Ukrajina

Referendum o Krimu in Donbasu v času vojne? 'To je praktično nemogoče'

Kijev, 22. 03. 2022 18.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Doroteja Dobovšek
Komentarji
0

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je prepričan, da lahko zgolj pogovor iz oči v oči z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom reši vojno. Ker da brez pogajanj na najvišjem nivoju sploh ne more z gotovostjo vedeti, če si Rusija vojno želi ustaviti. Omenil je tudi možnost pogovora o statusu Krima in vzhodne regije Donbas, a še preden bi bil kakršen koli dogovor zares sprejet, bi moralo po mnenju Zelenskega o tem na referendumu odločati ljudstvo. A kako realna je sploh izvedba referenduma v času vojne?

Medtem ko že skoraj mesec dni vsakodnevno spremljamo neprestana obstreljevanja in bombardiranja v Ukrajini in ko je v tem času državo zapustilo že več kot 3,5 milijona beguncev, je težko predstavljivo, da bi jim uspelo izvesti državni referendum. "Izvajati referendum v vojnem stanju je praktično nemogoče. Gre namreč tudi za temeljno vprašanje varnosti ljudi, ki bi se takšnega referenduma udeležili," pravi obramboslovec Vladimir Prebilič, ki ob tem poudarja tudi, da velik del prebivalcev z volilno pravico trenutno sploh ni prisoten v Ukrajini.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski FOTO: AP

Referendum se namreč še nikoli v novejši zgodovini ni izvajal v tako izrednih razmerah. "Predstavljajte si, da bi se zgodil napad na neko volišče, kjer bi umrlo nekaj 100 ljudi. Zanima me, kdo bi prevzel odgovornost za to," dodaja.

Je torej ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v luči pogajanj z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom zdaj v nezavidljivem položaju? "Gre za ogromno stopnjo odgovornosti, ki bi jo nekdo prevzel v primeru, da bi se odločil oz. podpisal določeno zadevo," odgovarja sogovornik, ki dodaja, da razume, da si želi Zelenski to odgovornost deliti še z nekom, vendar pa da v tej situaciji ne vidi možnosti za referendum.

Ukrajinci so namreč močno čustveno navezani na Krim in Donbas, poleg tega pa sta pomembna tudi z geopolitičnega vidika. "V teh regijah se nahajajo rudnine. Sta pomembni regiji, ki pa sta bili integrirani v Ukrajino," pojasnjuje direktorica Centra za evropsko prihodnost Katja Geršak, ki dodaja, da je ob tem tu še Odesa – zelo pomembno obmorsko mesto z izhodom na morje, ki je prav tako pomembnega strateškega pomena za trgovanje.

Veliko večji strateški pomen imata ti ozemlji za Rusijo in verjetno je pogovor o statusu teh regij edina stvar, ki bi lahko Putina prepričala, da ustavi vojno. "Na koncu si vsi ljudje želijo imeti samo mir. To pa je nek zelo neprijeten in celo umazan kompromis med tem, da rešiš človeška življenja in da je pod vprašajem neka ozemeljska integriteta države," pravi. A za zdaj se Putin na vabilo Zelenskega še ni odzval.

Pomoč ukrajinskim sirotam
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.