal tiskovni predstavnik State Departmenta Vedant Patel. 

Rusija in Belorusija o premiku orožja razpravljata že nekaj časa in sta v preteklem letu dali več izjav na to temo, pa je dodal drugi tiskovni predstavnik. 

Washington je sicer Putinu v preteklosti dal jasno vedeti, da bo kakršna koli uporaba jedrskega orožja v Ukrajini imela posledice, a ni pojasnil, kakšne bi bile. "Bilo bi neodgovorno, da bi govoril o tem, kaj bi ali česa ne bi storili," je oktobra za CNN dejal ameriški predsednik Joe Biden. Namignil pa je na možnost hitre eskalacije dogodkov. "Napake se delajo, lahko pride do napačnega izračuna, nihče ne more biti prepričan, kaj se bo zgodilo, in lahko se zgodi Armagedon!" 

Tudi po mnenju strokovnjakov ameriškega Inštituta za preučevanje vojne (ISW) namestitev jedrskega orožja v Belorusiji ne bi pomenila tveganja eskalacije v jedrsko vojno. "Rusija lahko s svojim jedrskim orožjem že zdaj doseže katero koli točko na Zemlji. Vendar je Putin akter, ki se izogiba tveganju in večkrat grozi z uporabo jedrskega orožja, ne da bi to nameraval uresničiti," piše v poročilu ISW.

Kot je znano, je beloruski predsednik Aleksander Lukašenko tesen zaveznik Putina, ruski vojski pa je na začetku ruske invazije v Ukrajini že dal na razpolago belorusko ozemlje. Belorusija že od zgodnjih 90. let prejšnjega stoletja na svojem ozemlju nima jedrskega orožja. Kmalu po osamosvojitvi po razpadu Sovjetske zveze se je strinjala, da vse orožje za množično uničevanje iz sovjetskega obdobja, ki je bilo tam nameščeno, prenese v Rusijo. 

Putin je – odkar je pred več kot enim letom napadel Ukrajino – ob številnih priložnostih uporabil stopnjevano retoriko in opozoril na naraščajočo grožnjo jedrske vojne. Čeprav ni nobenega zagotovila, da bo svoj načrt izpolnil, pa vsako takšno jedrsko signaliziranje povzroča zaskrbljenost Zahoda.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3