Ukrajina

Rogozin: Balistične rakete ne bodo prosile za dovoljenje za letenje

Beograd/Moskva, 07. 06. 2022 07.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Pavlin, STA
Komentarji
0

Direktor ruske vesoljske agencije Roskozmos Dmitrij Rogozin je trem državam jugovzhodne Evrope zagrozil, da bi Rusija lahko nanje izstrelila balistične rakete. Kot je dejal, bi bil to namreč lahko odgovor ruskega predsednika Vladimirja Putina na odločitev Severne Makedonije, Bolgarije in Črne gore, da za letalo, ki bi moralo v ponedeljek v Srbijo pripeljati ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova, zaprejo zračni prostor.

V ponedeljek bi moral v Srbijo pripotovati ruski zunanji minister Sergej Lavrov, a do potovanja naposled ni prišlo. Tri države jugovzhodne Evrope so namreč za njegovo letalo zaprle zračni prostor in mu tako preprečile potovanje. Incident je komentiral direktor ruske agencije Roskozmos Dmitrij Rogozin, ki je na družbenem omrežju predal "grožnjo" trojici držav.

Dmitrij Rogozin
Dmitrij Rogozin FOTO: AP

"Ali veste, kaj je tako dobrega pri Sarmatu? Bolgarske strahopetce, maščevalnih Romunov in Črnogorcev, ki so izdali našo skupno zgodovino, ne bo spraševala za dovoljenja za letenje," je zapisal na družbenem omrežju. Pri tem je verjetno naredil napako in Severno Makedonijo, ki je bila v skupini držav, ki je Lavrovu preprečila polet v Beograd, zamenjal z Romunijo. S tem je državam posredno zagrozil z balističnimi raketami (Sarmatom).

Dodal je, da bi lahko slednje doletelo tudi Švedsko, ki je zaprosila za članstvo v severnoatlantskem zavezništvu Nato.

Požel salvo odzivov

Rogozinova grožnja je na spletu požela številne odzive. "Sodeč po vaši vojski, bo raketa, ki bo usmerjena proti Bolgariji, padla nekje pri Irkutsku (v Sibiriji)," je zapisal eden od uporabnikov družbenih omrežje. Obregnili so se tudi ob uporabo cirilice, pa tudi ob hvalospev raketi, ki med ljudi seje smrt.

Raketa Sarmat naj bi bila medcelinska balistična raketa z najdaljšim dosegom na svetu, ki je sposobna zadeti več kot 18 tisoč kilometrov oddaljeno tarčo. Vojaški strokovnjaki na Zahodu medtem ocenjujejo, da bi lahko Sarmat z enim samim napadom izbrisal ozemlje velikosti Velike Britanije ali Francije.

Rogozin je medtem za svoje besede prejel tudi podporo. Ruski televizijski novinar Aleksander Sladkov je namreč zapisal: "Vse države, ki so našemu Sergeju Lavrovu zavrnile let, bi morale zapreti sezono poletnih počitnic." Dodal je, da bi jih morali ob tem uvrstiti tudi na seznam držav, ki so jim preprečili polete nad Rusijo.

Da bi morale "te lopovske države odgovarjati", pa je dejala še ena novinarka Krelmlja Julia Vitjazeva. Medtem je neodvisna ruska novinarka Tatjana Felgenhauer potezo držav označila za "lepo" blokiranje Lavrova.

Vučić: Srbija bo kljub vsemu ohranila neodvisnost in samostojnost pri političnem odločanju

Kremelj je dejanja treh držav, ki so zaprle svoj zračni prostor in s tem preprečile obisk Lavrova v Srbiji, označil za sovražna. "Takšna sovražna dejanja proti naši državi lahko povzročijo določene težave," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in obenem zatrdil, da ta ne bodo preprečila Moskvi, da nadaljuje stike s prijateljskimi državami, kot je Srbija, je poročala ruska tiskovna agencija Tass.

Na ponedeljkovi spletni konferenci je Lavrov dejal, da se je zgodila "nepredstavljiva stvar". "Suvereni državi je bila odvzeta pravica do vodenja zunanje politike. Mednarodne aktivnosti Srbije na ruskem tiru so blokirane," je komentiral. Države članice EU so namreč že nekaj dni po začetku ruske invazije na Ukrajino zaprle svoj zračni prostor za ruska letala, vendar pa Srbija ni članica EU in zato takšnih sankcij ni sprejela.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić se je v ponedeljek sestal z ruskim veleposlanikom v Srbiji, ki ga je obvestil, da Lavrov ne more priti, ker so letalu ruske vlade zavrnili potrebna dovoljenja za prelet, so zapisali v izjavi po srečanju. Srbski predsednik je ob tem izrazil nezadovoljstvo nad okoliščinami, ki so preprečile obisk. Dodal je, da bo Srbija kljub vsemu ohranila neodvisnost in samostojnost pri političnem odločanju.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić FOTO: Aljoša Kravanja

Ker nekateri ne morejo nič Rusiji, se izživljajo nad Srbijo, je po odpovedi obiska ruskega zunanjega ministra izjavil Vučić. "Ne morete si zamisliti, koliko pogovorov je bilo, v katerih so od Srbije zahtevali, naj odpove gostoljubje zunanjemu ministru Rusije," je v intervjuju povedal Vučić. Dodal je, da takšne histerije proti Srbiji že dolgo ni videl, in ocenil, da je nepripravljenost Srbije, da bi bila vedno del krdela, nekaj, kar povzroča glavobol.

Izrazil je tudi nezadovoljstvo in nestrinjanje s tem, da so nekateri poskušali prepovedati pogovore, ter poudaril, da je Srbija obsodila napad na Ukrajino, vendar pa je Rusija tradicionalna prijateljica Srbov. "Sam kot predsednik države ne bom pripadal krdelu, ki želi obsoditi Dostojevskega," je dejal.

Ob tem se je vprašal, zakaj nekateri voditelji EU lahko obiščejo ruskega predsednika Vladimirja Putina, Srbija pa se ne more pogovarjati. Dodal je, da Srbija ne bo del krdela, sam pa se morda ne bo udeležil vrha Evropska unija-Zahodni Balkan v juniju.

Vučić je poudaril, da Srbija ohranja politiko samostojnega in neodvisnega odločanja, a mora sprejeti tudi sklep, ki bo jasen in nedvoumen. "Srbija mora pohiteti na svoji evropski poti, ker je to najbolje zanjo. V juniju ne bomo napredovali, a Srbija zaradi tega ne sme odnehati, temveč narediti načrt, da bi dobili veliko v decembru," je še dejal in dodal, da še razmišlja, ali bi se udeležil vrha EU-Zahodni Balkan, ki bo 23. junija.

Vučić je še enkrat potrdil, da v petek v Beograd prihaja nemški kancler Olaf Scholz. Dejal je, da so mu iz njegovega urada zagotovili, da bo prišel, tudi če Srbijo obišče Lavrov, kar "Srbija zna ceniti".

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.