Ukrajina

Stanje za ukrajinske branilce na vzhodni fronti izjemno zahtevno

Kijev , 24. 05. 2022 09.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, M.S.
Komentarji
0

Ukrajinskim silam v mestih Severodoneck in Lisičansk grozi, da jih bodo nasprotniki v celoti obdali. V primeru zavzetja teh dveh krajev, bi Rusi tako rekoč v celoti obvladovali regijo Lugansk.

Da je stanje za ukrajinske branilce na vzhodni fronti izjemno zahtevno, je danes potrdil tudi predstavnik za odnose z javnostmi ukrajinskega ministrstva za obrambo Oleksandr Motuzianik, ki je v televizijskem nastopu dejal, da se tam morda zdaj odloča usoda države.

Po njegovih besedah je ruska invazija na Ukrajino trenutno v najbolj aktivni fazi. Danes sta obe strani potrdili, da je kraj Svitlodarsk v regiji Doneck padel v ruske roke. V bližini tega kraja leži največja ukrajinska termoelektrarna na premog.

Po navedbah vodje separatistične ljudske republike Doneck Denisa Pušilina, pa potekajo tudi boji za nadzor nad krajem Liman, kjer naj bi napadalci zasedli že pol mesta. Liman se nahaja na cesti do Slovjanska in Kramatorska, največjih krajev v doneški regiji, ki sta še pod nadzorom Kijeva.

Pušilin je v živem prenosu prek YouTuba zatrdil, da so ruske sile zasedle skupno 28 naselij na severu regije Doneck. Njegovih navedb ni bilo mogoče preveriti.

Po tem, ko je Ukrajini konec marca in v začetku aprila ruske sile uspelo pregnati iz dveh največjih mest v državi, Kijeva in Harkova, pa država sedaj priznava velike izgube v Donbasu, ki ga sestavljata regiji Lugansk in Doneck. Prav tam naj bi ruske sile okrepile ofenzivo in se osredotočile zlasti na zadnji žep odpora v okolici Luganska. Prav s padcem Bahmuta pa bi Rusija dobila nadzor nad ključnim križiščem, ki trenutno služi kot improvizirano poveljniško središče za večino ukrajinskih vojnih prizadevanj.

Zelenski opozoril, da so razmere še posebej kritične v Donbasu

V svojem vsakodnevnem televizijskem nagovoru je Volodimir Zelenski v ponedeljek zvečer opozoril, da so razmere še posebej kritične v Donbasu, in ruske sile obtožil, da skušajo tam "odstraniti vse, kar je živo". V prvih treh mesecih invazije pa naj bi Rusija po njegovih besedah izvedla skoraj 1500 raketnih in več kot 3000 letalskih napadov.

Pred tem je Zelenski opozoril elito, zbrano na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu, da počasna vojaška pomoč povzroča nepotrebne smrti, saj Ukrajinci "drago plačujejo za svobodo in neodvisnost". Hkrati je Zahodu sporočil, da bi rešili več deset tisoč življenj, če bi Kijev že februarja prejel vse potrebno orožje.

Ruska vojska
Ruska vojska FOTO: AP

V ponedeljek je tako 44 držav na virtualnem srečanju kontaktne skupine za obrambo Ukrajine razpravljalo o vojaški pomoči Ukrajini. 20 držav se je zavezalo, da bodo Kijevu zagotovile dodatno orožje, preostale pa bodo usposabljale ukrajinsko vojsko, je sporočil ameriški obrambni minister Lloyd Austin.

Na srečanju se je Danska zavezala, da bo Ukrajini poslala protiladijski raketni sistem Harpoon, ki bi lahko državi omogočil, da bi se zoperstavila blokadi pristanišča Odesa. To je sicer ključnega pomena za izvoz pšenice. Rakete bi lahko dosegle celo Krim, ki ga Moskva zaseda od leta 2014.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je v ponedeljek napovedal, da bo Rusija zaradi "diktatorskega stališča" Zahoda pospešila razvoj gospodarskih vezi v evrazijski regiji, ter kot pomembna partnerja poleg Kitajske navedel Indijo in Iran. Odločitev je zagovarjal s tem, da želi biti Moskva odvisna le od sebe in tistih držav, ki so dokazale svojo zanesljivost. 

Viktor Janukovič
Viktor Janukovič FOTO: AP

Ukrajinsko sodišče izdalo nalog za aretacijo Janukoviča

Ukrajinsko sodišče je v ponedeljek odredilo aretacijo nekdanjega predsednika Viktorja Janukoviča v odsotnosti in ga obtožilo izdaje zaradi sporazuma o podaljšanju najema ruskih pomorskih objektov na Krimu, ki ga je podpisal leta 2010.

Sporazum, ki je v Ukrajini splošno znan kot harkovski pakt, je Rusiji omogočil, da je obdržala svojo črnomorsko floto v krimskem pristanišču Sevastopol.

Janukovič, ki je leta 2014 po množičnih protestih pobegnil v Rusijo, je bil v odsotnosti že obsojen na 13 let zapora zaradi izdaje. Ta primer je bil povezan s pismom, ki ga je 1. marca 2014 poslal ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. V njem ga je pozval, naj uporabi rusko vojsko in policijo za vzpostavitev reda v Ukrajini.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni