Ukrajina

V Rusiji aretirali več sto protestnikov, zaostrili kazni za vojake

Moskva/London/Washington, 24. 09. 2022 16.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ruski predsednik Vladimir Putin je podpisal zakon, s katerim je zaostril kazni za prostovoljno predajo in zavračanje odhoda v boj, potem ko je v sredo uvedel delno mobilizacijo 300.000 rezervistov. Ruskim dezerterjem sedaj namesto pet let grozi do deset let zapora. Zaradi mobilizacije so po vsej Rusiji ponovno potekali protesti, oblasti pa so aretirale na stotine ljudi. Poleg tega so ruske oblasti odredile zamenjavo svojega najvišjega generala, zadolženega za logistiko.

Putin je danes podpisal še en poseben zakon, s katerim olajšuje dostop do ruskega državljanstva vsem tujcem, ki se želijo pridružiti ruski vojski. Do zaostritev prihaja po poročilih, da so nekateri ruski vojaki v Ukrajini zavrnili boj, in poročilih o nabornikih, ki so pobegnili iz države, da bi se izognili napotitvi na fronto, poroča BBC.

Putin je v sredo odredil delno vojaško mobilizacijo 300.000 rezervistov za bojevanje v Ukrajini. Ob tem je zatrdil, da je Moskva pripravljena uporabiti vsa razpoložljiva sredstva, tudi jedrska, za zaščito "ruskega" ozemlja, potem ko so regije v Ukrajini, ki so pod nadzorom ruskih in proruskih sil, razglasile referendume o priključitvi k Rusiji.

Aretiranih več 100 protestnikov

V Rusiji je bilo med novimi protesti zaradi mobilizacije rezervistov pridržanih več ljudi, navajajo aktivisti za državljanske pravice. Po navedbah britanskega BBC naj bi danes aretirali okrog 700 ljudi v več kot 32 mestih. Neodobreni shodi so po ruski zakonodaji prepovedani.

Fotografije in videoposnetki, ki so jih objavili neodvisni mediji, prikazujejo demonstracije v mestih Habarovsk, Irkutsk, Tomsk in Čita, načrtovalo naj bi jih tudi v Moskvi in Sankt Peterburgu.

Na demonstracijah v začetku tega tedna je bilo priprtih več kot 1000 ljudi, poroča BBC. 

Tiskovna agencija AFP je poročala, da je ena od protestnic, ki so jo aretirali policisti, kričala: "Nismo hrana za tope." V Sankt Peterburgu, drugem največjem mestu v Rusiji, pa je eden od moških novinarjem rekel, da ne želi iti v vojno za Putina.

Rusija napovedala zamenjavo enega najvišjih generalov

"General Dmitrij Bulgakov je bil razrešen s položaja namestnika ministra za obrambo, nadomestil pa ga bo generalpolkovnik Mihail Mizincev," je na Telegramu sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Ruska vojska
Ruska vojska FOTO: AP

Invazija in tudi nedavni uspehi ukrajinske vojske so razkrili pomembne logistične pomanjkljivosti ruskih sil. Mnogi analitiki menijo, da je ravno logistika najšibkejši člen ruske vojske, ki ji povzroča težave že od samega začetka ofenzive.

Delna mobilizacija je sedaj še dodaten velik logistični izziv za oborožene sile. Več sto tisoč rezervistov, ki prihajajo iz vse Rusije, bo treba vpoklicati, opremiti in usposobiti, preden bodo napoteni na bojišče.

Putin naj bi se aktivneje vključil v strateško načrtovanje vojne

Ruski predsednik Vladimir Putin naj bi se medtem aktivneje vključil v strateško načrtovanje vojne v Ukrajini. Po navedbah ameriških uradnikov, ki jih navaja New York Times, je Putin denimo zavrnil umik vojske iz južnega mesta Herson, poroča britanski BBC.

Putinova večja strateška vpletenost naj bi domnevno povzročila tudi napetosti na relaciji z vojaškimi poveljniki, saj naj bi jim dejal, da so vse odločitve na terenu v njegovi pristojnosti. S tem se Putin želi izogniti kakršni koli ukrajinski zmagi, ki bi lahko še dodatno zmanjšala priljubljenost vojne doma, Kremelj pa skuša z napovedjo delne mobilizacije vojakov ta teden ponovno prevzeti vodilno vlogo v konfliktu.

Tudi po navedbah britanskega obrambnega ministrstva so poveljniki ruskih sil vse bolj zaskrbljeni zaradi neuspehov v operacijah, zato se zdi, da pozornost med drugim usmerjajo na razstreljevanje jezov, da bi z njimi poplavili možne prehode ukrajinske vojske.

V zadnjih desetih dneh so ruske rakete zadele jez Karačunov v osrednji Ukrajini in jez Pečenihi na severovzhodu države. Zaradi oddaljenosti vseh poškodovanih jezov od bojnih območij pa je po mnenju britanskega ministrstva malo verjetno, da bi napadi povzročili večje motnje v ukrajinskih operacijah.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni