Ukrajina

'Razkriti' dokumenti Nata o ofenzivi v Ukrajini: Kakšna je vloga Slovenije?

Washington/Kijev, 07. 04. 2023 12.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
7

Twitter in Telegram kanale so v preteklih dneh preplavili domnevno zaupni dokumenti o dobavah orožja Ukrajini, stanju ukrajinskih vojaških enot in drugih načrtih. Bidnova administracija se je dolgo časa trudila, da bi s Twitterja odstranili objave, vendar jim to ni uspelo. New York Times sedaj razkriva, da so dokumenti delno avtentični, nekateri podatki pa verjetno prirejeni. Tako je tudi s podatki, ki se nanašajo na usposabljanje ukrajinskih vojakov v Sloveniji na oklepnikih M113, ki jih SV sploh nima.

Zaupni dokumenti razkrivajo tajne načrte za krepitev ukrajinske vojske pred napovedano spomladansko ofenzivo. Da so bili zaupni podatki o načrtih ZDA in Nata objavljeni, je za časnik The New York Times potrdil višji uradnik administracije predsednika Joeja Bidna. Pentagon sedaj poskuša ugotoviti, kdo stoji za objavo dokumentov, ki so se pojavili na Twitterju in platformi Telegram, ki ima več kot pol milijarde uporabnikov, njena uporaba pa je močno razširjena v Rusiji in Ukrajini. Prvi naj bi fotografije nekaterih dokumentov objavil kanal Donbass Devushka s pripisom: "Nekaj zelo zanimivih potencialno razkritih podatkov, njihove pristnosti ni mogoče potrditi, vendar kaže, da so zelo neugodni za Nato."

Trije neimenovani ameriški visoki uradniki so za Reuters ocenili, da za objavo dokumentov najverjetneje stojijo ali Rusija ali proruski elementi. Teorijo naj bi podpiralo dejstvo, da so bili dokumenti prirejeni tako, da so močno zmanjšane ocene o ruskih žrtvah.

Vojaški analitiki so za NYT povedali, da kaže, da so bili objavljeni dokumenti v nekaterih delih prirejeni in tako precenjujejo ameriške ocene o ukrajinskih vojaških žrtvah ter podcenjujejo ruske vojaške žrtve. Gre sicer za peto fotografijo, ki je omenjeni kanal na Telegramu ni objavil. Morda gre za poskus ruskih dezinformacij, ocenjujejo analitiki. Toda dokumenti razkrivajo tudi druge, za nadaljevanje spopadov pomembne informacije. Gre za fotografije grafikonov pričakovanih dobav orožja, moči enot in bataljonov ter drugih načrtov. 

Ameriška administracija si je več dni prizadevala za izbris objav na Twitterju, vendar ji to do tega trenutka ni uspelo, saj Twitter njihove zahteve zavrača. "Seznanjeni smo s poročili o objavah na družbenih omrežjih. Naš oddelek zadevo preučuje," je dejala Sabrina Singh, namestnica tiskovnega predstavnika v Pentagonu.

Dokumenti sicer ne razkrivajo specifičnih vojaških načrtov, na primer, kako, kdaj in kje namerava Ukrajina začeti svojo ofenzivo, ki naj bi se začela v prihodnjih tednih. Gre za pet tednov stare dokumente, ki se nanašajo na takratno stanje na bojišču in potrebe ukrajinske vojske. 

Informacije omogočajo vpogled ruskim generalom, obveščevalcem in načrtovalcem vojaških operacij, ki iz njih lahko razberejo številne pomembne podatke, in nudijo vpogled v stanje na ukrajinski strani. Dokumenti na primer omenjajo stopnjo porabe streliva za visoko mobilne topniške raketne sisteme HIMARS, ki jih dobavljajo Američani. Ukrajina jih namreč uporablja za napade na cilje, kot so skladišča streliva, koncentracije vojakov in infrastruktura, ki jo uporablja ruska vojska. Doslej v Pentagonu niso razkrili količine porabe, dokumenti pa jo, piše NYT.

Zahodni vojaški analitiki imajo zaenkrat deljena mnenja o tem, kako bo razkritje dokumentov vplivalo na dogodke na fronti. 

Kaj razkrivajo dokumenti, katere informacije so verodostojne in katere vprašljive?

Michael Kofman, direktor ruskih študij pri neprofitni organizaciji CNA, pravi, da je pri branju dokumentov potrebno biti previden pri informacijah, ki jih širijo ruski viri.  Pri tem imajo Američani predvsem v mislih število padlih vojakov. Na enem od dokumentov je namreč podatek, da je v spopadih umrlo med 16.000 in 17.500 ruskih vojakov, Ukrajina pa naj bi jih izgubila več – okrog 71.500. To je v nasprotju s podatki Pentagona in drugih zahodnih analitikov, ki navajajo, da ruske žrtve znašajo blizu 200.000 mrtvih in ranjenih, ukrajinske pa 100.000 mrtvih in ranjenih. 

V enem od dokumentov, ki navaja usposabljanja ukrajinskih vojakov v tujini in dobavo vojaške opreme, je omenjena tudi donacija 28 tankov M-55S in domnevno usposabljanje ukrajinskih vojakov na oklepnikih M113 pri nas, v Franciji ter Belgiji. Toda teh oklepnikov Slovenska vojska nikoli ni imela v svojem arzenalu, zato usposabljanja ne izvaja. To so neuradno potrdili tudi naši viri. Ali gre za napako v dokumentu ali povsem izmišljen podatek, ni jasno. 

Objavljene fotografije dokumentov
Objavljene fotografije dokumentov FOTO: Telegram

Kljub temu analitiki ocenjujejo, da so nekateri deli dokumentov vseeno avtentični in bodo Rusiji omogočili vpogled v dragocene informacije, kot so časovni razporedi za dobavo orožja, usposabljanje vojakov, število ukrajinskih enot in druge vojaške podrobnosti. Dokument z oznako "strogo zaupno" razkriva stanje konflikta 1. marca 2023. 

Drug dokument vključuje razpredelnice, v katerih so navedene enote ukrajinskih vojakov, oprema in usposabljanje, z urniki od januarja do aprila. Dokument vsebuje povzetek stanja 12 bojnih brigad, ki so v fazi formiranja, pri čemer jih devet očitno usposabljajo in oskrbujejo ZDA ter druge zaveznice Nata. Od teh devetih brigad je v dokumentih navedeno, da jih bo šest pripravljenih do 31. marca, preostale pa do 30. aprila. Velikost ukrajinske brigade je približno 2000 do 5000 vojakov. To bi pomenilo, da bi bilo do konca aprila za začetek ofenzive pripravljenih med 24.000 in 60.000 ukrajinskih vojakov. 

V dokumentu je navedeno tudi, da bodo dobavni roki opreme vplivali na usposabljanje in pripravljenost pri izpolnjevanju časovnice. Skupna oprema, potrebna za devet brigad, je več kot 250 tankov in več kot 350 oklepnih vozil. 

Če se izkaže verodostojnost podatkov, bo to pomenilo, da je Moskvi uspelo zadati udarec zahodu na tem področju, saj je doslej Rusija zaostajala za Združenimi državami Amerike pri zbiranju obveščevalnih podatkov v Ukrajini, piše NYT, ki tokratno razkritje informacij ocenjuje za prvi večji ruski obveščevalni preboj od začetka vojne. 

ZDA so doslej Ukrajini posredovale informacije o poveljniških mestih, skladiščih streliva in drugih ključnih vozliščih v ruskih vojaških linijah. Takšni obveščevalni podatki v realnem času so Ukrajincem omogočili, da učinkovito napadajo ruske enote in njihova poveljniška mesta. ZDA so sicer doslej trdile, da Ukrajina sama igra odločilno vlogo pri izbiri ciljev. Ameriški uradniki so sicer pred časom za medije povedali, da je Ukrajina precej nejevoljna pri deljenju svojih obveščevalnih podatkov z zahodom, saj se boji, da bi ti pricurljali v javnost. 

Izmenjava obveščevalnih podatkov med Ukrajino in ZDA se je lani jeseni precej okrepila in državi sta začeli tesno sodelovati pri izvajanju ukrajinskih vojnih načrtov. Mnogi se sedaj sprašujejo, ali bo razkritje dokumentov vplivalo na nadaljevanje tesnega sodelovanja.

Pojavlja se tudi vprašanje, ali gre pri objavi dokumentov zgolj za psihološko vojskovanje. K skeptičnosti glede verodostojnosti dokumentov pozivajo tudi ruski Telegram kanali. Trenutno ni znano, kdo je dokumente spravil v javnost ali pa si jih izmislil, je pa jasno, da bodo z njihovo objavo ukrajinski načrti za spomladansko ofenzivo zagotovo drugačni. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou