Ukrajina

Razneslo štab ruskih plačancev, lokacijo naj bi (nehote) izdal novinar

Kijev, 15. 08. 2022 09.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tako ukrajinski kot ruski spletni kanali poročajo o eksploziji, ki je odjeknila v regiji Lugansk na vzhodu Ukrajine. Razneslo je stanovanjsko stavbo v Popasni na vzhodu Ukrajine, ki naj bi jo kot svojo bazo uporabljala zloglasna skupina ruskih plačancev Wagner. V napadu naj bi bili tudi mrtvi in ranjeni, uporabljen pa naj bi bil izstrelek iz enega od ameriških naprednih raketnih sistemov Himars, ki so jih ZDA poslale ukrajinski vojski.

"Napad je bil izvršen na eno izmed lokacij 'PMC Wagner' v Popasni. Viri v Donbasu potrjujejo. Verjetno Himars," pišejo ruski mediji, na družbenem omrežju Telegram pa so se pojavile fotografije ljudi v moških uniformah, ki jih nosijo iz uničene stavbe.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ukrajinska spletna stran mil.in.ua navaja, da so si ruski plačanci bazo postavili v stolpnici na obrobju mesta, ki so jo stanovalci verjetno zapustili zaradi spopadov na tem ozemlju. Ob tem navajajo, da naj bi nek ruski novinar na Telegramu objavil fotografijo te stavbe in s tem namignil, da je tam baza članov omenjenih najemniških vojakov: "Prispel v Popasno in se ustavil v štabu Wagnerja. Sprejeli so me kot člana družine in pripovedovali smešne zgodbe," je namreč pripisal v objavi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po novici o napadu je svojo objavo sicer izbrisal, Radio Svoboda pa poroča, da gre za vojnega poročevalca Sergeja Sredo, ki je z objavo fotografij iz Popasne razbesnel proruske komentatorje. Ugotovili so namreč, da ena izmed njih prikazuje tudi napis z naslovom najbližjega zaklonišča: Mironivska ulica 12.

Omenjeni radio je analiziral fotografije hiš na tem območju in zaključil, da je objavljena slika res izpred hiše na tem naslovu, ki je bil nato tarča raketnega napada. Radio Svoboda poroča tudi, da naj bi bil na eni izmed fotografij tudi Jevgenij Prigožin, ruski oligarh, ki mu pripisujejo lastništvo podjetja Wagner Group, kar sam sicer zanika.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Postavlja se sicer vprašanje, zakaj bi izurjeni vojaki še ves teden ostali na tej lokaciji, če so vedeli, da je njihov položaj javno razkrit. 

Skrivnostna paravojaška skupina

O skupini Wagner, ki naj bi štela več kot 4000 članov iz 15 različnih držav, uradno ni veliko znanega. Gre za zasebno vojaško družbo Wagner Group, ki naj bi zaposlovala plačance in nekdanje zapornike, z orožjem pa naj bi jo oskrbovalo tudi rusko obrambno ministrstvo. Čeprav je obstoj najemniške vojske v nasprotju z rusko ustavo, naj bi Moskva zasebno vojsko uporabila v več državah, med drugim v Siriji in Srednjeafriški republiki.

Skupina naj bi tudi v Ukrajini odigrala eno ključnih vlog pri aneksiji Krima leta 2014, pravi Tracey German, profesorica na londonskem Kraljevem kolidžu. "Wagnerjevi plačanci naj bi bili nekateri od 'malih zelenih mož', ki so zasedli regijo," pravi. "Približno tisoč plačancev je takrat podpiralo proruske milice, ki so se borile za nadzor nad regijami Lugansk in Doneck," je dejala za BBC.  

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3