Ukrajina

Raketa poškodovala stezo letališča v Odesi

Kijev/Moskva, 30. 04. 2022 12.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.R., U.Z., STA
Komentarji
41

Ruska raketa je priletela na vzletno-pristajalno stezo letališča v Odesi na jugu Ukrajine. Žrtev ni bilo, je pa steza uničena in letališča ni moč uporabljati. Na britanskem obrambnem ministrstvu sicer ocenjujejo, da se ruska vojska sooča z velikimi težavami in je morala združiti in okrepiti številne izčrpane enote, potem ko je na severovzhodu doživela poraz. Britanski analitiki ocenjujejo tudi, da je med ruskimi vojaki nizka morala. Rusija zdaj upa, da bo rešila težave "z geografsko koncentracijo bojne moči, skrajšanjem oskrbovalnih poti in poenostavitvijo verige poveljevanja".

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes v videosporočilu opozoril, da ruska stran glede na silovitost napadov in uničevanja želi onemogočiti vsakršno življenje v Donbasu, območju Donetska in Luganska na vzhodu Ukrajine. "Ruski okupatorji skušajo v Donbasu narediti vse, da bi popolnoma uničili vsakršno življenje na tem območju. Nenehno brutalno bombardiranje, stalni ruski napadi na infrastrukturo in stanovanjska naselja pričajo o tem, da si Rusija želi, da bi bilo to območje zapuščeno," je dejal.

Povedal je, da je močno hvaležen za vso pomoč, zlasti ZDA. Zahvalil se je ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu in ameriškemu kongresu za pospešitev pomoči Ukrajini v boju proti ruskim napadalcem. To jim bo po njegovih besedah pomagalo v boju z "ideološkimi nasledniki nacistov, ki so začeli vojno proti nam in naši državi".

Jeklarna Azovstal je pogosto tarča napadov.
Jeklarna Azovstal je pogosto tarča napadov. FOTO: AP

Spopadi se nadaljujejo

"Spopadi se nadaljujejo," piše tudi v današnjem poročilu generalštaba ukrajinske vojske. V bližini mesta Izjum v regiji Harkov Rusija še naprej kopiči svoje sile za napade. Ruske oborožene sile poskušajo na več mestih napredovati v notranjost države, vendar so bili napadi odbiti.

V regiji Dnipropetrovsk so ruske enote streljale na cilje z raketami in topništvom. Ruske oborožene sile se pri tem delno prerazporejajo in krepijo svoje enote. Na separatističnih območjih Luganska in Donecka na vzhodu države, kjer sedaj poteka glavnina spopadov, so ukrajinske sile odbile 14 napadov. Uničile so tudi enajst tankov, devet dronov in sedem topniških sistemov.

Ukrajinska policija je medtem v bližini kraja Buča v kijevski regiji našla trupla treh ubitih moških z zavezanimi rokami na hrbtu. To je nov dokaz o grozodejstvih in vojnih zločinih ruske vojske v predmestjih Kijeva, ko se je skušala prebiti v ukrajinsko prestolnico. Rusija sicer še vedno zanika vsakršno odgovornost za ubite civiliste v Buči in trdi, da je to delo Ukrajincev, da bi tako očrnili ruske sile.

Kdo se skriva v jeklarni Azovstal?

Še naprej ostaja nejasna situacija okoli jeklarne Azovstal v južnem mestu Mariupol. Po ruskih informacijah naj bi se v bunkerjih industrijskega območja skrivalo okoli 2500 ukrajinskih borcev in tujih plačancev. Po podatkih Kijeva pa tam na evakuacijo čaka tisoč civilistov, tudi otroci.

Britanci: Rusija je morala združiti številne izčrpane enote

Na britanskem obrambnem ministrstvu medtem ocenjujejo, da se ruska vojska v Ukrajini sooča z velikimi težavami in je morala združiti in okrepiti številne izčrpane enote, potem ko je na severovzhodu doživela poraz. Britanski analitiki tudi ocenjujejo, da je med ruskimi vojaki nizka morala.

Rusija zdaj upa, da bo rešila težave "z geografsko koncentracijo bojne moči, skrajšanjem oskrbovalnih poti in poenostavitvijo verige poveljevanja", ocenjujejo v Londonu. A čeprav je na posameznih območjih prišlo do večje učinkovitosti, pa se še vedno soočajo "s prenizko izurjenostjo sil in nezadostno zračno podporo, zaradi česar ruska vojska ne zmore povsem izkoristiti svoje bojne moči", navaja poročilo.

Raketa poškodovala stezo letališča v Odesi

Rusija sicer poroča o vojaških uspehih v Ukrajini. Po navedbah ruske vojske so v novih raketnih in topniških napadih zadeli na stotine vojaških objektov. Rusko letalstvo je ponoči uničilo štiri skladišča streliva in skladišče goriva na vzhodu, je v Moskvi danes sporočilo ministrstvo za obrambo. Po besedah tiskovnega predstavnika ministrstva Igorja Konašenkova je bilo v napadih "uničenih" tudi 120 ukrajinskih borcev.

Ruska raketa je priletela tudi na vzletno-pristajalno stezo letališča v Odesi na jugu Ukrajine. Žrtev ni bilo, je pa steza uničena, je sporočil tamkajšnji guverner Maksim Marčenko. Po njegovih besedah je raketa tipa bastion priletela s polotoka Krim. 

Rusko topništvo pa je ponoči zadelo 389 vojaških objektov, vključno s številnimi položaji ukrajinskih enot. Ruska zračna obramba je sestrelila 18 brezpilotnih letal. Po besedah Konašenkova so doslej onesposobili več kot 2600 ukrajinskih tankov in oklepnikov, okoli 650 dronov, 142 letal in 112 helikopterjev. Teh podatkov sicer ni mogoče neodvisno preveriti.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes obtožil Zahod, da s pošiljanjem vojaške pomoči zgolj podaljšuje "specialno vojaško operacijo" v Ukrajini. V pogovoru za kitajsko tiskovno agencijo Xinhua je dejal še, da pogajanja z ukrajinsko stranjo otežuje "militantna retorika in podžigajoča dejanja podpornikov Kijeva iz Zahoda". V pogovoru za arabsko televizijo Al Arabija pa je zagrozil, da "Rusija ve za poti, ki se uporabljajo za oskrbovanje z orožjem" in da bodo pošiljke napadli takoj, ko bodo prečkale mejo z Ukrajino. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja